Home » Beleggen in goud, Grondstoffen, Video

Oostenrijk haalt 15 ton goud terug uit Londen (video)

Geschreven door op 18 december 2015 – 14:46

De centrale bank van Oostenrijk heeft met succes 15 ton goud terug weten te halen uit Londen. Het is de eerste stap richting een nieuw locatiebeleid, waarbij uiteindelijk in 2020 de helft van de totale Oostenrijkse goudvoorraad van 280 ton weer in eigen land ondergebracht zal worden. Daarvan zal 90 ton bij de centrale bank en 50 ton bij het nationale munthuis ondergebracht worden.

De goudvoorraad van de Oesterreichische Nationalbank ligt op momenteel verspreid over drie locaties. Met het laatste transport van 15 ton ligt er nu in totaal 65 ton goud in eigen land. Verreweg het meeste goud ligt nog bij de Bank of England (209 ton), terwijl er ook nog een klein gedeelte in Zwitserland bewaard wordt (6 ton).

Nieuw locatiebeleid

De gouverneur van de Oostenrijkse centrale bank kondigde eerder dit jaar al aan een deel van het goud terug te halen naar Wenen. Daarnaast zal een groter deel van het goud ondergebracht worden in Zwitserland. Onder het nieuwe locatiebeleid blijft 30% van de goudvoorraad in Londen en komt 20% van de voorraad in de Alpenstaat te liggen.

In het persbericht geeft de centrale bank aan dat ze een deel van de goudvoorraad in Londen en Zurich laat liggen, omdat dat de belangrijkste handelscentra voor fysiek goud kopen zijn. Daardoor blijft het goud eenvoudig te verhandelen. Ook wordt daarmee volgens de centrale bank het risico van een te grote concentratie van goud op één locatie afgedekt.

Goud verkopen

Oostenrijk heeft in de jaren negentig, net als veel andere Europese centrale banken, een deel van haar goudvoorraad verkocht. Na 2007 stopte de centrale bank met goud verkopen en bleef de voorraad stabiel op 280 ton. Extra fysiek goud kopen was echter geen sprake van. Dit in tegenstelling tot veel Aziatische landen als China. Deze landen blijven massaal goud kopen. Het zelfde geld voor Rusland.

De goudvoorraad van de Oostenrijkse centrale bank bestaat uit zogeheten ‘Londen Good Delivery‘ goudbaren van 400 troy ounce, ongeveer 12,5 kilogram. De 15 ton goud die de centrale bank heeft opgehaald uit Londen laat zich vertalen naar ongeveer 1.200 goudstaven. Deze zijn allemaal op echtheid gecontroleerd met geavanceerde apparatuur.

https://www.youtube.com/watch?v=yT_lz4-sR8I

Bronnen:

http://www.reuters.com/article/austria-gold-idUSL8N1401VQ20151211

https://www.oenb.at/Presse/20151211.html

Nog geen reacties »

1 Pingbacks »