Home » Actueel, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

Zwitserse Centrale Bank verbreekt koppeling Euro/Zwitserse franc

Geschreven door op 15 januari 2015 – 20:36 Één Reactie

Financiële markten in Europa en Amerika reageerden vandaag geschokt door de nieuwe maatregelen van de Zwitserse Centrale Bank om de link die drie jaar geleden was gelegd met de euro los te koppelen. Waar de Zwitserse bevolking een maand geleden nog tegen stemden in een landelijk referendum om een gedeelte van de geldhoeveelheid weer gedekt te krijgen door goud, was het vandaag de centrale bank zelf die de nodige maatregelen heeft genomen. De goudprijs reageerde ook heftig en steeg sterk. Met name in Euro’s, tot nu steeg de goudprijs vandaag met 4,09%! 

Welke koppeling is er precies gebroken?

Op het hoogtepunt van de Eurocrisis drie jaar geleden verloor de euro steeds meer koopkracht ten opzichte van de Zwitserse franc. Dit kwam mede door onrust op de markten gevolgd door de geldverruiming van de ECB. Door de zwakke euro liep de export van Zwitserland steeds meer achteruit. Wat door de overheid als negatief werd gezien. Voor burgers is dit uiteraard een heel ander verhaal, goederen die geprijsd zijn in euro’s worden namelijk goedkoper wat de koopkracht voor de bevolking zelf alleen maar liet toenemen. Enfin, niet voor de overheid dus. Er werd een vast koppeling gelegd tussen de euro en de Zwitserse franc wat ervoor moest zorgen dat de Zwitserse valuta niet meer vrijelijk kon bewegen ten opzichte van de euro.

Drie jaar lang lukte het de Zwitserse Centrale Bank om deze koppeling in stand te houden. Tot op de ochtend van 15 januari 2015 waarin de Zwitserse Centrale Bank besloot de koppeling met de euro los te laten.

De rente op de zogenaamde ”sight deposits” – geld bij de Zwitserse centrale bank – werd direct met 0,5% gekort naar -0,75% negatief dus. Hiermee lijken de Zwitsers alvast een positie in te nemen voor de komende maatregelen van de ECB.

Gevolgen

Korte termijn

De financiële markten wereldwijd reageerden na de aankondiging direct. Na het loslaten van de koppeling nam de Zwitserse franc direct met 15% in waarde toe ten opzichte van de euro en de dollar. Goud maakte in termen van dollars direct een sterke beweging omhoog van maar liefst 2.03%. Doordat de dollar terrein verloor ten opzichte van de franc steeg de goudprijs gemeten in Dollars direct.

Lange termijn

De maatregelen van de centrale bank van Zwitserland zijn voorzorgsmaatregelen voor de maatregelen die de ECB in Europa zal gaan nemen. Door al langer te kampen met dreigende deflatie,  en inflatie op een recordlaagte (0,5%) lijkt de ECB genoodzaakt de inflatie in de Eurozone weer te gaan aanjagen. De voorzitter van de ECB, Mario Draghi, zal in de komende weken waarschijnlijk met maatregelen naar buiten gaan komen die ervoor moeten zorgen dat de inflatie zal toenemen en daarmee de euro in waarde zal dalen om de Europese economie een boost te geven.

Goud en zilver

Opvallend genoeg deden ook goudprijs en zilverprijs het na de aankondiging van de Zwitserse Centrale Bank het erg goed. Waar de Zwitserse franc in waarde toenam ten opzichte van andere valuta is dit niets in vergelijking met de stijging die goud wereldwijd mogelijk zal laten zien ten opzichte van alle andere valuta.

Wij zijn van mening dat de kans groot is dat fysiek goud kopen en fysiek zilver kopen goede bescherming kunnen bieden op de middel lange en lange termijn tegen sterke schommelingen is de koopkracht van diverse valuta.

Volg mij

Wouter Meens

Vestigingseigenaar at Recruit a Student Den Haag
Edelmetaal en grondstoffen analist van Zilvergoudwinkel BV. Oprichter Student-Inhuren.nl - landelijke studenten- en starters uitzendorganisatie.
Wouter Meens
Volg mij

Één Reactie »

2 Pingbacks »