Home » Beleggen in palladium en platina

Platina ondergewaardeerd tegenover goud?

Geschreven door op 24 november 2017 – 10:41
Platinabaar Valcambi Suisse

Platina is historisch gezien bijna altijd duurder geweest dan goud, maar de laatste twee jaar zijn de rollen weer omgekeerd. De platinaprijs ligt sinds 2015 structureel lager dan de goudprijs en lijkt alleen maar verder weg te zakken. Op het moment van schrijven kost een troy ounce platina ongeveer $350 minder dan een troy ounce goud en staat de ratio tussen beide metalen op het laagste niveau in meer dan dertig jaar.

Hoe kan het dat de prijs van platina zo gedaald is, terwijl het edelmetaal veel schaarser is dan goud en bovendien ongeveer $200 per troy ounce meer kost om uit de grond te halen? En is dit misschien een goed moment om platina te kopen? Daarvoor moeten we kijken naar de belangrijkste fundamentals van beide edelmetalen en de vooruitzichten die vraag en aanbod kunnen beïnvloeden.

Goud versus platina

Goud heeft verschillende industriële toepassing, maar door de hoge prijs wordt maar 10% van het edelmetaal voor dit doeleinde gebruikt. Het meeste goud wordt gebruikt voor de productie van sieraden (ongeveer de helft), terwijl de rest in de vorm van goudbaren en gouden munten op de markt wordt gebracht. Goud wordt dus vooral gebruikt als een vorm van vermogen, zowel door huishoudens als beleggers als centrale banken.

Bij platina liggen die verhoudingen anders, aangezien 40% van het jaarlijkse aanbod voor industriële toepassingen wordt gebruikt. Slechts 10% wordt in de vorm van munten en baren aangeboden, terwijl ongeveer 30% van het platina wordt gebruikt voor juwelen.

Uit deze cijfers kunnen we concluderen dat platina veel meer een industrieel metaal is, waarvan de prijs sterk beïnvloedt wordt door de stand van de economie. Het edelmetaal wordt veel gebruikt voor katalysatoren in de auto-industrie, meer specifiek de productie van dieselauto’s. Dat betekent dat de vraag naar dit soort auto’s erg bepalend is voor de platinaprijs.

Minder dieselauto’s?

De prijs van platina is door een combinatie van factoren onder druk komen te staan. Belangrijk was het dieselschandaal in 2015, waardoor het imago van dieselauto’s verslechterde en overheden strengere maatregels voor diesels aankondigden. Dat kan op termijn een negatieve impact hebben op de verkoop van dieselauto’s.

Daarnaast zijn er de laatste jaren verschillende technologieën ontwikkeld, waardoor autofabrikanten vaker palladium kunnen gebruiken in plaats van platina. Dat verklaart ook voor een deel de sterke stijging van de palladiumprijs van dit jaar.

Een andere verklaring voor de relatief zwakke prijsontwikkeling van platina is dat dit edelmetaal de laatste jaren ook minder goed verkocht wordt als sieraad of als belegging. Dat blijkt ook uit de verkoopcijfers van sieraden in China en de verkoopcijfers van platina munten en baren in Japan. Hieronder een grafiek van consultancybureau Thomson Reuters GFMS over de Chinese markt.

In China daalt de vraag naar het edelmetaal, vooral bij juweliers (Bron: Thomson Reuters GFMS)

Is dit het moment om in te stappen?

Wanneer we kijken naar de platinaprijs van de afgelopen decennia, dan kunnen we concluderen dat de prijs nu bijzonder laag staat ten opzichte van de goudprijs. Historisch gezien was dit metaal bijna een kwart duurder dan goud, maar nu staat de platinaprijs juist een kwart lager.

Zo lang de wereldeconomie groeit en de vraag naar auto’s toeneemt kan beleggen in platina interessant zijn, maar er zijn ook risico’s. Substitutie richting palladium en de opkomst van elektrische auto’s kunnen op de lange termijn een negatieve impact hebben. Het edelmetaal is bij de huidige prijs misschien een interessante toevoeging aan de beleggingsportefeuille. Toch is het mogelijk dat de platinaprijs de komende tijd onder druk blijft staan.

Disclaimer: Zilvergoudwinkel geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig gelezen worden. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Tags: , , , ,