Home » Geen categorie

Moet je goud en zilver opslaan in een bankkluis?

Geschreven door op 12 april 2017 – 12:15
Bankkluis

Wanneer je kiest voor een verzameling goud en zilver in de vorm van munten, dan moet je uiteraard ook aandacht besteden aan hoe je deze kostbaarheden zal bewaren. Gouden munten en zilveren munten zoals de meest verkochte Maple Leaf Zilver, kan je aankopen bij wijze van verzameling of als belegging, en dat brengt een aantal vragen in verband met het bewaren ervan met zich mee.

Waarom kiezen voor gouden of zilveren munten?

Kiezen voor gouden munten en zilveren munten kan je om verschillende redenen doen. Voor velen gaat het puur om de belegging op zich, met andere woorden om te beleggen in goud  of zilver die in verband met stijgende goudprijs of zilverprijs. Anderen kopen eerder gouden en zilveren munten aan omwille van het verzamelen op zich en dus minder bij wijze van belegging.

Wat ook je beweegredenen mogen zijn om gouden munten en zilveren munten aan te kopen, als het op een verantwoorde manier wilt doen moet je ook zorgen voor een veilige opslagmethode. Dat kan thuis zijn in je eigen kluis, maar dan heb je natuurlijk wel vraagstuk of dit wel veilig is. Je kan je gouden en zilveren munten ook opslaan in een kluis bij een bank om een gespecialiseerde instelling.

Ook hier stelt zich het vraagstuk van de veiligheid. Zo is de inhoud van een kluis niet gedekt door de verzekering. Dit kan tot extreme situaties leiden, zoals het jaar 1933 toen in Amerika de banken door de overheid werden gesloten en niemand nog aan de kostbaarheden in zijn kluis zoals, juwelen, goud en zilver kon. In extreme gevallen is het zelfs mogelijk dat de overheid de inhoud van de kluizen in de bank opeist. Dit is in de huidige situatie misschien niet echt waarschijnlijk te noemen, maar je weet maar nooit. Wanneer we de situatie in de jaren 1930 verder bekijken, dan zien we dat in 1934 overal zeldzame gouden en zilveren munten door de overheid werden in beslag genomen. Uiteraard is de situatie niet meer te vergelijken met vandaag, maar nu zien we ook steeds meer voorbeelden wereldwijd waarbij op actieve wijze gezocht wordt naar zwart geld en verborgen fortuinen. Dit zien we heel concreet in de maatregelen die verschillende overheden treffen om de bedragen van transacties met cash geld verder te beperken.

Liggen ook gouden en zilveren munten in het vizier?

Momenteel kan nog je steeds vrij vlot zilveren en gouden munten kopen en verkopen, en ze op een veilige manier in kluizen opslaan. Hoe waarschijnlijk is het nu dat ook deze vorm van goud kopen in het vizier komt van de overheid? Wanneer we afgaan op de recente blog van de economische voorspeller Martin Armstrong zou dit in de toekomst ook wel eens kunnen gebeuren. Graag citeren we uit een van zijn meer recente bijdragen. “Ik heb in het verleden er al voor gewaarschuwd dat wanneer je van plan bent goud te kopen je dit vooral moet doen met de gewone dagelijkse gouden munten van $5, $10 en $20 dit omdat ‘bullion’ munten steeds meer een vies woord dreigen te worden. Het is zelfs zo dat op 1 april 2015 de Chase Bank in Amerika haar cliënten die een kluis huren heeft aangeraden om daar niet langer contant geld of goud in te bewaren. Om het letterlijk te zeggen met de woorden van hun nieuwe policy: ‘inhoud van de box: u stemt ermee in om geen kasgeld of munten die in andere dan een collectieve waarde hebben te bewaren.’ Anders uitgedrukt, het bewaren van gouden munten of cash in een kluis wordt nu in feite beschouwd als het witwassen van geld omdat je op die manier waardevolle bezittingen voor de overheid kunt verbergen. De overheid zal er steeds meer van uitgaan dat het illegale winsten betreft, zelfs wanneer je zou kunnen bewijzen dat het gaat om geld of goud en zilver dat je hebt aangekocht nadat je belastingen hebt betaald. Ik moet je helaas welkom heten in de nieuwe totalitaire wereld van de overheid die je enkel nog als een dienaar beschouwt. Je moet dan ook kiezen voor gouden munten die verzamelobjecten zijn met gewone achtergrond liever dan de modern geproduceerde ‘bullion’ munten.”

