Home » Actueel, Column

Marktupdate oktober

Geschreven door op 7 november 2014 – 14:57

Het is een hoop mensen de laatste weken niet ontgaan, een daling van de olieprijzen. Voor de meeste ontwikkelde economieën betekent dit doorgaans goed nieuws. Olie wordt ook wel het bloed van de economie genoemd, hoe goedkoper en toegankelijker het bloed, des te beter een economie kan draaien. Althans, dat is hoe de situatie er op het eerste gezicht uit lijkt te zien.

Door het met krediet vol gepompte financiële systeem, in samenhang met de stijgende olieprijzen en groeiende tekorten in de oliemarkt zorgden ervoor dat centrale banken de laatste jaren werden gedwongen om meer liquiditeit in het systeem te pompen om alles overeind te houden. Door deze nominale groei van de laatste jaren in samenhang met de gemanipuleerde cijfers door de overheid waarbij inflatie cijfers voor de gewone man heel anders zijn uitgekomen dan dat ze in werkelijkheid zijn.

De kosten van levensonderhoud zoals huur, huizenprijzen, belastingen, opleidingen, transport en energie zijn gemiddeld met 5% per jaar gestegen. De (minimum)lonen zijn daarentegen achterbleven met een groei van 1.5% tot 2.0% per jaar. De reële verbetering van de economie is op die manier al jaren negatief iets dat de krimpende middenklasse niet ten goede is gekomen.

Centrale banken hebben alleen kunnen doen wat centrale banken altijd hebben gedaan. De economie stimuleren door failliete bezittingen en schulden van banken en overheden op te kopen. Een strategie die ertoe heeft geleid dat extra krediet via banken, overheden, fondsen en in kleine schaal particulieren terug is gestroomd naar de huizen- en aandelenmarkten.

Dalende olie-prijzen

Gezien de dalende olieprijzen zijn er een aantal zaken die beleggers in ogenschouw dienen te nemen:

  • Het lijkt erop dat de zogenaamde Amerikaanse ”shale oil” productie de markt begint te overspoelen met een nieuwe hoeveelheid olie;
  • Saoedi Arabië heeft nog niet zijn olie productie teruggeschroefd – dit kan een mogelijk teken zijn dat ze proberen hun marktaandeel ten opzichte van Amerika en Rusland te behouden, olie prijzen lager proberen te drijven om het de Amerikanen moeilijker te maken ”shale oil” te produceren, er een buffer wordt opgebouwd ingeval ISIS de olie-productie van Zuid Iraq zal verstoren maar het meest aannemelijk lijkt het ons dat er op internationaal niveau wordt samengewerkt tussen Amerika en zijn belangrijkste bondgenoot Saoedi Arabie om kunstmatig de olieprijs laag te houden en de Russische economie onder druk te zetten.

Volgens internationale kenners zal een olieprijs van rond de $80 niet direct heel veel druk uitoefenen op de Amerikaanse economie, ook Saoedi Arabië kan tijdelijk zulke lage olieprijzen opvangen. Door een overheidsschuld van 2.5% ten opzichte van de hele economie kan het land een periode van lage olieprijzen gemakkelijk financieren. Voor landen als Rusland en Iran kan het daarentegen wel schadelijk zijn om olie te moeten produceren tegen prijzen rond of onder de $80 per vat olie.

Wanneer we de economische fundamentele erbij pakken en kijken naar de vraag- en aanbod naar en van olie zien we dat gemiddeld genomen er in de westerse wereld een daling is te zien in de vraag naar olie terwijl het aanbod geleidelijk aan hetzelfde lijkt te blijven. Daarbij is een dalende olieprijs een teken dat mensen minder geld te besteden hebben aan energie en brandstof en dat er een recessie zit aan te komen die de economie opnieuw in het slop kan trekken voor een aantal kwartalen totdat de centrale banken weer zullen ingrijpen.

Vanuit het hierboven genoemde perspectief zijn de dalende olieprijzen niet direct goed voor de economie en kan het er wel eens op wijzen dat een nieuwe recessie voor de deur staat.

