Home » Beleggen in goud

Toename fysieke bezitting GLD

Geschreven door op 26 januari 2015 – 11:20

In dit bericht geven we een korte samenvatting van een essay geschreven door Adam Hamilton van Zeal Intelligence. Een Amerikaans instituut met veel kennis in huis over de fysieke goud – en zilvermarkten, de goud-en zilvermijn sector en de globale economie. Ze bieden tevens een betaalde nieuwsbrief aan.

In het laatste essay dat deze vrijdag werd gepubliceerd door Zeal Intelligence werd er uitgebreid ingegaan op de zogenaamde GLD, de ETF die de goudprijs volgt. Eerder deze maand werd er ook al eens uitgebreid stilgestaan bij de SLV, de fysieke zilver ETF uit Amerika. Daar werd onder andere in verteld dat beleggers door de onrust in de Europese economie zich steeds meer focussen op goud kopen en zilver kopen

De SLV laten we even voor wat het is. Voor de geinteresseerden zal er onderaan dit bericht een link beschikbaar worden gesteld naar het bericht over de SLV van Zeal Intelligence. We gaan vandaag wat dieper in op de GLD en kijken waarom de GLD als fysieke goud ETF een grote rol kan gaan vervullen in de vraag naar fysiek goud in de komende 12 tot 18 maanden.

Wat is de GLD?

Allereerst, waarom is GLD eigenlijk zo belangrijk voor de goudprijs? GLD is zoals hierboven al is gezegd een ETF die de prijs van goud volgt. Dit werkt als volgt. De GLD is een aandeel en is verhandelbaar op de beurs, in dit geval de NYSE. Het doel van de GLD is om gelijk te lopen in koerswaarde met de goudprijs en dus moet gelden als een soort van fysiek bezit van goud alleen dan op papier. Om de goudprijs zo goed mogelijk te volgen zal de GLD per uitstaande aandeel een bepaalde hoeveelheid fysiek goud in de kluizen moeten hebben om de 1:1 ratio met de goudprijs in stand te houden. Bij een dalende goudprijs kan de GLD dit doen door fysiek goud te verkopen en het aantal uitstaande aandelen terug te brengen. Bij een stijgende goudprijs zal de GLD juist meer aandelen uit moeten geven om daarmee cash te genereren en fysiek goud kopen. Volgt u het nog?

Het effect van de GLD op de goudprijs

Wanneer het bovenstaande zou kloppen zou de totale hoeveelheid fysiek goud in de kluizen van de GLD de laatste jaren zijn afgenomen. Dit omdat de prijs van goud sinds 2013 in dollars fors is gedaald van ongeveer $1650 naar $1200. Dit heeft ervoor gezorgd dat de GLD door de dalende goudprijs gedwongen werd fysiek goud te verkopen. Wat uiteindelijk weer zorgde voor nog meer neerwaartse druk in de goudprijs.

Dat de GLD ervoor heeft gezorgd dat de goudprijs zo heftig daalde in 2013 is alleen niet correct. De daling van de goudprijs werd onder meer ingezet door de heftige short positie in de goud- futures markt.

Volgens de website van de SPDR Gold Shares ETF (GLD) liggen er op dit moment 23.8 miljoen ounces goud in de kluizen oftewel 741 ton. In tegenstelling tot begin 2013 bij een goudprijs van $1650 er voor maar liefst 1300 ton aan goud in de kluizen van de GLD lag.

Ontwikkelingen komende maanden

Hoe het fysieke bezit in de GLD zich de laatste jaren heeft ontwikkeld laten we nu maar in het midden. Meer is te lezen in het bericht van Adam Hamilton in de link hieronder. Wat voor nu van belang is, is dat goud sinds 1 januari 2015 weer is gaan stijgen. Dit heeft er onder andere toe geleid dat de GLD op 16 januari 2015 voor maar liefst 13.7 ton aan goud heeft moeten inkopen. Een absoluut record!!

Wanneer de vraag naar aandelen van de GLD groter wordt vanuit speculanten en beleggers is dit vaak een teken dat er een vlucht ontstaat vanuit de aandelenmarkt naar goud. Goud en de aandelenmarkt wisselen elkaar historisch gezien per definitie in kracht af. Hoe groot de vlucht van beleggers naar de GLD zal worden is nog lastig te zeggen maar het kan zeker voor een grote toename in de vraag naar GLD teweeg gaan brengen.

Een aantal dagen later werd er maar weer voor maar liefst 11,4 ton aan goud aan de GLD toegevoegd. Met de overige aankopen erbij een stijging van maar liefst 49% in nog geen maand tijd. Een absoluut record in de laatste vier jaar. De laatste keer dat de GLD voor deze hoeveelheden gedwongen werd fysiek goud in te kopen steeg de goudprijs met maar liefst 56.6% in 15 maanden tijd.

Gezien de huidige en vooral elkaar snel opvolgende gebeurtenissen in Europa kunnen er de komende maanden voor gaan zorgen dat dat de goudprijs weer in een opwaartse spiraal zal komen. Wanneer dit gebeurt en de prijs van goud richting de $1650 terug zal keren is de GLD bijna gedwongen om voor maar liefst 553.8 ton aan fysiek goud in te kopen. Oftewel, niveaus van 2011 lijken weer snel in zicht te komen. Wij houden na een eventuele sterke stijging van de goudprijs en zilverprijs komend jaar echter ook sterk rekening met een correctie wanneer er een heftige correctie op de aandelenmarkten plaats vindt. De toekomst  blijft lastig te voorspellen. Dit artikel betreft dan ook geen beleggingsadvies maar kan u helpen met het vormen van uw eigen visie op de markt en u helpen bij uw beleggingsbeslissingen.

Vragen of opmerkingen?

Als u vragen en of opmerkingen heeft stelt u die dan gerust onder dit blog!

Bronnen:

 

Volg mij

Wouter Meens

Vestigingseigenaar at Recruit a Student Den Haag
Edelmetaal en grondstoffen analist van Zilvergoudwinkel BV. Oprichter Student-Inhuren.nl - landelijke studenten- en starters uitzendorganisatie.
Wouter Meens
Volg mij

Nog geen reacties »

1 Pingbacks »