Home » Beleggen in goud

World Gold Council ziet vraag naar goud toenemen

Geschreven door op 6 november 2019 – 17:28
Goudbaren 100 gram

De vraag naar goud is in het derde kwartaal met 3% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat concludeert de World Gold Council in haar nieuwste kwartaalrapportage over de goudmarkt. Vooral beleggers en centrale banken kochten meer goud, waar goud-ETF’s het meest van profiteerden. Door de stijging van de goudprijs daalde de vraag naar sieraden en kwam er meer sloopgoud op de markt.

In het derde kwartaal bereikten de voorraden van goud-ETF’s een nieuw record van 2.855 ton, goed voor een marktwaarde van $140 miljard. In het derde kwartaal voegden deze fondsen wereldwijd 258 ton aan hun voorraden toe. Vooral Amerikaanse beleggers stapten in goud, want de toename komt voor meer dan 70% voor rekening van ETF’s aan de andere kant van de oceaan.

Van fysiek goud naar ETF’s

De stijging van de goudprijs trekt de belangstelling van beleggers en daar profiteren met name de ETF’s van. Deze beleggingsproducten worden via de beurs verhandeld en zijn vooral populair in Westerse landen. Tegelijkertijd daalde de vraag naar nieuwe gouden munten en goudbaren, omdat er het afgelopen kwartaal ook veel secundair aanbod op de markt kwam. Beleggers die winst nemen en goud verkopen zorgen immers voor extra aanbod.

In landen als India en China werden er het afgelopen kwartaal door de hogere goudprijs minder sieraden verkocht. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar daalde het volume in China met 12% en in India zelfs met 32%. Omgerekend naar dollars zijn de verschillen minder groot, omdat consumenten vorig jaar meer goud voor hetzelfde geld kregen.

Goudvoorraden ETF’s naar recordhoogte (Bron: World Gold Council)
Vraag naar nieuwe munten en baren daalde (Bron: World Gold Council)
Door de hogere goudprijs werden er minder sieraden verkocht (Bron: World Gold Council)

Centrale banken blijven goud kopen

Net als vorig jaar kopen centrale banken ook dit jaar weer grote hoeveelheden goud bij. Rusland, China en Turkije waren het afgelopen kwartaal de grootste afnemers, maar sinds het begin van dit jaar hebben al veertien verschillende centrale banken goud gekocht. Ze kopen edelmetaal als vorm van diversificatie, omdat ze daarmee valutarisico en politiek risico kunnen afdekken. In tegenstelling tot valutareserves kunnen goudvoorraden niet door sancties geblokkeerd worden. Ook is goud door de negatieve rente op staatsleningen een aantrekkelijk alternatief geworden.

In het derde kwartaal kochten centrale banken 156,2 ton goud. Dat is weliswaar minder dan in dezelfde periode van vorig jaar, maar het totaal van de eerste drie kwartalen ligt met 547,5 ton juist 12% hoger dan een jaar eerder. En dat terwijl centrale banken vorig jaar al een recordhoeveelheid goud kochten. Dit is een zeer positief signaal voor de goudmarkt, omdat centrale banken als geen ander weten hoe ons financiële systeem erbij staat!

Centrale banken kopen recordhoeveelheid goud (Bron: World Gold Council)
Centrale banken begonnen na de crisis goud te kopen (Bron: World Gold Council)

Tags: , , ,