Home » Beleggen in zilver, Geen categorie, Monetaire systeem

Spanje voert belasting op spaargeld in, wie volgt?

Geschreven door op 23 juli 2014 – 10:55 Één Reactie
Spaanse vlag

Spanje is begonnen met direct belasten van spaargeld van hun spaarders. Op 4 juli keurde de Spaanse regering een wetsvoorstel goed waarmee er 0,03 % belasting gegeven mag worden op alle Spaanse spaartegoeden. Spanje is hiermee het eerste land in Europa die hiertoe overgaat. Wij schreven al eerder over de zorgwekkende maatregels in Cyprus waar spaartegoeden van burgers geconfisqueerd werden middels een bail-in. Dijsselbloem noemde dit een template voor de rest van Europa. Dit zijn wel erg concrete signalen die het steeds duidelijker maken dat uw spaargeld niet veilig is op een bankrekening. Al was het maar vanwege het feit dat u uw geld feitelijk heeft uitgeleend aan een bedrijf (bank) die doorgaans niet in staat is grote klappen op te vangen (niet solvabel).

Belasting op spaargeld spanje

Uiteraard wordt deze maatregel in Spanje weer gepresenteerd als zijn de goed voor uw eigen bestwil, het is beter voor iedereen! Goed voor de banencreatie en de economie! De maatregel wordt overigens met terugwerkende kracht voor de afgelopen 6 maanden ingevoerd. De Spaanse spaarder kan in één klap fluiten naar € 400.000.000 aan spaargeld! Het mag duidelijk zijn dat niet zo maar een belasting betreft, het is feitelijk direct spaargeld stelen van de spaarder omdat de overheid zelf niet uitkomt met haar begroting. De kans bestaat dat het niet bij Spanje zal blijven en ook andere landen in Europa en de rest van de wereld dergelijke maatregels zullen nemen. Helemaal nu de ECB onlangs negatieve rente introduceerde is de kans aanwezig dat banken dit gaan doorbereken aan hun spaarders. Het belasten van Spaargeld is in lijn met uitspraken van het IMF die pleite voor een extra belasting op spaargeld en vermogen.

Zilvergoudwinkel

In plaats dat de Spaanse regering maatregelen heeft getroffen om de staatsschuld substantieel te verminderen, belast het haar spaarders. Met als enige doel de Spaanse staatsschuld omlaag te brengen. Het belastingpercentage is klein maar waar het omgaat is dat de overheid eigenhandig beslist tot het afpakken van spaargeld van burgers.

Bron: Die Welt

Één Reactie »

  • Ron schreef:

    Spanje: zes jaar met terugwerkende kracht, dat is 6 x 0,03% = 0,2% over een periode van 6 jaar.

    Nederland: 1,2% per jaar (vermogensheffing); Stel vermogen gelijk verder niet gecorrigeerd zoals belastingvrije drempel, geldontwaarding enz. Dat is dan 7,2%

    Volgens deze korte rn simpele berekening kun je beter in Spanje wonen. Verder verwacht ik dat er in Nederland een verdere versobering plaatsvind die op alle vlakken zichtbaar is en wordt.

1 Pingbacks »