Home » Actueel

Waarom slimme investeerders 50 keer meer fysiek zilver kopen dan goud

Geschreven door op 23 augustus 2013 – 14:23
Zilverbaren

De ratio zilver : goud.

Wanneer je het beleggen in goud en zilver bestudeert zijn er een aantal dingen die duidelijk worden. Een daarvan is dat de verhouding waarin goud en zilver beschikbaar zijn direct de prijs van de edelmetalen beïnvloed. De huidige verhouding waarin zilver en  goud fysiek beschikbaar zijn voor beleggers is 3:1. Dit betekent dat voor iedere 3 beschikbare ounces zilver er 1 ounce goud beschikbaar is. Wat is nou de reden voor beleggers dat zij fysiek zilver kopen in een veel grotere ratio ten opzichte van goud dan 3:1? Wat zien en weten deze beleggers wat andere beleggers niet weten? Laten we de cijfers bekijken, follow the money!

De werkelijke cijfers.

Jaarlijks worden er wereldwijd zo’n 80 miljoen ounces goud uit de grond gehaald, daarbij komt nog dat er zo’n slordige 50 miljoen ounces goud worden gerecycled uit bovengrondse voorraden zoals sieraden en dergelijke. Dit geeft een totaal van 130 miljoen ounces goud die jaarlijks beschikbaar zijn. Kijken we naar zilver dan zien we dat er jaarlijks 750 miljoen ounces uit de grond worden gehaald en dat er zo’n 250 miljoen ounces worden gerecycled uit bovengrondse voorraden. Dat zijn in totaal 1 miljard ounces zilver die jaarlijks naar boven worden gehaald.

Gezien deze gegevens is er jaarlijks zo’n 8 keer meer zilver dan goud beschikbaar. Dit geeft een ratio van 1:8. Maar nu het volgende, niet alle beschikbare ounces zijn geschikt als belegging. Goud en zilver worden ook gebruikt voor industriële doeleinden. De jaarlijkse fysieke beschikbaarheid van goud is ongeveer 120 miljoen ounces, en die van zilver is bedraagt zo’n 350 miljoen ounces. Als je deze cijfers naast elkaar legt komt je al snel uit op een ratio van 3 : 1.

Er is ook een andere indicator die gebruikt kan worden. De meest populaire vraag in dit kader voor goud- en zilver handelaren is wat is de ratio van fysieke verkoop in Dollars van goud versus zilver. Het antwoord is vaak dat de omzet in Dollars voor goud en zilver het zelfde is. Dit betekent dat er vaak meer dan 50 keer meer zilver verkocht wordt dan goud aangezien zilver meer dan 50 keer goedkoper is dan goud.

Wanneer we kijken naar de ‘’Sprott Physical Gold and Silver Trusts’’ van september 2012 dan is er voor 393 miljoen dollar aan goud gekocht en voor 310 miljoen dollar aan zilver. Als we dit in ounces vergelijken dan konden we van deze opbrengsten 213 duizend ounces goud kopen en 9.1 miljoen ounces zilver. Dit geeft een ratio weer van 43 : 1.


Als we kijken naar de ETF holdings (de papieren versie van goud en zilver) is zilver in de periode tussen 2007 en 2012 gestegen naar maar liefst 12.000 ton, dat in tegenstelling tot goud waarvan er maar 1.200 ton beschikbaar is aan ETF’s. Tien keer meer zilver dan goud dus volgens de papieren beleggers. Een ratio van 10 : 1.

Allemaal getallen die aangeven dat zilver ten opzicht van goud enorm ondergewaardeerd is. Volgens de handelaren in fysiek zilver en goud wordt er maar liefst 50 keer meer geld uitgegeven aan zilver dan aan goud. Een ratio van 50 : 1 dus.

Waarom is zilver nog steeds zo ondergewaardeerd?

In een recent artikel gepubliceerd op Mineweb read, ‘’Silver sales to outshine gold in India’’, werd een handelaar in fysiek goud geciteerd die aangaf dat beleggers en juweliers tegenwoordig meer waarde hechten aan zilver dan aan goud. Voor de grootste importeur van goud wereldwijd, India, is het een vrijwel onmogelijke taak om dezelfde hoeveelheid aan zilver te importeren. Dit zou namelijk betekenen dat ze voor 1 miljard, de totale wereldwijde jaarlijkse productie, zouden moeten importeren. Iets wat onmogelijk lijkt.


Voor nu is het belangrijk om te weten dat er dagelijks voor gemiddeld 300 miljoen aan zilver wordt verhandeld op de papierenmarkt de Comex. Een abnormaal getal als je het vergelijkt met de dagelijkse mijnproductie van 2 miljoen ounces. Volgens Bart Chilton, commissaris bij de Commodity Futures Exchange Trading Commission, wordt de prijs van zilver enorm gemanipuleerd. Hij zei in een interview het volgende:

‘’I believe there have been repeated attempts to influence prices in silver markets. There have been fraudulent efforts to persuade and deviously control that price. Based on what I have been told and reviewed in publicly available documents, I believe violations to the Commodity Exchange Act have taken place in the silver market and any such violation of the law in this regard should be prosecuted’’


De beleggersmarkt van zilver is heel klein. De dollarwaarde van goud is wereldwijd zo’n slordige negen triljoen dollar, de waarde van zilver daarentegen in de vorm van juwelen, zilveren munten, zilverbaren en zilverwerk wordt geschat op ongeveer 150 miljard. Dit geeft een ratio weer van 60 : 1 om termen van dollars.

De slimme belegger.

Hoe lang zal zilver nog beschikbaar zijn voor beleggers tegen deze ratio’s terwijl de werkelijke ratio ergens tussen de 3 ounces zilver per 1 ounce goud ligt? Het is dan ook verbazingwekkend dat de prijs van zilver ten opzichte van goud zo ondergewaardeerd is gebleven. Als we puur zouden kijken naar de geschiedenis dan weten we dat de ratio zilver : goud altijd gemiddeld rond de 16 : 1 is geweest toen zowel goud als zilver nog werden gebruikt als wettig betaalmiddel.

Gezien al deze feiten en cijfers zijn wij er dan ook van overtuigd dat dit een van de zeldzame tijden is waarin slimme beleggers kunnen profiteren van deze enorme kansen.

Bron: http://sprottglobal.com/markets-at-a-glance/