Home » Actueel, Monetaire systeem

Wat betekent het ”nieuwe” beleid van de ECB voor Europa?

Geschreven door op 5 september 2014 – 13:18

In een recent bericht schreven we er al uitgebreid over. Het terugschroeven van de maatregelen van de ECB, de Europese Centrale Bank, waren wat ons betreft op de lange termijn niet houdbaar. Dit werd gister maar weer eens bevestigd toen Mario Draghi, de voorzitter van de ECB, het nieuwe pakket met maatregelen bekend maakte waarmee de ECB de inflatie wil gaan bestrijden.

Het is uberhaupt nog maar de vraag wat precies de impact zal zijn van het rentebesluit dat gister is genomen. De rente wordt wederom verlaagd naar 0.012 procent. Of dit directe invloed zal hebben op de korte termijn voor de economie is nog maar de vraag.

Daarbij heeft de centrale bank aangekondigd weer te beginnen met het opkopen van de zogenaamde ”mortgage bonds” van het bankensysteem. Zijn obligaties (leningen) gedekt door vastgoed (onderpand).  Oftewel de eerste vormen van quantitive easing lijken weer te starten vanaf 1 oktober.

De zoveelste maatregel van de ECB

In hoeverre het nieuwe pakket met maatregelen van de ECB de Europese economie op de korte en lange termijn zal gaan verbeteren is lastig te zeggen. Door het verlagen van de rente en het opkopen van bankproducten wordt er een een verwoede poging gedaan om de dreigende deflatie te voorkomen.

Het beleid zal daarbij wel gewoon de schuldengroei blijven aanjagen. Iets wat er op de lange termijn voor zorgt dat de problemen niet worden verholpen. Deflatie kan dan snel omslaan naar inflatie omdat mensen versnel vertrouwen kunnen verliezen in de waarde van geld als er vanuit het niets steeds maar weer vele miljarden worden bijgedrukt. Mensen kunnen dan versnel hun geld willen omzetten wat hyperinflatie kan triggeren.

Daar komt nog eens bij kijken dat de Europese huizenmarkt in de meeste landen zich nog steeds op historisch hoge niveaus bevindt en de aandelenmarkten nieuwe toppen laten zien. Het is dan ook maar de vraag wat er gebeurt wanneer de aandelenmarkt die sterk wordt aangedreven door schuldengroei en het beleid van centrale banken straks een correctie laat zien van minimaal 40%.

Voortkabbelende Europese economie

Waar kranten steeds en de media het steeds vaker hebben over een ”aantrekkende” Europese economie die nog wel achterloopt bij het snelle verbeteren van de Amerikaanse economie lijkt het er geenszins op dat het iets beter gaat op monetair gebied in Europa. Daarbij kijkt ook de Europese Centrale Bank dagelijks met veel belang naar de ontwikkelingen in Oekraïne, waar een escalatie in het conflict tussen Rusland, de Russische separatisten en de NATO landen er wel eens voor kan gaan zorgen dat de situatie op economisch en monetair gebied voor snelle achteruitgang kan gaan zorgen.

Zilvergoudwinkel

Allprepare.com logo

Volg mij

Wouter Meens

Vestigingseigenaar at Recruit a Student Den Haag
Edelmetaal en grondstoffen analist van Zilvergoudwinkel BV. Oprichter Student-Inhuren.nl - landelijke studenten- en starters uitzendorganisatie.
Wouter Meens
Volg mij