Home » Bitcoin

Vermogensbeheerder Vaneck wil Bitcoin ETF lanceren

Geschreven door op 21 augustus 2017 – 19:21
Bitcoin

Vermogensbeheerder VanEck heeft bij de Amerikaanse toezichthouder een aanvraag ingediend voor de lancering van een nieuw Bitcoin ETF. Met dit nieuwe beleggingsproduct wil de vermogensbeheerder een doelgroep bereiken van beleggers die wel iets met virtuele munten willen doen, maar die niet de expertise in huis hebben om dat zelf te doen. VanEck die onder andere bekend is van de VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX) waarmee mensen kunnen beleggen in goud en zilver mijnen.

Na goedkeuring door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) kan dit nieuwe exchange traded fund (ETF) worden opgenomen in de Nasdaq, de Amerikaanse beursindex voor technologie-aandelen.

Bitcoin ETF

VanEck is niet de eerste die probeert een Bitcoin ETF in de markt te zetten. Eerder dienden de gebroeders Winklevoss ook al een aanvraag in voor een beleggingsproduct op basis van de virtuele munt, maar deze aanvraag werd in maart afgewezen door de SEC. De internetondernemers hadden het plan om virtuele munten als onderpand aan te houden, vergelijkbaar met de manier waarop goud-ETF’s zoals GLD door fysiek goud in een kluis gedekt worden.

Het Bitcoin ETF van vermogensbeheerder VanEck heeft overigens een andere opzet dan dat van de Winklevoss broers. In plaats van feitelijk Bitcoins aan te houden wil het fonds investeringen doen in Bitcoin-derivaten en in futurescontracten op basis van de virtuele munt.

Ook opvallend is dat VanEck maar een kwart van het beheerde vermogen in de markt van virtuele munten wil beleggen. De rest zal worden aangehouden in de vorm van kortlopend een langlopende staatsobligaties. Door slechts een kwart in virtuele munten te beleggen is het risicoprofiel van dit nieuwe beleggingsinstrument een stuk lager, waardoor er meer kans is dat de SEC goedkeuring zal geven.

Handel in virtuele munten

Door de prijsontwikkeling van Bitcoin is er momenteel erg veel belangstelling voor nieuwe manieren om in virtuele munten te beleggen. Zo kreeg LedgerX vorige maand goedkeuring van de Commodities Futures Trading Commission (CFTC) om het eerste handelsplatform en clearing house voor Bitcoin derivaten te worden.

Eerder deze maand kondigde de Chicago Board Options Exchange (CBOE) aan dat ze ook beleggingsproducten op basis van Bitcoin wil uitbrengen, waaronder futurescontracten. Daarmee kunnen beleggers het prijsrisico afdekken of speculeren op een stijging of daling van de prijzen van virtuele munten.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Tags: , , , ,