Home » Beleggen in palladium en platina

Palladium op hoogste niveau sinds 2001

Geschreven door op 10 januari 2018 – 16:14
Palladium Maple Leaf

De prijs van palladium steeg begin deze week tot meer dan $1.100 per troy ounce, waarmee het edelmetaal nog maar twee procent verwijderd is van het all-time high van $1.125 dat in 2001 gevestigd werd. De prijs van het edelmetaal is vorig jaar 56% gestegen, waarmee het een van de best presterende grondstoffen van 2017 was.

Waarom stijgt de prijs van palladium?

Palladium wordt voornamelijk gebruikt in de auto-industrie, omdat het edelmetaal door haar unieke eigenschappen zeer geschikt is voor toepassing in katalysatoren die de uitstoot van schadelijke gassen terugdringen. Daarbij wordt palladium gebruikt voor benzinemotoren, terwijl de industrie voor de productie van dieselmotoren overwegend platina gebruikt.

Door de groei van de wereldeconomie neemt de vraag naar auto’s wereldwijd toe, waarbij consumenten door het dieselschandaal vaker de voorkeur geven aan een benzineauto. Dat zorgt voor een zeer grote vraag naar palladium, terwijl het aanbod amper toeneemt. Het gevolg daarvan is een prijsstijging van het edelmetaal, die vorig jaar ook nog versterkt werd door de waardedaling van de dollar.

Palladium op hoogste niveau sinds 2001 (Bron: Bloomberg)

Tekort van 835.000 troy ounce

De vraag naar palladium is al een aantal jaar groter dan het aanbod uit recycling en mijnbouw, waardoor de vrij beschikbare voorraden van het edelmetaal steeds verder slinken. Volgens de Financial Times daalden de voorraden in de opslaglocaties van de New York Mercantile Exchange (NYMEX) vorig jaar met 44% naar iets meer dan 40.000 troy ounce.

Analisten van Citigroup verwachten voor dit jaar een tekort van 835.000 troy ounce, wat suggereert dat de prijs van het edelmetaal ook dit jaar op een hoog niveau zal blijven. De bank voorziet dat de vraag naar het edelmetaal vanuit de auto-industrie dit jaar zal toenemen tot meer dan 8 miljoen troy ounce, een stijging die slechts gedeeltelijk wordt opgevangen door extra recycling.

Door de schaarste zoeken autofabrikanten andere bronnen voor palladium. Zo daalden de voorraden van palladium-ETF’s in december met 10% naar 1,26 miljoen troy ounce, het laagste niveau sinds 2010. Over heel 2017 werden de voorraden van deze ETF’s zelfs 24 procent kleiner.

Palladium wordt voornamelijk gebruikt in de auto-industrie (Grafiek via Goldcore)

De komende jaren houdt men rekening met een tekort (Grafiek via Goldcore)

Verwachting voor 2018?

Volgens analist Jonathan Butler van de Mitsubishi Corporation zal de fundamentele schaarste niet snel verholpen worden, omdat het nieuwe aanbod amper toeneemt en er vanuit China nog steeds een zeer grote vraag is naar het edelmetaal. In een verklaring tegenover de Financial Times:

“Om die reden zie we ondersteuning voor de palladiumprijs, alhoewel een correctie vanaf het huidige niveau op de korte termijn mogelijk is als beleggers winst nemen.”

Georgette Boele van de ABN Amro is minder optimistisch over de palladium, omdat de hoge verwachtingen van beleggers inmiddels al in de prijs verwerkt zitten. Daarom verwacht ze dit jaar geen herhaling van de indrukwekkende prijsstijging van vorig jaar.

“Ik ben niet zo optimistisch, omdat het optimistische sentiment al enige tijd teveel gebaseerd is op de recycling van reeds bekend positief nieuws.”

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Beleggen in fysiek Palladium vrijwel zonder BTW?

Tags: , , ,