Home » Informatief

Sparen kost geld, inflatie hoger dan spaarrente

Geschreven door op 15 april 2011 – 12:58
Sparen vs inflatie

In een eerder blog van ons berichtten we dat de reële spaarrente momenteel negatief is. In deze blog gaan we hier verder op in.

Veel mensen zien banksparen als de meest veilige manier om vermogen op te bouwen. Zij kiezen er bewust voor om niet te veel risico te lopen en wagen zich niet aan een avontuur op de beurs. Iedere maand wordt er netjes rente bijgeschreven en het saldo groeit jaar op jaar steeds verder aan. Voor de mensen die éénmaal een dermate groot bedrag hebben opgebouwd om te kunnen leven van de rente zitten al helemaal gebakken en worden steeds rijker zonder er wat voor hoeven te doen.

Maar is dit allemaal wel zo mooi als het lijkt? Hoe kan het zo zijn dat de rijkste mensen op aarde hun vermogen allemaal de laatste decennia hebben vergaard? Wat is er gebeurd met de rijke families van 100 jaar geleden? Voor een deel is dit natuurlijk te wijten aan het doen van slechte investeringen en ongecontroleerd consumeren. Voor een ander deel is dit te wijten aan economische crises, periodes van hyperinflatie en oorlogen. Behoudende mensen hadden tijdens deze economische tegenspoed hun geld veilig op een spaarrekening staan totdat bleek dat dit helemaal niet zo veilig was en dat inflatie (geldontwaarding) er voor had gezorgd dat hun geld weinig tot niets meer waard was.

De jaren ‘70 is de laatste periode waarin inflatie dermate hoog was dat de werkelijke waarde van geld op een spaarrekening jaren lang daalde. Hierdoor werden spaarders jaar op jaar steeds een stukje armer. Het banksaldo werd natuurlijk niet kleiner, wel daalde de koopkracht van het banksaldo fors. Daarna volgde een periode dat spaarrentes stegen en werd sparen weer interessanter.

Dankzij de kredietcrisis zijn mensen weer massaal gaan sparen aangezien dit nog steeds als de meest veilige bestemming voor geld wordt beschouwd. Als mens hebben we de neiging te denken dat de afgelopen decennia hetzelfde zullen zijn als de komende decennia en sparen dus goed is.

Dit zag je ook duidelijk in de verwachting ten aanzien van huizenprijzen die van 1980 tot 2007 duidelijk in de lift zaten. De verwachting was dat huizenprijzen nog jaren door zouden stijgen. Helaas pakte dit anders uit en dalen huizenprijzen sinds kort. Welke Nederlander had daar rekening mee gehouden bij het kopen van een huis in 2007/2008?

Zo is het ook een enorme denkfout om te denken dat sparen op een bankrekening je komende jaren geld op gaat leveren. Uiteraard zal uw banksaldo steeds verder groeien maar wat gebeurt er met de koopkracht van dat banksaldo?

Rtlz berichtte onlangs over oplopende inflatie. Deze was gemiddeld in de EU 2,6 procent. Dit terwijl de spaarrentes variëren van 1 tot 2,6 procent.

Hierdoor is op dit moment de reële rente op spaarrekeningen (na inflatie, kosten en belasting) negatief en wij verwachten dat dit de komende jaren alleen maar erger zal worden. Wij zijn er van overtuigd dat de komende 10 jaar rampzalig zullen zijn voor iedere burger die zijn geld “veilig wegzet” en dus vertrouwt op een spaarrekening. Het is de moeite waard op de komende tijd te gaan zoeken naar alternatieven voor banksparen. Zilver en goud zijn traditionele inflatie beschermers en lenen zich bij uitstek voor het beschermen van uw spaargeld.

Dat de huidige reële spaarrente negatief is, is één van de redenen om zilver en/of goud te kopen ter bescherming van uw spaargeld. Voor de overige redenen wil ik u verwijzen naar een eerder blog van ons: Waarom zilver kopen waarom nu? Zilver kopen en/of goud kopen kan in onze webshop: ZilverGoudWinkel.nl

Tags: ,

Nog geen reacties »

1 Pingbacks »