Home » Actueel, Bitcoin

Pieter Hasekamp wil dat Nederland de bitcoin verbiedt

Geschreven door op 11 juni 2021 – 14:50

De directeur van het Centraal Planbureau (CPB), Pieter Hasekamp, vindt dat de bitcoin en andere cryptovaluta verboden zou moeten worden. Pieter Hasekamp heeft een essay geschreven over zijn mening over de bitcoin en cryptovaluta over het algemeen. Hasekamp noemt hierin dat cryptovaluta geen intrinsieke waarde heeft en dat het dat ook niet zal krijgen. Volgens hem is een crash van de cryptovaluta onvermijdelijk en zou dit voorkomen moeten worden door een ban in te voeren. Zoals hij schreef in het Financieel Dagblad: “wie als laatste in beweging komt, is de klos”. Dit geldt voor zowel beleggers als de overheid. Hij verwacht namelijk dat de zogenoemde bitcoin bubbel vroeg of laat zal barsten. 

China en Elon Musk

Deze uitspraken van Pieter Hasekamp lijken op die van China. Het land had vorige maand kritiek op de bitcoin en andere cryptovaluta. Er werd afgeraden om hier nog in te investeren aangezien de prijzen volgens hen gemakkelijk gemanipuleerd kunnen worden. Ook kost het produceren van de bitcoin erg veel energie. Het kost zelfs zoveel energie dat het de CO2-reductie doelen van China in de weg staat. Elon Musk heeft zich ook uitgelaten over de milieuonvriendelijk van de cryptovaluta. Als gevolg van deze kritiek steeg de bitcoin koers vorige maand fors. 

Het verbieden van de bitcoin 

Het CPB is de belangrijkste economisch adviseur van de overheid. Hasekamp wil een totaalverbod op het bezit, handel, maar ook de productie van cryptovaluta. Hij ziet cryptovaluta als een misleidend iets waarin mensen elkaar volgen. Mensen geloven volgens hem in deze valuta aangezien anderen erin geloven. Eigenlijk een soort schapengedrag. De waarde van de bitcoin staat inmiddels op bijna €31.000, wat een enorm hoog bedrag is. Wanneer de munt verboden zou worden, dan zou de waarde ook dalen, aldus Pieter Hasekamp. Hij onderbouwd dit met dat de valuta überhaupt geen waarde heeft en dit enkel haalt uit de vraag die ernaar is. Of het verbieden van cryptovaluta daadwerkelijk kan in Nederland is nog onduidelijk. Cryptovaluta wordt namelijk niet door een financiële instelling uitgegeven, wat de situatie iets ingewikkelder maakt. 

El Salvador kiest voor bitcoin

Het tegengestelde gebeurt ook. El Salvador maakt de bitcoin een officieel betaalmiddel. Dit betekent dat de cryptovaluta als nationale munteenheid gezien wordt. El Salvador heeft geen eigen munt, maar gebruikt momenteel de dollar als officieel betaalmiddel. Omdat bitcoin als officieel betaalmiddel beschouwd wordt, kan ook bijvoorbeeld belasting ermee betaald worden. Alle ondernemers die over de benodigde technologieën beschikken mogen bitcoin daarom niet meer weigeren, wanneer iemand ermee wil betalen. El Salvador is het eerste land die deze stap zet. Het is een manier om crypto-investeerders, maar ook toeristen naar het land toe te lokken. Ook is het volgens president Bukele een manier om het bbp te laten stijgen. Volgens de president stijgt het bbp namelijk met 25% wanneer 1% van alle bitcoin in El Salvador geïnvesteerd wordt. Toch zijn er twijfels over of bitcoin als betaalmiddel een succes gaat worden in El Salvador. Het is in het land namelijk het geval dat 1/3 van de bevolking geen internetaansluiting heeft. El Salvador is het armste land van Latijns-Amerika. Ook in Venezuela neemt het aantal mensen dat zich op de bitcoin richt toe. Ze doen dit om de hyperinflatie van hun eigen munteenheid te ontweken. 

Tags: , , , , , , ,