Home » Geen categorie

Vraag naar gouden munten en goudbaren weer toegenomen in 2017

Geschreven door op 7 augustus 2017 – 12:20
World Gold Council

De wereldwijde vraag naar gouden munten en goudbaren is in het tweede kwartaal van dit jaar opnieuw toegenomen, zo blijkt uit cijfers die de World Gold Council vandaag naar buiten bracht. In totaal werd er in deze periode 240,8 ton fysiek goud in de vorm van munten en baren verhandeld, een stijging van 13% ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar. Die toename is vooral te danken aan China, India en Turkije, waar de vraag naar munten en baren weer herstelde van de relatief zwakke verkoopcijfers van vorig jaar.

Goud-ETF’s vooral in Europa populair

Op de Europese markt werd in de eerste helft van dit jaar ook veel goud verkocht, maar dan vooral in de vorm van ETF’s. Volgens cijfers van de World Gold Council voegden Europese goud-ETF’s in de eerste zes maanden van dit jaar maar liefst 128 ton goud aan hun voorraden toe, omgerekend 76% van de wereldwijde instroom van ETF’s gedurende deze periode.

Er zijn verschillende redenen aan te wijze voor de toegenomen belangstelling voor het edelmetaal onder Europese beleggers. Met verkiezingen in Nederland en Frankrijk zochten beleggers uit voorzorg een veilige haven op, terwijl de extreem lage rente in de Eurozone eveneens een impuls gaf aan de Europese goudmarkt. Ook begon de goudprijs in april weer wat te dalen, waardoor veel beleggers opnieuw instapten.

Volgens cijfers van de World Gold Council hebben Europese goud-ETF’s nog nooit eerder zoveel edelmetaal onder beheer gehad. In het tweede kwartaal groeide de totale voorraad van de Europese ETF’s naar ruim 977 ton, meer dan het oude record van 960 ton dat in 2012 gevestigd werd. Om het geheugen weer even op te frissen, dat was het jaar waarin de goudprijs als gevolg van de Europese schuldencrisis een all-time high van meer dan €44.000 per kilo bereikte.


Goudvoorraden ETF’s in Europa naar recordhoogte (Bron: World Gold Council)

Goud-ETF’s versus fysiek goud

De World Gold Council liet ook een onderzoek uitvoeren naar de motivatie van Chinese beleggers om goud te kopen, waaruit blijkt dat beleggers die gouden munten en goudbaren kopen vaker een lange termijn visie hanteren, terwijl de beleggers die de voorkeur geven aan ETF’s meer speculatief handelen. Deze bevindingen bevestigen het beeld dat we de afgelopen jaren hebben gekregen van de goudmarkt. In een dalende markt zijn de gouden munten en goudbaren het meest populair, terwijl in een opwaartse markt meer speculatieve beleggers instappen die de voorkeur geven aan ETF’s die via de beurs verhandeld kunnen worden.


Goud-ETF’s trekken meer speculatieve beleggers aan (Bron: World Gold Council)

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines