Home » Column

Marktupdate augustus

Geschreven door op 3 september 2014 – 08:59

In deze marktupdate gaan we in op de ontwikkelingen in de goud- en zilvermarkt van de maand augustus tevens werpen we een blik op de monetaire ontwikkelingen.

Goud- en zilverbodem bodem in zicht?

Grote goud en zilver websites en dealers roepen al een tijdje dat het erop lijkt dat goud en zilver uit zijn gebodemd en klaar zijn voor hun weg omhoog. Je leest dan ook vaak artikelen met als kop ”zilverprijs in 2015 $100” of ”goudprijs binnen nu en 2 jaar naar de $5000”. Voor zowel goud en zilver geldt dat ze op de lange termijn zeker de potentie hebben om dergelijke niveaus te halen. Toch is niet iedereen het daar over eens, zeker de groep mensen die het beleid van de centrale banken en overheden hebben gesteund om de economie te stimuleren denken dat goud en zilver al lang hun toppen hebben gezien en niet verder kunnen stijgen. Daarbij worden er in de media steeds meer berichten naar buiten gebracht waaruit zou moeten blijken dat de Amerikaanse economie is hersteld en dat de Europese economie achterblijft maar op den duur Amerika zou moeten volgen. Een voorbeeld is het recente bericht op de financiele zender van RTLZ ”Groei industrie VS trekt verder aan”.

Verbeterde arbeidsmarkt?

Uiteraard is er altijd goed nieuws te melden en is het belangrijk positief te zijn. Wat betreft de grondstoffenmarkt zijn wij dan ook erg positief en zien we enorme kansen in het verschiet. Verder stijgt het aantal nieuwe ”bedrijven” ook de laatste jaren. De kanttekening die hierbij moet worden gemaakt is dat dit wat ons betreft een indicatie is dat het aantal vaste banen steeds schaarser wordt en het lastiger is geworden voor bedrijven om nieuwe kandidaten aan te nemen. Daarnaast gaat er elke maand nog altijd een recordaantal bedrijven failliet. Het overgrote gedeelte van nieuwe ondernemingen betreft dan ook 94% nieuwe zzp’ers. Vaak gaat het dan om mensen die doordat ze hun baan zijn verloren ervoor kiezen voor zichzelf te starten en zich te verhuren aan andere ondernemingen. Daarbij dient verder rekening te worden gehouden met het feit dat de meeste zelfstandigen zonder personeel niet fulltime aan opdrachten weten te komen. Sommige zijn zelf compleet werkloos of hebben slechts parttime voor een aantal uur per week werk.

Verdere economische groei?

Wanneer economen willen aantonen dat het beter gaat met de economie wordt er al gauw gekeken naar de zogenaamde ”economische groei”. Wanneer we kijken naar het begrip economische groei zien we dat:Economische groei is een toename van economische activiteit vergeleken met een eerder meetpunt”. Een toename van de economische activiteit dus. Wat dat betreft is het maar de vraag of er daadwerkelijk sprake is van ”economische activiteit”. Hetgeen van invloed is op de economische groei is namelijk het volgende, stel een bank leent 1 miljoen euro uit aan consumenten om bijvoorbeeld een hypotheek te kopen, de consument betaalt dan 1 miljoen euro plus rente terug, bijvoorbeeld 3% rente, dat is dus 30.000 euro. Wanneer we dit mee rekenen in de economische groei is er hier sprake van 3% economische groei. Maar wat is er precies veranderd? Er is geld van de ene naar de andere rekening gegaan maar er zijn niet per definitie banen gecreëerd, het beleid van banken zorgt voor extra geld in het systeem dat inflatie weer aanwakkert en er zijn geen nieuwe producten gecreëerd. Alleen de bank is dus rijker geworden. Dit is volgens ons het ultieme bewijs dat economische groei slechts een heel relatief begrip is.

