Home » Actueel

Wat deden goud, zilver en platina vorige week?

Geschreven door op 17 september 2021 – 15:17

Zowel goud, zilver als platina hebben vorige week een daling in het diepe gemaakt. Wat er precies gebeurde leest u hier. 

Goud

Vorige week donderdag heeft de goudprijs een daling meegemaakt. Deze ging zelfs naar het laagste niveau sinds 5 weken. Deze daalde zelfs tot $1760 per troy ounce aan het begin van de handel in New York. Ook in het Verenigd Koninkrijk was er een daling te zien. Waar heeft dit aan gelegen?

De daling van de goudprijs werd weerspiegeld door de prijzen in China. China is namelijk de nummer 1 consumptienatie. De benchmark in Shanghai daalde met 0,8%. Nu de Chinese yuan het hoogste staat vergeleken met de Amerikaanse doller sinds de afgelopen 3 maanden, hielp de premie van Shanghai de koers van London tot $7,50 per troy ounce. Voor de gehele coronacrisis was diezelfde stimulans voor nieuwe invoer zo’n $8,85. Dit is ingestort en bereikte een recordkorting van $85 rond deze tijd vorig jaar. Dit is het gevolg geweest van een afname in vraag vanwege de hoge goudprijzen en verschillende lockdowns. 

Vorige week werden er door analisten verschillende claims over de werkloosheidsuitkeringen. Deze claims kwamen lager uit dan de eerdere prognoses van analisten. Hierdoor daalde ook de prijzen van staatsobligaties en steeg de rente. 

Zilver

Ook in zilver was een daling te zien. Het zogenoemde broertje van goud maakt een duik in het diepe tot het laagste punt sinds medio 2019. Op de Londense spotmarkt was zilver zelfs $23,00 per troy ounce. 

Platina

Platina bleef niet achter. Ook dit metaal daalde vorige week tot maar liefst onder $925. Het huidige tekort aan halfgeleiders drukt namelijk de prijs van metalen uit de platinagroep. Momenteel wordt platina vooral gebruikt in de industrie in autokatalysatoren voor dieselmotoren. 

Tags: , , , ,