Home » Actueel, Grondstoffen, Informatief, Monetaire systeem

Olie productiviteit voornaamste drijfveer val Amerikaanse rijk

Geschreven door op 12 februari 2015 – 12:36

In dit bericht gaan we in op een recent gepubliceerd artikel op srsroccoreport.com over de EROI wereldwijd. De EROI staat voor Energy Return On Investment. Voor de oliemarkt betekent dat simpel: ”Hoeveel vaten olie heb ik nodig om er minimaal één uit de grond te kunnen halen?”. Al jaren zijn wij van mening dat deze ratio en het energie rendement de laatste honderd jaar bepalend zijn geweest voor de economische welvaart in de wereld.

We hebben er nog niet vaker een bericht over geschreven, maar de EROI is wereldwijd een van de drijvende factoren achter ons financiële systeem. Het goedkoop produceren van olie en het energie rendement van olie heeft er in 150 jaar tijd voor gezorgd dat de mensheid en de wereld zich tot een zeer dynamische omgeving heeft mogen ontwikkelen. Waarbij afstanden tussen continenten opeens in een aantal uur overbrugbaar zijn geworden, er massaproductie is ontstaan door energie efficiëntie en heeft er een grote technologische ontwikkeling plaats gevonden op tal van gebieden

Bij ”peak oil” – oftewel ”piek olie” – een theorie dat er wereldwijd een piek is geweest of zit aan te komen in de olieproductie, wordt er vaak gerefereerd aan de terugvallende EROI. Als voorbeeld wordt er gekeken naar Amerika. Als opkomende supermacht met enorme grondstof voorraden begin deze eeuw produceerde Amerika naar verhouding heel goedkoop olie. In 1930 had de VS een EROI van maar liefst 1/100. Dat betekent dat er slechts 1 vat olie nodig was, of geïnvesteerd moest worden, om er 100 uit de grond te halen.

Er zijn zelfs voorbeelden van olievelden in Texas zoals Lakeview Gusher en Kern County die in 1910 een EROI hadden van respectievelijk 1/35.000 en 1/18.000. Oftewel, er hoefde slechts 1 vat olie geïnvesteerd te worden om er soms maar liefst 18.000 uit de grond te halen. Extreme voorbeelden, dat wel.

Maar goed, terugkijkend naar de EROI ontwikkeling van de VS in de laatste 100 jaar. In 1930 was de gemiddelde EROI in de VS 1/100. Die ratio viel in de veertig jaar die volgden terug naar de 1/30 in 1970. Tegenwoordig is de gemiddelde EROI in actieve olievelden in de VS maar liefst 1/10. Oftewel, er komt tegenwoordig per vat olie geïnvesteerd maar liefst 10 keer minder olie uit de grond.

Hoe heeft de VS dit energie rendement probleem opgelost?

Vanaf de jaren 1970 is de olie efficiëntie van de VS hard achteruit gegaan.en. Het kost tegenwoordig dus tien keer meer energie voor de VS om energie te kunnen produceren. De VS zou dit op zichzelf niet kunnen opvangen. De meeste Amerikanen hebben een auto nodig om hun baan uit te kunnen oefenen of om in ieder geval op werk te komen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Europa, waar veel meer mensen relatief dicht bij het werk wonen.

Kortom, de VS is één van de meest olie afhankelijke landen in de wereld. Om toch aan genoeg goedkope energie te kunnen komen heeft de VS de laatste veertig jaar optimaal gebruik moeten maken van de status van financiële mogendheid in de wereld. Met het creëren van enorme hoeveelheden dollars en waardeloze door lucht gedekte staatsobligaties uit te geven, heeft de VS de laatste veertig jaar goedkope olie kunnen krijgen vanuit het Midden Oosten. U kunt zich voorstellen dat de VS dit graag zo wil houden en voert om die reden wellicht zo veel oorlogen in dit gebied.

Hoe inefficiënt is de olieproductie van de VS eigenlijk?

Op dit moment is de VS een van de minst olie efficiëntie landen voor wat betreft productie van olie in de wereld. De VS scoort zelfs slechter dan Europa. Hiermee bedoelen we dat de VS meer olievelden heeft maar gemiddeld per olieveld minder produceert. We willen niet teveel cijfers noemen en voor alle data kunt u kijken naar het onderzoek van Bakerhughes.com. Maar uit deze cijfers over de olieproductiviteit blijkt wel het volgende: De VS is maar liefst 13 keer minder olieproductief dan Saoedi Arabië. De VS heeft 5 keer meer olievelden dan Saoedi Arabië, maar produceert nog geen derde van de Arabische bondgenoot.

Daarnaast is de VS 4.5 keer minder productief dan Europa, 5 keer minder productief dan Latijns Amerika en 6.5 keer minder productief dan Azië.

Wat zijn de gevolgen voor de VS en het wereldwijde monetaire systeem voor de VS?

Niet iedereen zal het met ons eens zijn. Maar wij zijn van mening dat de goedkope energie van de laatste 100 jaar in de wereld voor veel economische groei heeft gezorgd. Het heeft Amerika de laatste veertig jaar aan de top van de internationale macht gehouden. Een van de redenen dat wij goud kopen en zilver kopen is omdat wij denken dat die macht met name is gebouwd op de papieren welvaart. Het exporteren van de dollar en schulden wereldwijd. En de dollar als wereldreserve valuta wereldwijd. Het Dollar tijdperk lijkt op zijn einde te lopen. Wanneer het einde daar is zullen diverse valuta waaronder de Euro rake klappen kunnen krijgen met alle gevolgen van dien voor uw koopkracht.

In een recent bericht schreven we al over het beleid van Rusland van de laatste twaalf jaar. Putin die de dollar als wereldreserve valuta liever vandaag dan morgen ziet verdwijnen. En hier met de goud inkopen op anticipeert. Wanneer China, Rusland en de rest van de wereld de dollar voorgoed aan de kant gaan zetten lijkt slechts een kwestie van tijd. Olie blijft hierin een grote rol spelen.

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen of wilt u iets ter discussie stellen? Reageer dan gerust onderaan dit blog en wij zullen uw reactie zo snel mogelijk beantwoorden.

Bron:

Volg mij

Wouter Meens

Vestigingseigenaar at Recruit a Student Den Haag
Edelmetaal en grondstoffen analist van Zilvergoudwinkel BV. Oprichter Student-Inhuren.nl - landelijke studenten- en starters uitzendorganisatie.
Wouter Meens
Volg mij