Home » Actueel

Kopen van cryptovaluta niet toegestaan voor zakelijke klanten van de Rabobank

Geschreven door op 1 oktober 2021 – 15:44

De Rabobank heeft onlangs bekend gemaakt dat het voor zakelijke klanten niet meer toegestaan is om cryptovaluta te kopen via een Rabobankrekening. Dit is ook terug te vinden op de website.

De Rabobank geeft als reden dat zij niet genoeg zicht hebben op transacties als deze. Volgens de bank zijn er namelijk verschillende risico’s aan de transacties verbonden. Deze zijn als volgt:

Witwassen en fraude 

Omdat cryptovaluta erg populair is bij criminelen wil de bank niet dat haar klanten hierin verstrikt raken. Daarnaast verplicht de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) om te controleren waar geld op zakelijke rekeningen vandaan komt. Transacties worden daarom ook gemeld aan de overheid. Het controleren van de transacties van cryptovaluta is echter erg lastig waardoor er ook niet goed gecontroleerd kan worden op bijvoorbeeld witwassen en fraude. 

Koersmanipulatie 

Ook is cryptovaluta erg gevoelig voor koersmanipulaties. Hoe gaat dat in zijn werk? Fraudeurs drijven de prijs op terwijl ze zelf dan allang hun cryptovaluta tegen een lagere koers gekocht hebben. Op deze manier kunnen zij winst maken en verliezen investeerders die later instappen geld. Een stijgende koers wordt namelijk gebruikt als manier om nieuwe investeerders aan te trekken. De grote koersschommelingen brengen daarnaast ook veel onzekerheid met zich. Waar de koers plots kan stijgen kan deze ook weer dalen. 

Momenteel is er nog niet veel duidelijk over hoe cryptovaluta op de balans van een bedrijf gezet moet worden. Om deze reden houdt De Nederlandsche Bank (DNB) nog geen prudentieel toezicht op de dienstverleners van cryptovaluta. Dit toezicht heeft als doel om de financiële sector stabiel te houden. Er zijn verschillende bedrijven die gedurende de afgelopen jaren in cryptovaluta geïnvesteerd hebben. Helaas mogen zij geen zaken meer doen bij de Rabobank. 

Ondanks deze nieuwe maatregelen zegt de Rabobank volledig achter de ontwikkelingen van cryptovaluta te staan. Toch zal de bank geen transacties meer toestaan vanwege de eerdergenoemde redenen. Ze vinden dat cryptovaluta te veel risico’s heeft en te veel onzekerheid met zich meebrengt. Naast de Rabobank hebben ook al DNB en AFM gewaarschuwd voor cryptovaluta. Zij zijn ook niet enthousiast en zien de gevaren en risico’s die op de loer liggen.  

Tags: , , , , ,