Home » Actueel

Rusland steeds onafhankelijker van de Verenigde Staten

Geschreven door op 19 januari 2021 – 14:23
Rusland goud

De Centrale Bank van Rusland heeft een nieuw rapport uitgegeven waaruit blijkt dat de Russische goudvoorraden voor het eerst in de geschiedenis hoger zijn dan de dollars in haar reserves. Voorheen, in 2018, bestond 40% van de bank haar reserves nog uit dollars. Het blijkt echter dat dit inmiddels gedaald is naar, in juni 2020, 22%. De goudvoorraad bestond in juni uit 23% van de totale reserves, wat dus hoger is dan dollars. Waar kan dit verschil aan liggen?

De aanzienlijke daling van het percentage dat dollars vertegenwoordigt in de reserves van de Centrale Bank van Rusland komt door een langetermijnstrategie waarmee Rusland onafhankelijker wil worden van de US Mint. De motivatie achter deze strategie is dat Rusland vindt dat de dollar tegenwoordig vaker als politiek wapen wordt gebruikt door de Amerikaanse regering. De Amerikaanse regering probeert namelijk aan de hand van sancties andere landen in een bepaalde positie te brengen. Een voorbeeld hiervan zijn de sancties tegen het Iraanse banksysteem. Om het effect van de sancties te verminderen voegde Rusland goud en verschillende valuta aan haar reserves toe.

Verschillende valuta en goud

De langetermijnstrategie van Rusland hield deels in dat Rusland een groot gedeelte van haar dollarreserves heeft vervangen voor andere valuta, zoals de euro en de Chinese yuan. De euro is interessant voor Rusland aangezien ze steeds vaker met Europa handelen. De euro reserves was daarom vorig jaar zelfs hoger dan 30%. Ook is er steeds meer handelsverkeer tussen Rusland en China en daarom bestond 12% van de reserves uit de Chinese yuan. Rusland voegde naast verschillende valuta ook goud toe aan haar reserves. Het gaat hier om $40 miljard aan goud in de afgelopen vijf jaar. De goudreserve bedroeg in november 2020 zelfs een totale waarde van ruim $133 miljard. Naast het langzaam loskomen uit de grip die de Verenigde Staten nu heeft, was goud ook een goede investering gezien de, vanwege stijgende goudprijs, stijgende marktwaarde.

Verschillende andere centrale banken voegden de afgelopen jaren goud aan hun reserves toe. Dit doen ze niet per se met dezelfde reden als Rusland, dus om onafhankelijker te worden van de Verenigde staten, maar ook omdat goud zekerheid biedt. In onzekere tijden dient goud namelijk als veilige haven en dat is waar ook banken naar op zoek zijn.

Tags: ,