Home » Actueel

Zilver heeft recordhoogtes behaald

Geschreven door op 16 april 2021 – 13:57 Één Reactie
zilverprijs

Gedurende de coronacrisis is de vraag naar zilver flink gestegen. Dit is het gevolg geweest van de onzekerheden die bij de crisis kwamen kijken. Om zich te beschermen focuste men zich op het investeren in zilver.

Ook is de vraag gestegen naar aanleiding van de silversqueeze. In begin februari stortte een grote groep particuliere beleggers zich massaal op zilver. Als gevolg hiervan steeg de zilverprijs naar ongekende hoogte. Het doel van de silversqueeze was een short squeeze creëren. Dit is er echter nooit van gekomen.

Ondanks dat de silversqueeze niet een short squeeze als gevolg had, waren er wel verschillende andere gevolgen. Ten eerste ontstond er een wereldwijde run op zilver. Dit resulteerde in een wereldwijd tekort. Munthuizen verhoogde hun productie om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen, maar daardoor lagen de premies hoger dan voor de coronacrisis. Ten tweede gingen de voorraden van zilver-ETF’s van 119 miljoen troy ounce naar 1,2 miljard troy ounce. Tenslotte is er een hele nieuwe groep beleggers in beeld gekomen. De silversqueeze heeft meer mensen zorgen doen maken over de koopkracht van geld. Edelmetaal,z in dit specifieke geval zilver, heeft de voorkeur van deze doelgroep aangezien dit als alternatief spaarmiddel kan dienen.

Het begon met een daling

Aan het begin van de coronacrisis was er een daling te zien in de zilverprijs. Deze daling was het gevolg van de verwachting dat de vraag naar zilver, dat in de industrie gebruikt wordt, zou afnemen. De vraag naar zilver en daarmee ook de zilverprijs steeg weer naarmate monetaire en fiscale steunprogramma’s bekend werden gemaakt. Ook steeg de vraag naar zilver aangezien het relatief goedkoop was vergeleken met goud. Men was op zoek naar een veilige haven en daarom steeg de vraag naar zilver. De toename van onzekerheden, de angst voor inflatie en de lage rente versterkte deze drang.

Stijgingen

Volgens de London Bullion Market Association is de vraag naar zilver in het afgelopen jaar met maar liefst 20% gestegen. Dit resulteert in een totaalbedrag van maar liefst $10 miljard wat een recordhoogte is sinds 2012. Er werd voor maar liefst 200 miljoen troy ounce aan zilveren munten en zilverbaren gekocht. Dit bedrag werd uitgegeven met het doel het zilver als investeringsmiddel te gebruiken. Ook dit is een recordhoogte sinds 2016. De diverse stijgingen hebben het gevolg gehad dat zilvermijnen ook betere cijfers noteerden. De aandelen van zilvermijnen zijn gedurende het afgelopen jaar met zo’n 44% gestegen.

Moeilijkheden

Naast deze stijgingen zijn er ook moeilijkheden geweest. Aangezien er door de coronapandemie meerdere landen in lockdown gingen, opereerde vele zilvermijnen niet optimaal. Dit in combinatie met de stijgende vraag, zorgde ervoor dat munthuizen en smelterijen niet snel genoeg konden leveren. Ook waren er verschillende logistieke problemen die roet in het eten gooide. Als gevolg liepen niet alleen levertijden op, maar ook de premies.

Afgelopen jaar heeft de zilverprijs het hoogste niveau bereikt sinds 7 jaar. Dit heeft echter verschillende gevolgen gehad zoals een zeer krap aanbod en hogere premies. Toch was het afgelopen jaar een erg succesvol jaar voor zilver, aldus de London Bullion Market Association. Zilver is tot zijn recht gekomen als alternatief spaarmiddel en heeft recordhoogtes behaald.

Één Reactie »

 • Bolle.be schreef:

  Serieus ?
  “gingen de voorraden van zilver-ETF’s van 119 miljoen troy ounce naar 1,2 miljard troy ounce”

  Dus op een mum van tijd werd er 310 000 000 kg zilver toegevoegd aan de voorraad.
  Dat moet wel een enorme verkeers-chaos zijn geweest ; wellicht zo’n 10000 opleggers met elk zo’n 31 ton zilver die richting Londen scheerden ..
  En vanwaar kwamen die levering dan ? Enig idee wat de totale jaarproductie van zilver is ??

  Laat het duidelijk zijn hé ; ETF’s hebben GEEN voorraadverhoging in fysiek zilver gehad en hebben enkel meer voorraad op papier verkocht … dit is een tikkende tijdsbom als zelfs een klein deel van de klanten om uitlevering gaan vragen !