Home » Beleggen in goud

Zeven redenen om goud en zilver te kopen

Geschreven door op 24 oktober 2017 – 11:22
Aandelen en obligatie bubbel

Wat zijn de belangrijkste redenen om goud of zilver te kopen? In de volgende video van Goldsilver.com legt Mike Maloney uit wat voor hem de belangrijkste argumenten zijn om edelmetalen in de portefeuille op te nemen.

1. Fiatgeld wordt uiteindelijk altijd waardeloos

Door de geschiedenis werden gouden munten en zilveren munten gebruikt als betaalmiddel. Deze hadden intrinsieke waarde, wat wil zeggen dat de koopkracht niet afhankelijk is van de partij die het geld in omloop brengt. Zou je de munten smelten, dan zou het edelmetaal nog steeds vrijwel dezelfde waarde vertegenwoordigen.

Vandaag de dag wordt er wereldwijd gebruik gemaakt van fiatgeld, dat op zichzelf geen waarde heeft. Dit geld ontleent haar waarde aan het feit dat iedereen verplicht is het te accepteren als betaalmiddel en dat je belastingen moet betalen in deze valuta.

In tegenstelling tot gouden munten en zilveren munten kan fiatgeld zonder enige moeite in de economie worden gebracht. Dat zorgt altijd voor een beetje inflatie, maar door de geschiedenis heen zijn er ook tal van voorbeelden waarbij fiatgeld compleet waardeloos is geworden. Dat gebeurt wanneer de economie om wat voor reden dan ook vastloopt en de geldpers wordt aangezet om de tekorten van de overheid aan te vullen. In tijdens dat fiatgeld steeds minder waard wordt ontstaat er een trend waarin mensen steeds meer goud kopen.

2. Stand van de wereldeconomie

Door het loslaten van de koppeling tussen geld en goud konden overheden geld lenen, zonder geld te onttrekken aan de private markt. Daardoor is de rente nu kunstmatig laag geworden en zien we overal bubbels ontstaan (aandelen, obligaties, vastgoed, enzovoort). Als deze bubbels te groot worden en uit elkaar spatten zal men waarschijnlijk terugvallen naar tastbare bezittingen als fysiek goud en zilver.

3. Nieuw monetair systeem

De afgelopen twee eeuwen veranderde het monetaire systeem iedere dertig tot veertig jaar. De afgelopen honderd jaar zijn er vier verschillende fasen te onderscheiden, namelijk de klassieke goudstandaard, de goudwisselstandaard, het Bretton Woods systeem en de ongedekte dollarstandaard. Dat systeem heeft enige tijd goed gefunctioneerd, maar vertoont steeds meer scheuren.

In een multipolaire wereld past geen valuta die volledig gecontroleerd wordt door één land, namelijk de Verenigde Staten. Opkomende economieën willen niet langer de enorme tekorten van de Amerikaanse overheid financieren en zoeken naar manieren om in hun eigen valuta te handelen. Ook voegen centrale banken in deze landen de laatste jaren goud aan hun reserves toe, waarmee ze voorsorteren op een tijdperk waarin goud opnieuw ontdekt zal worden als een veilige reserve. Daar zullen de mensen die fysiek goud en zilver kopen voor hun beleggingsportefeuille van profiteren.

4. Herwaardering goud

Centrale banken hebben nog nooit zoveel geld in de economie gepompt als nu, in een poging deflatie te voorkomen en de rente laag te houden. Als blijkt dat dit beleid niet werkt zullen centrale banken nog extremere maatregelen nemen en nog meer geld in de economie pompen. Uiteindelijk zal de goudprijs compenseren voor deze enorme toename van de geldhoeveelheid.

5. Alternatieven overgewaardeerd

De aandelenmarkt zit al sinds 2009 in een opwaartse trend en door de opkoopprogramma’s van verschillende centrale banken zijn ook staatsobligaties momenteel uitzonderlijk hoog gewaardeerd. Door de lage rente beginnen ook de huizenprijzen sterk te stijgen, waardoor vastgoedbubbels dreigen te ontstaan.

Volgens rekenmethodes van econoom Robert Shiller zitten aandelen al sinds 1998 in een bubbel en zijn aandelen momenteel nog extremer overgewaardeerd dan aan de vooravond van de grote crash van 1929. In een nieuwe crash zal de waarde van aandelen en obligaties imploderen en zal goud het vertrouwen van beleggers en spaarders weer terugwinnen.

De goudprijs is sinds 2000 ook sterk gestegen, maar is vanaf het all-time high in 2011 ook alweer gedaald. En kijk je naar de ontwikkeling op de langere termijn, dan zijn edelmetalen nog steeds achtergebleven bij de enorme groei van de geldhoeveelheid en de economie. Op een gegeven moment zullen edelmetalen weer een inhaalslag maken om te compenseren voor de inflatie. Dit gaat gebeurt vaak zodra mensen het vertrouwen verliezen in banken en overheden. Er ontstaat een vlucht van fiatgeld naar tastbare waardevolle bezittingen zoals goud en zilver.

6. Opkomst van Aziatische economieën

Er zijn grote verschillen tussen de bullmarket in goud van de jaren ’70 en de situatie van nu. Destijds waren er maar twee beurzen waar de goudprijs werd vastgesteld, namelijk Londen en in de Verenigde Staten. Dat betekent dat slechts 10% van de wereldbevolking destijds deelnam aan de bullmarket in goud. Vandaag de dag doet de hele wereld mee.

In de jaren ’70 speelden landen als China en Rusland geen rol van betekenis in de goudrally, omdat deze landen toen nog gebukt gingen onder een gesloten communistisch systeem. Een groot deel van wereld leefde toen in grote armoede, maar anno 2017 zijn er heel veel miljonairs en miljardairs in de opkomende economieën van het Verre Oosten.

Er zijn dus veel meer mensen die zich goud kunnen veroorloven die bovendien ook nog eens veel meer geld in handen hebben. Dat betekent dat er in een volgende vlucht naar goud veel meer beleggers en spaarders goud en zilver zullen kopen.

7. Koopkracht goud veel groter dan vroeger

Er wordt wel eens gezegd dat je voor een troy ounce goud altijd een mooi maatpak kunt kopen, maar dat is niet helemaal waar. Goud behoudt haar koopkracht, maar door de sterk toegenomen productiviteit zou een troy ounce goud vandaag de dag dus eigenlijk veel meer koopkracht moeten hebben.

Kostte het in de Romeinse tijd dagen werk om kledingstukken te maken, nu gaat dat met hulp van machines in een fractie van de tijd. Dat betekent dat je voor dezelfde gouden munt vandaag de dag veel meer spullen zou moeten kunnen kopen dan toen. Maar doordat er zoveel meer financiële instrumenten zijn waar beleggers uit kunnen kiezen heeft goud tot op heden geen spectaculair rendement laten zien. Valt het vertrouwen in geld weg, dan kunnen edelmetalen als goud en zilver daar sterk van profiteren.

Tags: , , ,