Home » Beleggen in goud

De top 10 redenen om goud te kopen

Geschreven door op 17 juli 2016 – 15:07
Gouden Maple Leaf munt

Je hoeft echt geen financieel genie te zijn om te zien dat goud kopen een goede investering is en blijft. Niets dat de voorbije twintig jaar als investering zo rendabel was als goud, en dat is zeker geen toeval. We zetten voor u graag de top 10 van de redenen voor goud kopen nog even op een rijtje.

 1. Goud is een fysiek tastbaar product. Dit betekent dat je het letterlijk kunt aanraken, en ook ergens kunt opslaan. In tegenstelling tot bepaalde investeringsproducten zoals aandelen en obligaties (die enkel op papier bestaan) is goud ook écht tastbaar en kan het niet failliet gaan ten gevolge van bankcrisissen, oorlog, terrorisme en noem maar op. Daarnaast heeft u geen tegenpartij risico zoals bij banksparen. Als een bank failliet kunt u een deel of al uw spaargeld verliezen. Fysiek goud kunt u zelf 100 % eigenaar van zijn.

 2. Goud is een universeel beleggingsproduct. Dit wil zeggen dat je met goud letterlijk overal terecht kunt. Goud aangekocht in Nederland behoudt zijn waarde in pakweg China of Timboektoe, en omgekeerd. Goud is de meest courant vorm van edelmetaal en wordt veelal nog gezien als geld. Ook centrale banken zie je steeds meer goud kopen.

 3. Goud heeft door de eeuwen heen een ijzersterke reputatie als ‘veilige haven’ opgebouwd. Dat wil zeggen dat wanneer de economie het om een of andere reden minder goed doet heel wat investeerders zich tot goud kopen wenden. Goud heeft namelijk de eigenschap om een solide beleggingsvorm te zijn die ook in woelige tijden standhoudt. Uiteraard kan de goudprijs sterk fluctueren. Veel slimme belegger kopen daarom gefaseerd goud.

 4. Goud zal sowieso steeds zeldzamer worden. Er komt namelijk op onze planeet geen fysiek goud meer bij, want het werd allemaal gevormd bij het ontstaan van de aarde. Goud ontginnen wordt steeds moeilijker en steeds duurder, en de trend is dat de vraag naar goud groter is dan het aanbod aan nieuw gewonnen goud. Hiermee wordt goud dus schaarser.

 5. Goud is niet onderhevig aan de inmenging van overheden en regeringen. Dit vraagt misschien een woordje uitleg. De wisselkoersen van munten zoals de euro, de dollar, het pond, de yen, de rupee en noem maar op worden geruggensteund door een kluwen van fiscale en andere wetten. De plaatselijke overheden proberen hierbij hun eigen munt te beschermen, en dat heeft vaak een rechtstreeks effect op de klassieke beleggingsproducten. Goud staat daar dus boven en vaart zijn eigen vaste koers.

  Currencie wars are we winning?

  Currencie wars are we winning?

 6. Je kan goud anoniem aankopen en ook weer verkopen. Hiermee willen we niets illegaals suggereren, maar voor sommigen kan dit een belangrijk argument zijn om goud aan te kopen.

 7. Goud is een onverslijtbaar edelmetaal dat tot nu toe altijd een bepaalde intrinsieke waarde behoudt. Anders gezegd, goud gaat nooit kapot en verliest zijn glans niet, even oppoetsen en zelfs het oudste goud blinkt weer als nooit tevoren. En om het even wanneer het werd aangekocht, de prijs ervan bij verkoop zal nooit onder een bepaald bodembedrag zakken. Je kan dus nooit al je geld kwijt zijn wanneer je goud aankoopt, en dat kan lang niet van alle investeringsproducten gezegd worden. Goud is nog nooit niets waard geweest.

 8. Goud heeft een ongelooflijke dichtheid. Dit betekent dat je zelfs voor grote hoeveelheden goud slechts een beperkte ruimte nodig hebt. Ter informatie: één kg goud heeft zowat de volume en dikte van een iPhone.

  Helicopter Ben

  Helicopter Ben

 9. Er is een reden waarom overheden steeds meer goud kopen. Verkopen doen ze het veel minder, en daar zit een strategie achter. De financiële knappe koppen van onze regeringen voorzien immers dat goud in de toekomst alleen maar duurder zal worden en ze hebben weinig vertrouwen in de gebruikelijke beleggingsproducten en het huidige financieel stelsel. Hoe minder goud er nog beschikbaar is, hoe duurder het wordt.

 10. Ook de klassieke financiële markten grijpen steeds meer terug naar goud om in te investeren. Dat bijvoorbeeld centrale banken steeds meer goud kopen zal in de (al dan niet nabije) toekomst zeker invloed hebben op de goudprijs.

Samengevat: goud is niet voor niets een interessante en betrouwbare vorm van beleggen en investeren. Goud kopen is een slimme zet, zeker voor wie enig geduld aan de dag weet te leggen en zich niet laat leiden door de grillige curven van de goudprijs op korte termijn. Je moet de grafiek van de prijs van het goud op lange termijn bekijken, en dan zal je zien dat die steeds in stijgende lijn gaat.

Kondratieff Winter