Home » Beleggen in zilver

Komt zilver dit jaar weer in een nieuwe bull market?

Geschreven door op 29 januari 2018 – 14:40
Zilverbaren

De goudprijs in dollars bereikte deze week het hoogste niveau sinds 2016 en op het punt staat een belangrijk weerstandsniveau te doorbreken, maar dat geldt vooralsnog niet voor zilver. De zilverprijs staat nog steeds ruim beneden het hoogtepunt van 2016 en weet zich nog steeds niet los te maken van het 200-daags gemiddelde.

Als belegger zou je daarom misschien de voorkeur geven aan goud, omdat de prijsontwikkeling van het gele metaal over de afgelopen weken meer vertrouwen geeft dan die van zilver. Toch zijn er ook goede redenen te bedenken om juist nu voor zilver te kiezen.

Bear market in zilver

Beleggers die de markt van edelmetalen al langer volgen weten dat de volatiliteit van zilver veel groter is dan die van goud, wat wil zeggen dat de zilverprijs in een opwaartse markt veel sneller stijgt en in een dalende markt veel verder naar beneden gaat dan de goudprijs. Dat betekent dat zilver nog een grote inhaalslag kan maken, zeker als goud haar sterke momentum vasthoudt en verder stijgt richting de $1.400 per troy ounce.

Kijken we naar de koersontwikkeling van zilver van de afgelopen jaren, dan zien we dat de huidige bear market de langste is van de afgelopen veertig jaar. Dat betekent dat beleggers die nu zilver kopen voor een relatief lage prijs kunnen instappen. Natuurlijk kan de zilverprijs nog wat verder dalen, maar de grootste prijsdaling lijkt inmiddels wel achter de rug te zijn.

De tweede grafiek laat zien dat beleggers die de bear market uitzitten en aan hun positie vasthouden beloond kunnen worden met uitstekende rendementen. Het meest gunstige voorbeeld is de crash van 2008, waarna de zilverprijs in dertien maanden tijd verdubbelde van minder dan $10 naar bijna $20 per troy ounce.

Grafiek langste beermarkt zilver

Zilver zit al jaren in een neergaande markt (Bron: The Daily Gold)

Zilvergrafiek rebound

Na iedere bear market volgde een krachtige rally (Bron: The Daily Gold)

Zilver goedkoop tegenover goud

Natuurlijk zijn er geen garanties dat zilver dit jaar een inhaalslag zal maken, maar verschillende indicatoren wijzen erop dat het edelmetaal momenteel aantrekkelijk gewaardeerd is. De volgende grafiek laat zien dat de goud/zilver ratio weer richting de tachtig kruipt, wat betekent dat je voor de prijs van een troy ounce goud bijna 80 troy ounce zilver krijgt.

Sinds het jaar 2000 is de ratio tussen deze edelmetalen drie keer eerder zo hoog geweest als nu en in alle gevallen bleek dat ook ongeveer de top te zijn. Verwacht je dat de ratio op termijn weer terug zal keren naar het lange termijn gemiddelde, dan is dit wellicht een interessant moment om in zilver te stappen.

Grafiek goud/zilver ratio

Zilver is momenteel relatief goedkoop tegenover goud (Bron: Macrotrends.net)

Positieve fundamentals voor zilver

Totnogtoe hebben we alleen de prijsontwikkeling van beide edelmetalen besproken, maar ook fundamenteel gezien ziet het vooruitzicht voor zilver er gunstig uit. Het Silver Institute verwacht dat de vraag naar zilver voor industriële toepassingen en voor de productie van zonnepanelen dit jaar verder zal toenemen, terwijl het aanbod van zilver uit de mijnen door de relatief lage prijs voor het eerst in veertien jaar zal dalen.

In tegenstelling tot goud is zilver ook een belangrijk industrieel metaal. Ongeveer de helft van de wereldwijde vraag komt voor rekening van de vele industriële toepassingen, wat betekent dat de zilverprijs meer cyclisch beweegt. Groeit de wereldeconomie, dan vertaalt zich dat naar een grotere vraag naar accu’s, elektronische apparaten en zonnepanelen.

Blijft de wereldeconomie in 2018 in een opwaartse trend, dan kan zilver daarvan profiteren. Tegelijkertijd kan een beurscrash ook ongunstig uitpakken voor het edelmetaal, zoals we zagen na het uitbreken van de wereldwijde financiële crisis in 2008. Om die reden is het aan te raden om naast zilver ook wat goud aan te houden.

Disclaimer: Zilvergoudwinkel geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Tags: , ,