Home » Beleggen in palladium en platina

Waarom beleggen in palladium en platina?

Geschreven door op 24 juli 2014 – 11:28
Platina Maple Leaf

Naast gouden munten en zilveren munten kiezen steeds meer mensen die goud kopen en zilver kopen er ook voor om platina munten en palladium munten te kopen.

Palladium en platina zijn één van de meest schaarse edelmetalen wereldwijd. Daarnaast is de productie ervan erg kwetsbaar omdat 80 % van de platina productie en 40 % van de palladium productie uit Zuid-Afrika komt.

Gezien de slechte arbeidsomstandigheden wordt er in Zuid-Afrika regelmatig gestaakt en zijn er opstanden waardoor de productie negatief beïnvloed wordt. Daarnaast zijn de mijnen momenteel niet zeer rendabel gezien de hoge en oplopende productiekosten en de lage palladiumprijs. Rusland is naast Zuid-Afrika een grote producent van paltina en palladium. Het beperkte aanbod kan leiden tot een sterk oplopende prijs van deze edelmetalen.

Grootste tekort palladium en platina in 30 jaar

De palladium- en platina markt kenmerkt zich momenteel door stijgende vraag en een dalend aanbod. De vraag naar palladium en platina komt met name uit de auto-industrie. Platina en palladium worden veel gebruikt voor het bouwen van katalysatoren die de uitlaatgassen van auto’s zuiveren.

In 2014 zullen volgens een onderzoek van Johson Matthey (platinum-group metals report) de tekorten op palladium en platina markt het hoogste niveau bereiken van de afgelopen 30 jaar. Zie het in mei verschenen artikel op Bloomberg.

Dit wordt veroorzaakt door de toenemende vraag uit de auto-industrie en het beperkte aanbod. Het tekort aan palladium zal dit jaar een niveau bereiken van 1,61 miljoen ounces ten opzichte van 371.000 ounce vorig jaar.  Dit jaar kwamen er 70.000 mijnwerkers in opstand dit jaar die werken bij de grootste platina producent wereldwijd en de op één na grootste voor palladium.

Het platinatekort in 2014 zal uitkomen op 1,22 miljoen ounces ten opzichte van 940.000 ounces vorig jaar. De prijs van platina steeg dit jaar tot in Dollars met 7,7 % en palladium steeg dit jaar met 21 %. 

Platina grafiek 2014 Palladium grafiek 2014

De krapte op de palladium- en platina markt kunnen er voor zorgen dat de prijs van de edelmetalen kunnen gaan stijgen en maken het tot een mogelijk zeer interessante belegging. Op dit moment noteert palladium een koers van € 1097.80 en palladium € 647,40.

Rusland was in 2013 verantwoordelijk voor 40 % van de jaarlijkse productie van palladium. De sancties die Europa en de VS Russische bedrijven, Poetin en mensen in zijn directe omgeving opleggen zal er volgens Johson Matthey (platinum-group metals report) geen enkel aanbod zijn vanuit de palladium voorraad van Rusland. Het recyclen van palladium daalde met 2,1 % naar 2,01 miljoen ounces. En palladium verkoop uit ”sloop palladium” steeg met 9,2 % naar 2,54 miljoen ounces.

U kunt eenvoudig beleggen in platina en palladium door palladium munten  en platina munten te kopen. De wereldwijd meest verkochte munten zijn de Maple Leaf Platina en de Maple Leaf Palladium van gerenommeerde Canadian Mint.

Koop deze munten zonder BTW voor de laagste prijs van Nederland!

Platina Maple Leaf