Home » Beleggen in goud, Informatief

Waarom als twintiger al investeren in goud?

Geschreven door op 14 mei 2021 – 13:08

In goud investeren is wellicht iets wat u verwacht bij oudere mensen. Het investeren in goud heeft echter ook verschillende motivaties die voor jonge mensen, bijvoorbeeld twintigers, erg interessant zijn. 

Tijdens het studeren bouwen veel studenten een hoge studieschuld op. Volgens het CBS hadden in het 2019 maar liefst 1,4 miljoen mensen een studieschuld. Deze moet uiteraard ook worden afbetaald. Daarnaast wordt er ook verwacht dat u begint te sparen voor een huis en dat u aan de maandelijkse vaste lasten kunt voldoen. Naast het sparen voor een huis is een apart spaarpotje ook erg gunstig. Het is helaas echter zo dat spaargeld ook zijn waarde kan verliezen vanwege onder andere een negatieve spaarrente. Door middel van het investeren in goud, zet u uw spaargeld vast en kan het zijn waarde niet verliezen. Hoe werkt dit precies? En zijn er nog meer motivaties?

De waarde van goud stijgt

De eerste motivatie die aanspoort tot het investeren in goud is dat de waarde van goud stijgt. De goudprijs is in de voorgaande decennia erg gestegen. Een voorbeeld hiervan is de piek van 1996, de goudprijs piekte toen naar $414,90 per troy ounce. In 2019 piekte de goudprijs op 15 augustus naar $1.520,77 per troy ounce. Dit is een duidelijk verschil van maar liefst 267%. 

In de bovenstaande tabel is duidelijk te zien dat de prijs van goud hoger gedurende jaren steeds hoger wordt. Dit is erg interessant voor mensen die in goud hebben geïnvesteerd. De stijgende prijs betekent namelijk een stijgende waarde. Hierdoor wordt uw goud meer waard en behoudt u het geld dat u erin heeft gestoken. 

Goud dient als een veilige haven

Naast dat goud steeds meer waard wordt, dient het ook als een veilige haven. In tijden van politieke en financiële onrust biedt goud zeker- en veiligheid. Goud dient als een veilige haven aangezien het de koopkracht van uw geld vasthoudt. Dit is iets wat een spaarrekening niet kan. Goud beschermt tegen inflatie en wordt al eeuwenlang als een kostbaar en schaars materiaal beschouwd. Vanwege deze belangrijke en nuttige functie van goud, is het zeker interessant voor twintigers om zich te beschermen tegen inflatie en het beste uit hun spaargeld te halen. 

Goud zorgt voor diversificatie in uw portefeuille

Het klinkt niet wijs om al uw geld in 1 ding te investeren. Het is daarom slim om uw geld te verdelen over verschillende investeringen, waaronder goud. Uit onderzoek blijkt dat millennials het hoogste percentage van hun vermogen aan edelmetalen besteedt. Ze overtreffen hiermee iedere andere generatie. Deze studie toonde echter ook dat millennials minder van hun vermogen in aandelen stoppen dan andere generaties. Goud helpt u bij het helpen van een financiële boosten gedurende de jaren aangezien het uw geld vasthoudt. Door middel van diversificatie in uw portefeuille dekt u zich in tegen eventuele risico’s. Uit een ander onderzoek blijkt dat goud juist erg goed kan presenteren in tijden dat het niet goed gaat met de aandelenmarkt. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat men dan op zoek is naar een veilige haven en deze in goud vindt. Daarnaast heeft u bij goud niet te maken met een tegenpartijrisico, wat bij aandelen wel het geval is. Bij aandelen kan namelijk het bedrijf waarin u investeert failliet gaan, maar bij goud gaat het om een grondstof. 

Het is duidelijk dat goud zo zijn voordelen heeft en dat u niet te vroeg kunt beginnen met het investeren in goud. Zelfs voor twintigers is het interessant aangezien op deze leeftijd het sparen voor de toekomst erg belangrijk is. Door middel van te investeren in goud heeft u de mogelijkheid om uw koopkracht te bewaren in tijden van onrust en inflatie en voegt u een geschikte diversificatie toe aan uw portefeuille. 

Tags: , , , , , ,