Home » Beleggen in goud, Beleggen in palladium en platina, Beleggen in zilver

Zilver en goud versus platina en palladium

Geschreven door op 8 februari 2017 – 14:17
Palladium Maple Leaf

We kennen uiteraard de edelmetalen zilver en goud, maar er zijn nog andere waardevolle metalen. Van platina heeft u ongetwijfeld al gehoord, maar er bestaat ook nog zoiets als palladium. Voor de belegger zijn de Maple Leaf Platina en de Palladium Maple Leaf zeker interessante beleggingsmunten die op termijn in waarde kunnen winnen.

Wat zijn edelmetalen?

Edelmetalen verschillen van gewone metalen in die zin dat ze weinig of niet reageren op oxidatie en dus heel nuttig zijn voor het maken van juwelen, sieraden, munten en ook als toepassing in de industrie. De twee meest bekende edelmetalen zijn ongetwijfeld goud en zilver. Van goud weten we dat dit een edelmetaal is met een enorme grote dichtheid, met andere woorden een grote hoeveelheid goud heeft slechts een heel laag gewicht. Zo heeft een kilogram goud ongeveer de omvang van kleine mobiele telefoon. Omdat goud ook nog eens een relatief laag smeltpunt heeft, kan het dus ook nog eens vlot gesmolten worden en gegoten worden in elke gewenste vorm. Zilver is harder dan goud en is eveneens een gegeerde grondstof voor het maken van zowel juwelen en sieraden als munten.

Andere edelmetalen

De term edelmetalen komt uit de tijd toen vooral met munten gewerkt werd. De klassieke koperen munten gaan snel oxideren en waren onderhevig aan slijtage, maar voor gouden munten en zilveren munten was dat niet het geval. Momenteel wordt niet meer gesproken van de termen edele of onedele metalen, maar eerder van sterke en zwakke reductoren. Edelmetalen zijn zwakke reductoren omdat hun ionen geen verbinding aangaan met andere stoffen, daar waar onedele metalen zoals bijvoorbeeld kalium en natrium wel sterke reductoren zijn. Zo zal bijvoorbeeld een blokje natrium wanneer je het in het water gooit tot een hevige chemische reactie leiden. Andere edelmetalen zijn onder meer rhodium, osmium, ruthenium en iridium, maar de twee bekendste zijn toch platina en palladium.

1 troy ounce platina Maple Leaf

Platina

Platina is een van de scheikundige elementen die nog schaarser en moeilijker te vinden is dan goud. Net als goud zal platina nooit gaan oxideren of verkleuren. Het heeft een witgrijze kleur en een nog grotere dichtheid dan goud. Het smeltpunt van goud ligt rond de 1000 °C en dat van palladium bij 2045 °C. Toch is het erg buigzaam en gemakkelijk te bewerken. Omdat het een goede warmtegeleider is kent platina in de industrie een aantal toepassingen. Omdat het erg zeldzaam is wordt het weinig toegepast in sieraden en is dus vooral de thermische industrie vragende partij naar platina. Je zal dit edelmetaal dus veel minder terugvinden in sieraden en juwelen en slechts in beperkte mate bij platina munten (lees hieronder meer).

Platinaprijs

Palladium

Palladium is een zilverwit overgangsmetaal dat pas in 1803 ontdekt werd bij het onderzoek naar erts uit Zuid-Amerika. Dit edelmetaal wordt doorgaans als bijproduct gevonden bij de winning van koper en nikkel. Ook wordt het aangetroffen in de regulering een waarin andere edelmetalen zoals goud en platina zitten. Palladium is een zacht edelmetaal dat vanuit chemisch oogpunt op platina lijkt omdat het niet op zuurstof in de lucht reageert. Het heeft zelfs de laagste dichtheid en het laagste smeltpunt van alle metalen uit deze groep. Zacht en gemakkelijk bewerkbaar zijnde bij verwarming, neemt de sterkte en de hardheid van palladium duidelijk toe bij een lagere temperatuur. Opvallend is dat palladium sterk reageert met zwavel- en salpeterzuur maar niet met zoutzuur.

In poedervorm doet dit edelmetaal dienst als een efficiënte katalysator, dit onder meer bij de productie van petroleumraffinaderijen. Verder wordt palladium onder meer ook gebruikt om horloges, hoogwaardige chirurgische instrumenten, elektrische schakelingen en bouten voor vliegtuigen te maken. Een van de toepassingen van palladium vinden we als zijnde een legering bij sieraden. Je vindt palladium af en toe in zuivere vorm terug om juwelen te maken, maar een van de belangrijke functies is dat je met palladium goud kunt ontkleuren tot witgoud. Bovendien kan je palladium, met als goud trouwens, tot een zeer dunne laag van 0,1 µm slaan. Een van de ongewone eigenschappen van palladium is dat het tot 900 keer zijn eigen volume aan waterstof kan opnemen bij het kamertemperatuur, een eigenschap waardoor het bij bepaalde specifieke industriële reacties erg nuttig en ondanks de hoge prijs ook gegeerd is.

Palladiumprijs

Maple Leaf Platina

Platina wordt minder gebruikt in munten, maar er zijn uitzonderingen en dit maakt het voor de verzamelaar en de investeerder net interessant. De Maple Leaf Platina is met zijn platinagehalte van 999.5 een van de meest pure platina beleggingsmunten van de wereld. Deze fel gegeerde munt wordt over de hele wereld verhandeld en heeft het gewicht van een troy ounce (zijnde 31,103 g. De Platina Maple Leaf is een uitgave van de vermaarde Royal Canadian Mint. Op de voorzijde van deze munt vinden we een afbeelding terug van het esdoornblad (Maple Leaf), zeg maar het nationaal symbool van Canada, en op de achterkant de beeltenis van Queen Elisabeth II.

Beleggen in palladium met de Palladium Maple Leaf munt

Wil je een investering die anders dan anders is dan kan je op een snelle en eenvoudige manier beleggen in fysiek palladium door het aankopen van Palladium Maple Leaf munten. Dit is zeker een verstandige investering, want palladium geldt als een van de grondstoffen die steeds maar zeldzamer worden en waar door beleggers met argusogen naar uitgekeken wordt. De zogenaamde Palladium Maple Leaf is net als de Maple Leaf Platina een uitgave van de Royal Canadian Mint. Deze producent is vooral bekend vanwege de productie van de Maple Leaf Zilver. In de periode tussen het jaar 2005 en het jaar 2010 werden slechts 70 000 Maple Leaf Platina munten per jaar geproduceerd zodat er zeker geen sprake is van een overaanbod op de markt. Ook hier treffen we op de voorkant van de munt het populaire Canadese symbool Maple Leaf of het bekende esdoornblad en op de achterkant een afbeelding van Queen Elisabeth II.

1 troy ounce palladium Maple Leaf