Home » Actueel

Stijging voedselprijzen en inflatie

Geschreven door op 23 februari 2011 – 18:05

Wij berichten al eerder over de verwachte stijging van de voedselprijzen. Vandaag, 23 februari, bericht nu.nl dat we dit jaar 3 tot 5 procent meer moeten betalen voor voeding.

Volgens nu.nl geven de Nederlanders gemiddeld 10 procent van hun netto-inkomen uit aan voedsel. Hierdoor zou de prijsstijging niet erg gevoeld worden. Dit zou een terechte conclusie zijn, als prijzen van andere producten niet zouden stijgen en als de inflatie beperkt blijft. Bijvoorbeeld benzine is zo’n 10 procent duurder dan een jaar eerder. Daarbij stijgen de olieprijzen nog elke dag. Ook de bezuinigingen en belastingverhogingen van de overheid hebben hun invloed op de koopkracht. Kortom de burger gaat uiteindelijk wel degelijk last krijgen van inlfatie. Uw koopkracht wordt minder en uw spaargeld in toenemende mate minder waard.

Stijging voedselprijzen permanent
Lorenzo Bini Smaghi, besuurder van de Europese Centrale Bank (ECB), gaf eerder deze week nog aan dat de stijging van de voedselprijzen wellicht permanent is.

Inflatie eurozone stijgt
Op 10 februari 2011 gaf Nout Wellink, president van de Nederlandsche Bank (DNB), aan dat er kans is dat de inflatie in de eurozone verder stijgt. Wanneer de president van DNB met zulke berichten naar buiten komt is er echt wat aan de hand. Missie van DNB is namelijk het zorgen voor financiële (prijs)stabiliteit binnen het Eurosysteem. Ze geven nu feitelijk aan dat dit niet gaat lukken.

Volgens de gerapporteerde inflatiecijfers zouden de gemiddelde prijzen in Nederland de afgelopen tien jaar zo’n 25% gestegen zijn (bron: Het Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS). De werkelijk inflatie ligt waarschijnlijk een stuk hoger aangezien het CBS uit gaat van een beperkte berekeningsmethode om inflatie te meten. De methode van berekenen is overigens al meerdere malen aangepast. Wanneer gebruikt gemaakt zou worden van de vorige berekeningsmethodes zou het inflatiecijfer er een stuk minder goed voorstaan. Ook wordt regelmatig het productenpakket door het CBS aangepast om het inflatiecijfer te drukken. We weten dat stijgingen in heffingen en belastingen van de overheid niet worden meegenomen in deze berekeningen. Ook tellen premies van de zorgverzekering niet mee.

Michiel Vergeer, hoofdeconomoom van het CBS, doet soortgelijke kritiek af als ‘indianenverhalen’. Hieronder een wat ouder interview met de econoom van 30 september 2010.

Overheid strijdt tegen goud en zilver
Na tijden van vermoedelijke minder opzichtige manipulaties van goud en zilver is DNB nu openlijk de strijd aangegaan tegen goud. DNB wil het pensioenfonds voor glasfabrieken dwingen om 1400 kg goud te verkopen (10 februari 2011). Ook de AFM maakt het steeds moeilijker om goud te kopen. De AFM heeft een richtlijn veranderd die betrekking heeft op buitenlandse aanbieders van goudrekeningen. Aanbieder GoldMoney heeft besloten om voorlopig geen nieuwe klanten uit Nederland te accepteren. Hoewel wij geen voorstander zijn van edelmetaal buiten eigen beheer te kopen, zijn deze berichten naar onze mening aanwijzingen dat de DNB en AFM nu openlijk bezig zijn om vermogensbeheer in edelmetaal te vermoeilijken. Ook de verhoging van het BTW percentage op zilver van 6- naar 19% kan gezien worden als een aanwijzing. Waarom ze dit doen? Hoe minder mensen zilver en goud kopen als goed alternatief voor papiergeld op een bank des te beter het is voor het vertrouwen in het financiële systeem zoals we dat nu kennen.

Tags: , , , , , , ,

Nog geen reacties »

1 Pingbacks »