Home » Beleggen in zilver, Deskundigen

Kan de zilverprijs naar $700?

Geschreven door op 1 maart 2018 – 13:02
Zilveren Maple Leaf munten

Volgens Mike Maloney is zilver momenteel extreem ondergewaardeerd ten opzichte van goud. In een nieuwe video legt hij uit dat de grote commerciële partijen in de zilvermarkt hun shortpositie in het edelmetaal de laatste weken hebben afgebouwd tot een uitzonderlijk laag niveau, wat historisch gezien een voorbode is gebleken voor een stijging van de zilverprijs.

Mike Maloney laat zien dat er een sterke correlatie is tussen de prijsontwikkeling van goud en zilver en de shortpositie van de commerciële partijen in de markt. Als voorbeeld noemt hij de prijsdaling van goud in oktober 2015, toen commerciële partijen hun shortpositie bijna naar nul terugbrachten. Toen ze begin 2016 hun positie weer uitbreidden ging dat gepaard met een sterke stijging van de goudprijs.

Zilverprijs naar $700 per troy ounce?

Een soortgelijke ontwikkeling vindt op dit moment ook plaats in de zilvermarkt. De shortpositie van commerciële partijen is in vergelijking met de afgelopen drie jaar momenteel bijzonder laag en volgens Mike Maloney is daarmee de kans groot dat zilver weer aan een nieuwe opwaartse trend zal beginnen en een inhaalslag zal maken.

Kijken we naar de ontwikkeling van de zilverprijs, dan zien we dat het edelmetaal al meer dan een jaar achterblijft bij goud. Kreeg je een jaar geleden bijna 70 troy ounce zilver voor iedere troy ounce goud, nu is die ratio opgelopen tot boven de 80. In vergelijking met de afgelopen vijftig jaar is dat relatief hoog, wat doet vermoeden dat zilver op dit moment bijzonder ondergewaardeerd is ten opzichte van goud.

Sinds 1998 is de goud/zilver ratio slechts zeer korte periodes boven de 80 geweest. Dat gebeurde kortstondig in 2003, een paar weken in 2009 en een paar dagen aan het begin van 2016. In alle drie gevallen begon de ratio daarna snel weer te dalen, wat betekende dat zilver een inhaalslag maakte tegenover goud.

Goud/zilver ratio kwam de laatste tijd zelden boven de 80 (Bron: Sharelynx)

Goud/zilver ratio

Historisch gezien was de ratio tussen goud en zilver beduidend lager dan nu, omdat beide edelmetalen toen gebruikt werden als betaalmiddel. In die tijd was er vaak ook een vaste ratio tussen goud en zilver, zodat muntstukken van beide edelmetalen naast elkaar gebruikt konden worden in het dagelijkse betalingsverkeer. Dat tijdperk werd in de jaren zestig en zeventig definitief afgesloten, toen overheden besloten alle zilveren munten uit circulatie te halen. Sindsdien zijn beide edelmetalen sterk in waarde toegenomen, maar profiteerde vooral het gele metaal.

Toen de prijzen van goud en zilver in 1980 zo hard omhoog schoten steeg zilver naar verhouding nog meer dan goud, want de ratio tussen beide metalen kwam toen terug op het historische gemiddelde van ongeveer 16:1. Komt er weer een nieuwe crisis, dan kan die ratio volgens Mike Maloney opnieuw terugkeren naar dat niveau. Gecombineerd met een verwachte stijging van de goudprijs kan de prijs van zilver dus sterk toenemen.

Zilverprijs bij verschillende ratio’s voor goud en zilver (Grafiek via Sharelynx)

Hoe realistisch is dit scenario?

Een zilverprijs van $700 klinkt als een onrealistisch scenario, maar in een grote valutacrisis moeten we er volgens Mike Maloney niet van opkijken als goud voor duizenden dollars per troy ounce verhandeld wordt. De vraag is dan wat de dollar in dat scenario nog waard is. Ook moeten we hierbij opmerken dat de zilverprijs in 1980 kunstmatig werd opgedreven door speculatie van de gebroeders Hunt. Dat impliceert dat er ook nu weer zeer vermogende handelaren zilver moeten kopen om de prijs weer zo hard te laten stijgen.

Wat positief is voor edelmetalen is dat centrale banken vandaag de dag bijna geen speelruimte meer hebben om de rente te verlagen. De rally in edelmetalen aan het eind van de jaren ’70 werd gestopt toen de Federal Reserve de rente naar 20% verhoogde. Een dergelijk scenario is vandaag de dag ondenkbaar, omdat de schulden van huishoudens, bedrijven en overheden nu vele malen hoger zijn. Gaan de prijzen van goud of zilver opnieuw de lucht in, dan wordt het voor centrale banken heel lastig om die rally een halt toe te roepen.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Tags: , , , , , ,