Triggers voor een nieuwe recessie

Naast de fundamentele van vraag en aanbod in de oliemarkt zijn er wereldwijd meerdere zaken die een nieuwe recessie kunnen aanwaaien, hieronder een paar opgesomd:

• De situatie in Rusland en Oekraïne,
• Syrië – Irak- ISIS
Ebola
• Verminderde Duitse productie,
• Franse en Italiaanse recessies,
• Nieuwe bubbels in de huizen- en aandelenmarkten,
• Vertraging in de groei van de Chinese economie,
• Onrust in Hong Kong.

Los van elkaar gezien zullen de hierboven genoemde evenementen niet direct tot een recessie kunnen leiden, daarentegen kan bijvoorbeeld een crash in de aandelenmarkten gecombineerd met het uit de hand lopen van de situatie in Oekraïne en Rusland ervoor zorgen dat Europa, Amerika en het Verenigd Koninkrijk opnieuw in een recessie kunnen glippen.

Zoals hierboven al is genoemd heeft het beleid van centrale banken van de laatste jaren in samenhang met de record lage rente niveaus ervoor gezorgd dat er opnieuw gigantische bubbels zijn ontstaan in aandelenmarkten en financiële markten verspreid over de wereld. Wanneer een recessie opnieuw bekend wordt gemaakt kiezen mensen er eerder voor om hun geld uit de aandelenmarkten terug te trekken en dit te verplaatsen naar de zogenaamde ”hard-assets” zoals goud, zilver, grondstoffen en kwalitatief sterk onroerend goed.

Niet alleen een correctie in de markten in Europa en de VS lijkt onvermijdelijk, ook de dreiging van een sterke golf van deflatie in Europa lijkt steeds meer aanstaande te zijn. Waar de Amerikaanse Fed zijn opkoopmaatregelen sinds vorig jaar heeft teruggeschroefd naar $35 miljard per maand zijn de opkoopmaatregelen van de Europese Centrale Bank de laatste jaren tot de laagste niveaus teruggebracht. De ECB kwam einde deze zomer al naar buiten met nieuwe maatregelen om de dreigende deflatie te gaan bestrijden met harde maatregelen.

De verhouding tussen goud en olie

De olie- gasprijzen zouden zomaar nog minimaal 15% naar beneden kunnen vanaf de huidige niveaus. Iets wat we sinds het begin van de recessie in 2008 ook zagen in de olieprijzen. Ook goud lijkt de laatste anderhalve week de weg naar beneden te hebben ingezet om zijn ”natuurlijke evenwicht” met olie en zilver in stand te kunnen blijven houden.

Waar goud kopen door veel beleggers wordt gezien als heel riskant, volatiel en onbetrouwbaar is het juist het gele edelmetaal dat de laatste 6000 jaar in de financiële geschiedenis iedere keer zijn koopkracht wist te behouden. Door de dalende prijzen in goud- en zilver, olie en grondstoffen zullen de mijn-aandelen, olie- en gasbedrijven en grondstoffen productie bedrijven het de komende tijd lastig hebben. Dit zal dan ook verwerkt blijven in de prijs van de afgeleide aandelen.

Wij kunnen investeerders dan ook alleen maar waarschuwen voor de toppen in de aandelenmarkten en een mogelijk sterkere correctie in diezelfde markten. Gezien de dreigende deflatie lijkt het geen gek idee te zijn om je geld een tijdje over te plaatsten naar een deel cash, een deel fysiek edelmetaal en eventueel wat kwalitatief en goed geprijsd onroerend goed.

Centrale banken zullen bij werkelijke deflatie, correcties in de aandelenmarkten en omvallende banken hetzelfde blijven doen als dat ze altijd hebben gedaan in de laatste honderd jaar, namelijk de rente laag houden en zoveel mogelijk geld het systeem in pompen om een nominale groei te bewerkstelligen.

Steeds meer van onze klanten kiezen naar financiële bescherming  er tevens voor voor geval van nood ook andere spullen in huis te halen in verband met toenemende instabiliteit in Europa en daarmee samenhangende mogelijke sociale onrust. Hierbij kunt u denken aan het kopen van een noodrantoen, waterfilters kopen maar ook zonne-energie producten, denk aan portable solar producten.

Allprepare.com logo

Volg mij

Wouter Meens

Vestigingseigenaar at Recruit a Student Den Haag
Edelmetaal en grondstoffen analist van Zilvergoudwinkel BV. Oprichter Student-Inhuren.nl - landelijke studenten- en starters uitzendorganisatie.
Wouter Meens
Volg mij

Nog geen reacties »

1 Pingbacks »