Home » Beleggen in goud, Beleggen in zilver, Geen categorie

Verkoopwaarde in $ zilveren munten hoger dan gouden munten!

Geschreven door op 4 juli 2014 – 12:13 Één Reactie

De onderstaand grafiek laat zien dat de US Mint in het eerste half jaar van 2014 in Dollar waarde meer zilveren munten dan gouden munten heeft verkocht. De US Mint produceert o.a. de zeer populaire American Silver Eagle en de gouden American Eagle beleggingsmunt. De grafiek laat de verkoop per maand in waarde in Dollars per maand zien van de verkoop van gouden munten versus zilveren munten. Het rechter gedeelte van grafiek laat 2014 zien. Het is zeer opvallend dat de verkoop van zilveren munten in Dollars uitgedrukt hoger is dan de verkoop waarde van de gouden munten. Zilver is momenteel immers 60 keer goedkoper dan goud. Er zijn dus minimaal meer dan 60 keer zo veel zilveren munten als gouden munten verkocht in het eerste half jaar van 2014. Alleen januari van een opvallende uitzondering.

US Mint verkoop zilveren munten versus gouden munten

 

Goud/zilver ratio

Zilver kopen wordt dus uitgaande van bovenstaande grafiek voor veel mensen als interessanter gezien dan goud. Vaak wordt gekeken naar de goud/zilver ratio. Omdat deze in Dollars momenteel op 62 staat en wordt dit door beleggers historisch gezien als hoog. Een lange periode voor 1900 was de goud/zilver ratio rond de 16 gebaseerd op een goudprijs en zilverprijs die destijds vast stonden (fixed prices). Na 1900 schommelde de goud/zilver ratio enorm, variërend van 100 tot 16 a 17 tijden de goud- en zilverprijs piek van 1980. In 1991 piekte de goud/zilver ratio opnieuw  op 100. Sinds 1991 daalde de ratio tot 2011 tot een niveau van 32. De zilverprijs piekte toen op $ 49,50. Omdat er negen keer meer zilver in de grond zit dan goud zou een goud/zilver ratio van 9 goed verklaarbaar en realistisch zijn.

Goud Zilver Ratio historisch

Zilverprijs op basis goud/zilver ratio

De huidige goud/zilver ratio lijkt historisch gezien relatief hoog. Mocht de goud/zilverratio weer terug keren naar 16 dan zou dit bij de huidige koersen resulteren in een zilverprijs van $ 82,56. Wanneer deze terug zou gaan naar 9 dan resulteert dat in een zilverprijs van $ 146. Veel mensen die goud kopen gaan echter uit van een veel hogere goudprijs. Veel edelmetaal experts die goede voorspellingen hebben gedaan zoals Jim Rogers, Mike Maloney, James Rickards en Mark Faber spreken over koersdoelen voor goud variërend van $ 2.500 tot $ 10.000. Daarvan uitgaande kom je bij een goud/zilver ratio van 16 uit op een zilverprijs van  $ 156 tot $ 625.

Uiteraard heeft niemand een glazen bol en blijft het een kwestie van veel onderzoek doen en uw eigen visie op de markt te ontwikkelen. De goud/zilver ratio is één manier om een inschatting te maken van de zilverprijs in de toekomst. Er zijn er echter meer. Zo kun je ook kijken naar de procentuele groei van de geld hoeveelheid. Hierover later meer.

Vragen en opmerkingen kunt u onder dit blog posten!

Bron: Goldsilverworlds

 

 

Één Reactie »

  • Wouter Meens schreef:

    Ik sluit me hier voor het grootste gedeelte bij aan. Een goud zilver ratio zegt voor mij persoonlijk niet al te veel.

    De ratio van 1 ounce goud 16 ounces zilver was op de top van de vorige bullmarkt het geval bij 850 dollar goud en 50 dollar zilver. Deze toppen waren echter maar een paar dagen. Voor het grootste gedeelte van de bullmarkt van de jaren 70 in lag de ratio zilver ten opzichte van goud een stuk lager zoals het tot de top van de huidige bullmarkt zal blijven doen.

    Ik denk dat bijvoorbeeld de dow/goud ratio een meer betrouwbaarder medium is om een eventuele top of verhouding tussen goud, zilver en aandelen vast te stellen.