BEL ONS
+31 (0)30 2074 022
0Item(s)

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

Product was successfully added to your shopping cart.

Waarom goud kopen?

Financiële crisis en inflatie

Een verdere verslechtering van de huidige financiële crisis is een reële mogelijkheid. De honderden miljarden staatssteun aan financiële instellingen en landen in de Europese unie hebben geleid tot een extreme groei van de hoeveelheid geld in de wereld. Dergelijke steunmaatregelen hebben in het verleden uiteindelijk altijd geleid tot hyperinflatie waardoor geld weinig tot niets meer waard werd. Wanneer we te maken krijgen met toenemende inflatie dan zal goud net als de overige traditionele inflatie beschermers zoals grondstoffen en zilver in waarde stijgen.

Goud en zilver zijn al 6000 jaar het enige echte geld en kunnen niet, zoals het geld zoals wij dat kennen, vanuit het niets worden bijgedrukt. Tot 1971 was al het geld gedekt door goud en was er nauwelijks inflatie. Particulieren en bedrijven die hun geld op tijd omzetten in zilver en goud kunnen zichzelf beschermen tegen hyperinflatie en kunnen naast koopkrachtbehoud een mooi rendement realiseren. In onderstaand videofragment wordt bovengenoemde toegelicht:

Centrale banken kopen goud

Verkochten centrale banken voorheen goud waardoor de goudprijs laag werd gehouden, nu kopen centrale banken goud waardoor de goudprijs stijgt.

Risicospreiding

Door goud op te nemen in een beleggingsportefeuille onstaat er een optimaal gedifferentieerde beleggingsportefeuille.

Inflatie

Door de miljarden staatsteun is de staatsschuld Verenigde Staten en Europa sterk gestegen. Deze miljarden betreffen nieuw gecreëerd geld waardoor de hoeveelheid geld in de wereld extreem is toegenomen (zie onderstaande grafieken). Steeds meer particulieren en bedrijven zijn zich er van bewust dat de Euro en de Dollar hierdoor steeds minder waard zullen worden. Zo verloor de Dollar sinds 1774 95 procent van zijn waarde en de Euro sinds 2002 40 procent ten opzichte van de Gulden. Door het het afnemende vertrouwen in de Euro en de Dollar en de sterk afnemende koopkracht van deze munten wordt steeds meer geld omgezet in goud waardoor de prijs hiervan stijgt.  In de onderstaande grafieken wordt weergegeven hoeveel miljard de FED via steunmaatregelen aan nieuw geld heeft gecreërd.


Geldgroei VS

hoeveelheid geld in de wereld extreem is toegenomen


Hieronder wordt de mate waarin de extreme geldgroei kan leiden tot een hogere goudprijs nog eens toegelicht door een aantal experts op dit gebied.


Koopkrachtonwikkeling dollar

Grote landen kopen goud

Grote landen zoals China, India en Rusland beginnen steeds meer opgebouwde dollarreserves om te zetten in goud waardoor de goudprijs stijgt.


Internationale valuta

Goud is een internationale valuta waardoor er wereldwijd mee betaald kan worden.


Goudprijs gecorrigeerd voor inflatie

Wanneer je de recordprijs van goud van 1980 van 850 dollar per troy ounce corrigeert voor inflatiecijfers die de overheid rapporteert (circa 3% per jaar) zou dit record in huidige dollars een goudprijs van circa 2500 dollar per troy ounce opleveren. Wanneer je kijkt naar de huidige goudprijs biedt deze dus nog een groot opwaarts koerspotentieel. Wanneer je uitgaat van de werkelijke inflatiecijfers van een gerenommeerde amerikaanse website, shadowstats.com, en je past inflatiecorrectie toe dan kom je uit op een veel hogere goudprijs. Gecorrigeerd voor inflatie bevindt de gouprijs zich historisch gezien dus nog op een zeer laag niveau. Zie onderstaande grafiek:


Goud is geen bubbel


Grondstoffen cycli

Grondstoffen cycli duren meerdere decennia. Teruggaand tot 1800 duurde de kortste 10 jaar. De huidige stierenmarkt voor zilver en goud nam een aanvang in 2001

Vraag en aanbod

De vraag naar goud neemt toe, dit terwijl de wereld-goudproductie vrij constand is. Jaarlijks wordt niet meer dan zo'n 2.600 ton nieuw goud uit de aarde gedolven, dat is ongeveer 1,6% van de totale goudvoorraad. De investeringvraag neemt dankzij de wereldwijde financiële en economische onzekerheid steeds meer toe. De investeringsvraag verdubbelde in het tweede kwartaal van 2010 vergeleken met dezelfde periode in 2009 en telde daarmee voor meer dan de helft van de vraag naar goud. Beleggers kochten in totaal het meeste goud sinds de grote depressie.