Home » Geen categorie

Meer financiële repressie, hoe veilig zijn goud en cryptocurrencies?

Geschreven door op 29 juli 2017 – 09:23
Cryptocurrencies in schilderijen

Door de toenemende financiële repressie van de afgelopen jaren is de vraag naar goud, zilver en virtuele munten sterk toegenomen. Niet alleen met als doel vermogen buiten het financiële systeem te bewaren, maar ook om in het geval van een valutacrisis een alternatief betaalmiddel achter de hand te hebben.

Een recent voorbeeld van een dergelijke crisis is Venezuela, waar de bevolking gebukt gaat onder een verschrikkelijke hyperinflatie. Het geld verliest daar nu zo snel aan waarde dat de bevolking alles probeert om vermogen in veiligheid te stellen. Dat blijkt niet makkelijk, want de overheid doet er alles aan om een vlucht in dollars of goud te voorkomen.

Financiële repressie

Ook cryptocurrencies staan inmiddels op de radar in Venezuela. ETF News berichtte eerder deze week nog dat Surbitcoin, het belangrijkste handelsplatform voor virtuele munten in Venezuela, op last van de overheid haar website en handelsplatform offline heeft moeten halen. Gelukkig duurde het niet lang voordat er een vervangend platform online kwam, dat als Monkeycoin door het leven gaat.

Via dit platform kunnen inwoners van Venezuela eenvoudig hun waardeloze bolivars omzetten in virtuele munten, om deze pas weer ten gelde te maken op het moment dat ze de bolivars ook echt nodig hebben. Daarmee fungeren virtuele munten als Bitcoin en Ethereum als een soort tijdelijke vluchthaven voor mensen die hun inkomsten willen beschermen tegen de inflatie.

Cryptocurrencies of goud?

De situatie in Venezuela is misschien een extreem voorbeeld, maar dat wil niet zeggen dat er elders in de wereld geen financiële repressie wordt toegepast. Wil je goud kopen, dan moet je in veel Europese landen boven een bepaald bedrag al een kopie van je legitimatiebewijs overhandigen. En wil je anoniem goud kopen door met contant geld te betalen, dan kun je dat maar voor een beperkt bedrag doen.

Voor cryptocurrencies zijn die regels nog niet zo streng, maar het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat ook daar wetgeving voor gemaakt wordt. In de Verenigde Staten wil de toezichthouder de uitgifte van nieuwe virtuele tokens aan dezelfde strenge regels gaan onderwerpen aan de uitgifte van nieuwe aandelen door bedrijven.

Wil je vermogen in veiligheid brengen, dan hebben virtuele munten en edelmetalen beide voordelen en nadelen. Het grote voordeel van virtuele munten is dat je ze makkelijker kunt opdelen dan edelmetaal en dat je er op afstand betalingen mee kunt uitvoeren. Het nadeel is dat de waarde van virtuele munten nog steeds sterk schommelt, terwijl de goudprijs en de zilverprijs de laatste tijd vrij stabiel zijn.

Wil je vermogen voor een langere tijd buiten het financiële systeem bewaren, dan zijn edelmetalen als goud en zilver nog steeds een interessante keuze naast het bezit van cryptomunten of tokens. Virtuele munten zijn vooral voor de korte termijn aantrekkelijk, omdat de transactiekosten veel lager zijn en transacties op ieder moment uitgevoerd kunnen worden. Er kan volop gespeculeerd worden op de Exchanges voor crypto munten zoals Kraken.com.

Door de toenemende financiële repressie van de afgelopen jaren is de vraag naar gouden munten, zilveren munten en virtuele munten sterk toegenomen. Niet alleen met als doel vermogen buiten het financiële systeem te bewaren, maar ook om in het geval van een valutacrisis een alternatief betaalmiddel achter de hand te hebben. Er is ook een duidelijke trend zichtbaar dat steeds meer mensen goud kopen met Bitcoins. Vooral als de koers hard is gestegen zie je dat mensen een deel omzetten in fysiek goud of zilver.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines