Home » Actueel

Marc Faber: We Are in ‘QE Unlimited’

Geschreven door op 21 september 2013 – 09:58

Het nieuws dat de FED het programma van het opkopen van staatsobligaties niet zou afbouwen (taperen) zorgde voor een enorme stijging van de goud- en zilverprijs afgelopen woensdag. Marc Faber had verwacht dat de FED zou ”taperen” met 10 tot 15 miljard Dollar per maand maar is niet verbaasd dat de FED dit niet doet gezien de situatie waarin de Amerikaanse economie zich bevind. De FED heeft weinig keus volgens hem. Hij is overigens van mening dat van dit stimuleringsprogramma slechts een klein gedeelte van de mensen zal profiteren. Wellicht 5 %. Je ziet als gevolg van de FED maatregelen de goudprijs en zilverprijs oplopen, de prijs van olie en ook de prijs van koper. Dit resulteert uiteindelijk in prijsstijgingen van producten die wij allemaal nodig hebben. Daarnaast stijgen de aandelenkoersen dan wel door het programma van de FED alleen bezitten volgens hem slechts 11 % van de mensen aandelen. De meeste mensen worden de geconfronteerd met inflatie.

De FED zal volgens hem doorgaan met het printen van geld zolang de economie niet voldoende groeit. Mocht de aandelenbeurs sterk dalen dan zal de FED volgens hem nog meer geld bij gaan drukken. De FED kan simpelweg niets anders aangezien de FED de controle over de obligatiemarkten al kwijt is geraakt. Dit bleek toen de rente op Amerikaanse staatsobligaties sterk steeg terwijl het opkoopprogramma van de FED juist moet leiden tot een lage rente op de staatsobligaties zodat de Amerikaanse overheid de rente op de gigantische staatsschuld beter kan hanteren. De vraag is wanneer zij ook de controle verliezen over de aandelenmarkt. De FED werkt zich volgens hem steeds verder in de problemen. De end game zou volgens hem een totale collapse zijn van de Dollar.

Over de mogelijke opvolger van Ben Bernanke (Ben Burn the Currency Bernanke), Janet Yellen, is hij duidelijk. Zij zal volgens hem Ben Bernanke’s beleid van de afgelopen jaren doen verbleken. Over de hoogte van de rente zei zij het volgende, als ik kon stemmen voor een negatieve rente dan zou ik het doen. Dit betekent dat je de bank rente betaald in plaats van de bank aan jou. En dan heeft zij het niet over de hoogte van de rente gecorrigeerd voor inflatie. De (reële )rente zou dan immers al negatief zijn. Over de hoogte van de inflatie is hij ook duidelijk. Vertrouw nooit de inflatiecijfers die de overheid presenteert. Als je kijkt naar hoe hard de kosten voor levensonderhoud zijn gestegen dan ligt de werkelijke inflatie veel hoger volgens hem.

Marc Faber zegt over goud kopen dat hij altijd goud koopt en vindt dat iedereen goud zou moeten bezitten. Hij ziet goud niet zo zeer als een belegging maar als een verzekeringspolis.

“I always buy gold and I own gold. I don’t even value it. I regard it as an insurance policy. I think responsible citizens should own gold, period.“

Bron: http://www.bloomberg.com/video/marc-faber-we-are-in-qe-unlimited-Yjm9jXf~SmmaYpLEiJ7PIQ.html