 Terug bij goud en zilver

Dan nu terug bij goud en zilver. Voor de lange termijn zijn wij nog steeds erg optimistisch over de kansen die goud kopen en zilver kopen bieden. Maar ook over de overige grondstoffenmarkt zijn wij erg optimistisch. Om die reden kunt u bij ons nu ook palladium kopen en platina kopen. De ene grondstof zal ten opzichte van valuta’s zoals de dollar en de euro misschien harder stijgen dan de andere grondstof. Maar over het algemeen denken wij dat de grondstoffenmarkt de komende jaren weer sterk zal stijgen naar ongekende hoogtes. Maar voor het zover is zal de bodemvorming die zich voordoet in de gehele sector eerst ten einde moeten komen. En juist op dat vlak lijkt er licht aan het einde van de tunnel te schijnen. Zilvergoudwinkel Laten we beginnen met goud en zilver. Zoals hierboven vernoemd zijn de vooruitzichten nog altijd positief. Toch zijn we van mening dat niet een wereldwijd conflict als een oorlog in Oekraïne, spanning in Israël of brandhaarden in Afrika de doorslag gaan geven. De belangrijkste trigger voor wat betreft het stijgen van de goudprijs en de zilverprijs is het beleid van centrale banken. We schreven er vorige week al een blog over, de situatie in de wereld lijkt ernaar uit te zien dat er zeer sterke deflatie zit aan te komen. Deflatie groter dan in 2008 en gevolgd door veel verder gaande stimuleringsmaatregelen dan na de jaren 2007/2008. Maar over deflatie later meer. Wat we wel over deflatie kunnen zeggen is dat het als symptoon heeft dalende prijzen. Wat dat betreft hebben de grondstoffenmarkten de laatste jaren een mooi voorbeeld laten zien van zeer sterke deflatie (soms wel tot 50%). Hieronder dan ook een overzicht van de koersen van de laatste drie jaar van onder andere goud, zilver, koper, palladium, platina, olie, en suiker. Suikerkoers laatste drie jaar:

Bron: Stockcharts.com

Bron: Stockcharts.com

Platinakoers laatste drie jaar:

Bron: Stockcharts.com

Bron: Stockcharts.com

Zilverkoers laatste drie jaar:

Bron: Stockcharts.com

Bron: Stockcharts.com

Palladiumkoers laatste drie jaar:

Bron: Stockcharts.com

Bron: Stockcharts.com

Oliekoers laatste drie jaar:

Bron: Stockcharts.com

Bron: Stockcharts.com

Koperkoers laatste drie jaar:

Bron: Stockcharts.com

Bron: Stockcharts.com

Goudkoers laatste drie jaar:

Bron: Stockcharts.com

Bron: Stockcharts.com

De bewegingen van de correctie

Hierboven een overzicht van een aantal van ’s werelds belangrijkste grondstoffen. Wanneer je kijkt naar de bovenstaande grafieken, die ik expres door elkaar heb gezet en goud onderaan, is te zien dat ze de laatste drie jaar, sinds 2011 allemaal een vrijwel zijwaartse beweging lieten alvorens in 2013 een sterke correctie naar beneden te maken of de zijwaartse beweging door te zetten. Wanneer je dan naar de laatste maanden kijkt zie je vaak zoals bij goud, zilver, koper, platina, suiker en olie een kruising plaatsvind tussen de koersgrafiek en de 50 en 200 daags gemiddelde oftewel de 50 day moving average en de 100 day moving average. Wanneer je vervolgens kijkt naar de koersbeweging van palladium heeft dat zich in die markt al bijna een half jaar geleden voldaan waarna de markt een sterke sprong naar boven maakte. Voor bijvoorbeeld zilver verwachten wij dan ook binnen nu en een jaar een soortgelijke beweging omhoog.

Profiteer van de relatief lage goud- en zilver prijs

Of de bodem helemaal bereikt is is nog maar de vraag. Voorlopig staat wel vast dat de signalen positief lijken en er spannende tijden voor de boeg staan. Wat de meeste mensen vergeten is dat slimme beleggers hun goud en zilver aankopen niet pas vergroten als de prijs weer hard stijgt. Zij kopen extra bij op de bodem en worden voorzichtiger als koersen hard stijgen. Ook landen als China, Rusland en India kopen nu massaal grote hoeveelheden goud en zilver. De toekomst zal uitwijzen wat deze strategie hun op gaat leveren. Ook de legendarische belegger George Soros verdubbelde zijn goud gerelateerde beleggingen.

Zilvergoudwinkel banner

Allprepare.com logo

Volg mij

Wouter Meens

Vestigingseigenaar at Recruit a Student Den Haag
Edelmetaal en grondstoffen analist van Zilvergoudwinkel BV. Oprichter Student-Inhuren.nl - landelijke studenten- en starters uitzendorganisatie.
Wouter Meens
Volg mij