Home » Actueel

Negatieve rente Europese Centrale Bank

Geschreven door op 5 juni 2014 – 19:12
Gebouw Europese Centrale Bank

De Europese centrale bank heeft donderdag plannen bekend gemaakt om de lage inflatie in de Eurozone aan te pakken. Banken in de Eurozone kunnen als gevolg van de nieuwe maatregelen onder andere niet meer tegen vergoeding (rente) hun geld stallen bij de ECB. Vanaf nu gaan de grote banken geld betalen om hun kapitaal onder te brengen bij de ECB. Uniek.

Het leek er al langer op dat de ECB en Mario Draghi met nieuwe plannen zouden komen om het ”deflatie-risico” in de Europese Unie aan te pakken. Vanuit grote banken en de politiek gingen er al een tijdje geluiden op dat er vanuit Europa maatregelen moesten komen om de lage inflatie aan te pakken.

Waarom is lage inflatie en eventueel deflatie zo slecht?

Wereldwijd en ook in Europa hebben we de laatste decennia gezien dat de totale schulden sneller zijn gegroeid dan het totale bbp in de Eurozone. Opvallend is dat zeker de laatste jaren het verschil tussen schuldengroei en economische groei groter lijkt te worden. Oftewel, centrale banken hebben steeds meer moeite om de financiële crisis te bestrijden.

euro zone & US gdp last 1o years.aspxBron: Reuters 

Balans Europese Centrale bankBron: Reuters 

Wanneer we de groei van de private schulden zien (balans van de Europese Centrale Bank) zien we dat deze sneller is gegroeid dan het bbp in de Eurozone. Om de economie weer op stoom te krijgen zal er hogere economische groei moeten zijn dan nu het geval is.

 

Door deze nieuwe maatregelen wordt het dus minder aantrekkelijk voor banken om geld onder te brengen bij de ECB. Hierdoor zal er een alternatief gevonden moeten worden voor wat betreft de bestemming van het kapitaal van banken. Hierdoor probeert de ECB de omloopsnelheid van de euro weer omhoog te schroeven. Wanneer een euro sneller van hand verwisselt heeft dit effecten voor de inflatie en de prijsstijgingen van goederen en diensten.

Het andere gevolg dat de ECB nastreeft is om banken weer makkelijker geld uit te laten lenen aan bedrijven en instellingen. Wanneer krediet weer massaler beschikbaar wordt en makkelijker toegankelijk voor het grote publiek kan dit weer een stimulerend effect hebben op de economie.

 

Omloopsnelheid van de euro eurozoneBron: Ecb.europe.eu

 

Een einde aan quantitative easing in de Eurozone?

Centrale banken overal ter wereld streven al jaren het bovengenoemde beleid na. Het zogenaamde quantitative easing van centrale banken heeft ervoor gezorgd dat wereldwijd de economieën en financiële markten van de ondergang zijn gered. Quantitative easing is het verschijnsel waarbij centrale banken op grote schaal geld creëren (Meer geld creëren, quantity of money – ”quatitative”)  om de rentes laag te houden (easing). Op het moment heeft de ECB net als de Amerikaanse Federal Reserve deze stimuleringsmaatregelen teruggeschroefd.

Hoe lang de ECB een periode zonder geldcreatie vol gaat houden lijkt lastig te voorspellen. Wel blijkt maar weer eens dat er alles mee gemoeid is om deflatie tegen te gaan.

 

Bron: http://www.reuters.com/article/2014/06/05/us-ecb-rates-decision-idUSKBN0EG1EN20140605

 

 

Volg mij

Wouter Meens

Vestigingseigenaar at Recruit a Student Den Haag
Edelmetaal en grondstoffen analist van Zilvergoudwinkel BV. Oprichter Student-Inhuren.nl - landelijke studenten- en starters uitzendorganisatie.
Wouter Meens
Volg mij

Nog geen reacties »

2 Pingbacks »