Als Martin Armstrong gelijk heeft, dan kunnen we de volgende conclusies te trekken:
– Het opslaan van gouden munten en zilveren munten zoals de Maple Leaf Zilver bij je thuis wordt belangrijker dan ooit omdat alle vormen van elders opslaan gevoeliger worden voor de bemoeienis van overheden.
– Gouden en zilveren munten zouden volgens Martin Armstrong door de overheid als contant geld kunnen worden gezien en samen met contant geld verboden kunnen worden. Het is allicht wenselijk te kiezen voor de vaak voorkomende gouden en zilveren munten zoals Nederlands Zilvergeld en een gouden munt als het Gouden Tientje uit het recente verleden die naast de aantrekkelijke prijs geen actuele nominale waarde in Euro’s hebben. Daarnaast kiezen steeds meer mensen er voor om een hele reeks verschillende munten te verzamelen zodat dit ook door kan als muntenverzameling en niet perse als belegging in goud.

The Money Bubble

Hier volgt een stukje uit het boek van goud expert James Turk: ‘The money bubble: what to do before it pops’ over het bewaren van kostbaarheden thuis: “grote hoeveelheid gouden en zilveren munten thuis bewaren is op zich erg aangenaam, het kan deugd doen om de munten te zien, aan te raken en over te mijmeren. Maar hoe je kostbare metalen best thuis bewaart is een onderwerp waarover heel wat te zeggen valt. Het juiste advies is in dit verband zeker geen overbodige luxe. Je moet rekening houden met een aantal factoren: het eerste is hoe je de munten best verpakt om ze veilig te bewaren en te beschermen tegen omgevingsfactoren.

Een ander aspect is de vraag aan wie je gaat vertellen dat en waar je thuis gouden munten en zilveren munten bewaart. Als te weinig mensen het weten, kan het zijn dat de munten nooit gevonden worden. Zijn er daarentegen teveel mensen van op de hoogte, dan kan dit tot ongewenste aandacht leiden. Hoe dan ook zijn met het thuis bewaren van gouden en zilveren munten een aantal gevaren verbonden. Een klassieke safe is de eerste plaats waar dieven gaan kijken. Als je de munten in de tuin begraaft, dan kunnen ze door een metaaldetector gevonden worden. Ze verstoppen in de schuiven van de kast is ook geen oplossing, want dit kan voor dieven op zoek naar juwelen of cash geld een aangename verrassing zijn. Bovendien kunnen munten bij een brand ook beschadigd worden en smelten. In dit Engelse artikel: Gold storage options: how and where to hide gold and silver worden een aantal creatieve mogelijkheden besproken voor het thuis bewaren van goud en zilver.

Perth Mint gouden en zilveren munten?

De Perth Mint uit Australië is een erg interessante munt voor verzamelaars. Dit huis heeft in 2016 een nieuwe serie munten bekendgemaakt. Naast de intussen algemeen bekende Kookaburra Zilver, Koala Zilver en de Lunar Goud. De zilveren munten van de Perth Mint worden vooral in het formaat van 1 troy ounce en 1 kilogram verkocht en sinds 2016 produceert de Perth Mint ook de 1 troy ounce Kangaroo Zilver beleggingsmunt. Wij verwachten dat deze munt goed zal scoren. Deze munt wordt namelijk in tegenstelling tot andere zilveren munten zonder beperkte oplage geslagen en is verkrijgbaar tegen een uiterst scherpe prijs. Deze munt is dan ook zeker het overwegen waard voor wie graag een mooie verzameling munten aanlegt.

Bronnen: Dollarcollapse.com en Armstrongeconomics.com