Home » Actueel, Beleggen in goud, Deskundigen

Ondanks zwakke Roebel Russische goudinkopen gestegen!

Geschreven door op 3 februari 2015 – 15:58

Massaal goud kopen door centrale banken wereldwijd is vaak een teken van toenemende zwakte in het financiële systeem. De goud inkopen van Rusland en China van de laatste jaren zijn hier een mooi voorbeeld van. Afgelopen week werd weer bekend dat ook Rusland meer fysiek goud heeft ingekocht het afgelopen jaar. Het kopen van goud door centrale banken lijkt ook in de komende periodes te blijven toenemen.

Ondanks de zwakke Roebel die in de afgelopen 12 maanden maar liefst meer dan 50% van zijn waarde verloor ten opzichte van de Dollar, heeft de Russische centrale bank in de laatste periode voor maar liefst 600.000 extra ounces goud gekocht. Een toename van maar liefst 18.7 ton!

De toename in goudinkopen is onderdeel van een beleid dat ongeveer tien jaar geleden door de Russische president Vladimir Putin is ingezet om Rusland terug te krijgen aan de de top van de wereldmachten. Dat de inkopen stegen ondanks de dalende Roebel lijkt een teken te zijn van een groter financieel plan of spel dat de laatste jaren is gespeeld.

Een scenario dat veel wordt genoemd is er één waarin goud een steeds belangrijker onderdeel wordt van internationale macht in een tijd van devaluerende valuta’s, dreigende deflatie gevolgd door extreme inflatie en geopolitieke onrust. Door de goudreserves te vergroten wordt de kans om bij een eventuele reset van het financiële systeem Rusland terug aan de top te krijgen een stuk groter. Het wordt Poetin echter niet makkelijk gemaakt nu de olie prijs extreem gedaald is en de opbrengsten uit olie verkoop, waar Rusland sterk afhankelijk van is, drastisch lager worden. Door de sterk ten op zichte van de Dollar gedaalde Roebel wordt de import voor de Russen relatief veel duurder. Bedrijven die auto’s verkopen en deze importeren uit het buitenland krijgen het dus zwaar te verduren momenteel. Des al niet te min slaagt Rusland er in veel goud in te kopen.

Putin gelooft sterk dat goud strategisch belangrijk is om een sterke natie te creëren. Mede daardoor is de Russische goudreserve in tien jaar tijd maar liefst verdrievoudigt.

Op dit moment staat Rusland nummer vijf in de internationale ranglijst voor landen met de grootste goudreserve. Het staat zelfs boven nummer zes China. Opmerking dient hierbij te worden gemaakt dat China waarschijnlijk veel meer goud heeft dan officiële kanalen doen geloven.

Zowel Rusland als China voeren beiden al jaren een beleid waarbij er zoveel mogelijk fysiek goud wordt ingekocht. Beide landen kopen al jaren hun eigen goudproductie op.

Table 1. World Central Bank Gold Reserves as reported to IMF

Bron: Mineweb

Volg mij

Wouter Meens

Vestigingseigenaar at Recruit a Student Den Haag
Edelmetaal en grondstoffen analist van Zilvergoudwinkel BV. Oprichter Student-Inhuren.nl - landelijke studenten- en starters uitzendorganisatie.
Wouter Meens
Volg mij

Nog geen reacties »

1 Pingbacks »