Home » Beleggen in goud, Beleggen in zilver, Deskundigen

Neerwaartse trend in de dollar, gunstig voor goud?

Geschreven door op 21 februari 2018 – 13:24
100 dollar briefgeld

De Amerikaanse dollar en goud staan bekend als graadmeters voor het vertrouwen in de economie en in het politieke systeem. Neemt dat vertrouwen onder beleggers toe, dan zien we in de regel een waardestijging van de dollar en een daling van de goudprijs. Tegelijkertijd zien we de prijs van het edelmetaal vaak stijgen als de politieke of economische onzekerheid toeneemt. Door deze negatieve correlatie wordt goud, maar ook andere edelmetalen, gezien als een soort veilige haven in onzekere tijden.

De ontwikkeling van de dollarindex en de goudprijs over de afgelopen vijftig jaar bevestigt deze negatieve correlatie tussen goud en de dollar. Onderstaande grafiek laat zien dat er de afgelopen vijftig jaar drie keer een grote neerwaartse trend was in de dollarindex, waarbij de waarde van de dollar in iets meer dan tien jaar tijd met gemiddeld 35% daalde tegenover andere belangrijke valuta.

Lange neerwaartse trend in de dollar (Grafiek via GoldSilver.com)

Kijken we dan naar het koersverloop van de laatste jaren, dan zien we dat de dollar na een korte opleving opnieuw onder druk is komen te staan. Een belangrijk keerpunt was begin vorig jaar, toen veel analisten nog rekenden op een verdere stijging van de dollar en op een verdere daling van de wisselkoers tussen de euro en de dollar. Maar het tegenovergestelde gebeurde, want de wisselkoers tussen beide valuta steeg in een jaar tijd van $1,06 naar $1,24. Dat was niet zo zeer toe te schrijven aan een sterke euro, maar veel meer aan een zwakkere dollar.

Goud profiteert van zwakke dollar

De goudprijs weerspiegelt de zwakke dollar, want die steeg in twaalf maanden tijd van $1.200 naar $1.350 per troy ounce. En dat is volgens sommigen nog maar het begin, omdat het vooruitzicht voor de dollar er nog steeds ongunstig uitziet. De angst voor een oplopende inflatie in de Verenigde Staten overschaduwt de geplande renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank, waardoor er momenteel meer kapitaal uit de dollar richting de euro en de yen vlucht.

Zet deze neerwaartse trend in de dollar door, dan zal dat waarschijnlijk positief uitpakken voor edelmetalen. Ontdekken beleggers het edelmetaal als hedge tegen een waardedaling van de dollar, dan ligt een verdere stijging van de goudprijs in het verschiet. Kijken we dan naar de trends van de afgelopen vijftig jaar, dan zien we dat lange periodes van een dalende dollar gepaard gingen met een flinke stijging van de goudprijs. Tijdens de drie grootste neerwaartse bewegingen – die allen meer dan tien jaar duurden – zagen we de goudprijs gemiddeld met 637% stijgen.

Goudprijs profiteerde van zwakkere dollar (Grafiek via GoldSilver.com)

Nieuwe bull market in goud en zilver?

Of de goudprijs de komende jaren opnieuw een grote stijging zal laten zien moet nog blijken. Maar op basis van de ervaringen uit het verleden is dat zeker mogelijk. In de periode van 2011 tot en met 2015 stonden de prijzen van goud en zilver zwaar onder druk door de stijgende dollar, maar nu de belangrijkste valuta ter wereld weer in een neerwaartse trend komt is er voor beide edelmetalen weer ruimte om de andere kant op te bewegen.

Verwacht je dat de negatieve trend in de dollar zal aanhouden, dan kan dit een interessant moment zijn om goud te kopen. Mogelijk is zilver kopen nog interessanter, gezien de sterke correlatie tussen beide edelmetalen en het feit dat de zilverprijs momenteel erg achterblijft bij de ontwikkeling van de goudprijs. De ratio tussen deze twee staat momenteel boven de 80:1. Dat niveau werd eerder bereikt in 2003 en in 2008 en in beide gevallen was dat ongeveer de top, waarna de ratio weer daalde. Zie ook onderstaande grafiek.

Wilt u beleggen in zilver, dan zijn de munten heeft meest interessant. In tegenstelling tot zilverbaren betaalt u bij munten alleen btw over de winstmarge van de handelaar, wat in de praktijk neerkomt op ongeveer een half procent btw op de totale waarde van uw bestelling.

Zilver is momenteel relatief goedkoop tegenover goud (Bron: Macrotrends)

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Tags: , , , , , ,