Home » Actueel, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

Waarom beleggen in gouden en zilveren munten?

Geschreven door op 29 oktober 2016 – 14:29

Is het interessant om in gouden munten en zilveren munten te beleggen? Het antwoord op deze vraag is volmondig ja! De edelmetalen goud en zilver zijn in woelige economische tijden meer dan ooit interessante investeringsproducten, en wie belegt in gouden munten en zilveren munten krijgt daar nog eens het plezier van het uitzoeken en het verzamelen bovenop. Hoe dan ook passen gouden en zilveren munten in de beleggingsportefeuille van elke investeerder.

Verzamelobject

Bij gouden munten en zilveren munten heb je trouwens niet alleen de waarde aan edelmetalen die de prijs bepalen. Met het verstrijken van de tijd zullen de munten ook zeldzamer worden en gaan verzamelaars er naar op zoek. Een munt is dus doorgaans meer waard dan alleen maar de hoeveelheid zilver of goud die ze bevat en die waarde stijgt alleen maar in de toekomst.

Te verkiezen boven goudbaren?

Tal van beleggers, en zeker de beginners en zij die wensen niet te vele risico te nemen, verkiezen bij het goud kopen om te beginnen met gouden munten liever dan in goudbaren. Dit gaat eveneens op voor het beleggen in zilver. Gouden en zilveren munten kan je gemakkelijk per stuk aankopen en ook weer inwisselen. Dit maakt van gouden en zilveren munten een interessant object voor wie snel en vlot ook kleinere investeringen wil doen en weer met winst verhandelen.

Begin niet zomaar te beleggen in gouden en zilveren munten

De eerste tip die we kunnen meegeven en die eigenlijk geldt voor iedereen die wil beginnen te beleggen: maak eerst vooraf grondig je huiswerk en neem geen ondoordachte beslissingen. Bij doordacht beleggen is het nooit goed om over één nacht ijs te gaan. Dit geldt zeker voor het aanleggen van een verzameling van gouden en/of zilveren munten. Deze worden letterlijk over de hele wereld te koop aangeboden, met als resultaat een gigantisch gamma waarin je letterlijk verloren kunt lopen. Je vooraf goed bezinnen is dus de boodschap. Bekijk daarom deze pagina met productadvies eens.

Welke munten wil je precies verzamelen?

Zomaar lukraak een verzameling van gouden munten en zilveren munten aanleggen is als blindelings om je heen schieten. Dan zal je ook wel eens af en toe iets raken, maar ook veel nutteloze schoten afvuren. Veel beter is om vooraf duidelijk af te bakenen welke munten je nu precies wil gaan verzamelen. Kies je zomaar voor ‘lucky shots’, dan is je verzameling minder interessant voor andere verzamelaars die dan telkens je volledig aanbod moeten doornemen om die ene zeldzame of speciale munt die zij zoeken te kunnen vinden.

Wat zijn beleggingsmunten?

Ben je op zoek naar gouden of zilveren munten om in te investeren, dan kan je zeker overwegen om te kiezen voor de zogenaamde ‘bullion coins’. Dit zijn beleggingsmunten die speciaal worden geslagen om te dienen als beleggingsobject van doorgaans 1 troy ounce met een goud- of zilvergehalte van 99,9%. Deze munten zijn dus algemeen gangbare munten voor wie wil beleggen in zilver en goud. De actuele waarde van gouden en zilveren munten varieert de klok door. Je kan de huidige wisselkoers van deze munten terugvinden op tal van websites. Voor de officiële goudprijs en zilverprijs duidelijke grafieken van de koers van de verschillende munten kan je terecht op de website van de Europese Centrale Bank.

Typische beleggingsmunten

Een aantal munten leent zich uitermate als beleggingsmunt. Onder de bekendste rekenen we de Krügerrand Goud (Zuid-Afrika) en de Maple Leaf Goud (Canada). Dit zijn maar een tweetal voorbeelden, maar het rijtje is eindeloos. Dichter bij huis kan je bijvoorbeeld kiezen voor een Gouden Tientje of dukaten. Een aspect dat bij gouden munten zeker meespeelt is dat munten met een bepaald onderwerp plots erg populair kunnen zijn. Zo bijvoorbeeld munten rond een bepaalde gebeurtenis die weer herdacht wordt, een historische figuur die honderd jaar geleden geboren is, een regio die in het nieuws komt. Een voorbeeld voor de vuist weg: in 2008 ontwierp Karl Lagerfeld, de beroemde modeontwerper, ter gelegenheid van de 125ste verjaardag van de stichter van het modehuis Coco Chanel, een muntstuk in vier versies in goud en zilver. De munten werden slechts in een oplage van 10.000 exemplaren geslagen en onmiddellijk aangekocht door verzamelaars. Je kan er nu al op aan dat heel wat van deze collectioneurs geduldig wachten tot 2033, het jaar waarin de 150ste verjaardag van Coco Chanel zal herdacht worden.

Steek structuur in je verzameling

Wat voor munten je ook wil aankopen, een belangrijke tip is om een duidelijke structuur in je verzameling aan te brengen. Geef duidelijk aan in wat voor munten je belangstelling hebt: gouden en/of zilveren munten, welk karaat, de periode waarin de munten geslagen zijn, wat is het thema (een periode, regio, figuur, historische gebeurtenis…). Op die manier zal je ook makkelijker toegang krijgen tot het aanbod van andere verzamelaars en omgekeerd ook aanbiedingen kunnen krijgen van munten waarin je potentieel interesse hebt.

Kiezen voor oude of recente munten?

Bij de prijsbepaling van een gouden munten en een zilveren munten speelt de leeftijd onmiskenbaar een rol. Vuistregel is hoe ouder, hoe duurder, logisch toch. Hoe ouder een munt is, hoe minder er zullen van overblijven en exclusiviteit is bij gouden en zilveren munten wat de prijssetting betreft zeker een doorslaggevend argument. Bij het verstrijken van de tijd gaan er nu eenmaal munten verloren of worden ze gaandeweg omgesmolten.

Dure zilveren en gouden munten

Om je te doen watertanden geven we graag nog enkele dure munten uit de geschiedenis mee. Zo werd in 2002 een duizelingwekkend bedrag betaald van niet minder dan 7.590.020 dollar bij Sotheby’s voor een zeldzame Double Eagle munt van 20 dollar uit 19133, een munt van de US Mint Company. In 2007 ging een eagle munt van 10 dollar uit 1804 voor iets meer dan 5 miljoen dollar van de hand. Munten zijn overigens niet altijd klein. Zo sloeg de Royal Canadian Mint in 2007 een gouden munt van niet minder dan 100 kg. Deze indrukwekkende munt heeft een diameter van 50 cm en een dikte van 3 cm. Deze munt was bedoeld als promotie voor een nieuwe reeks van Canadese munten.