Home » Bitcoin

JP Morgan noemt Bitcoin bubbel en stapt daarna zelf in

Geschreven door op 18 september 2017 – 17:05 Één Reactie
Bitcoin

Een paar dagen na JP Morgan topman Jamie Dimon de Bitcoin een frauduleus instrument noemde dat blijkt de bank zelf een positie in de virtuele munt heeft genomen. Of de bank de Bitcoins voor zichzelf of namens haar klanten heeft gekocht is niet duidelijk, maar het is op zijn minst opvallend te noemen dat de bank iets koopt dat door haar eigen topman de grond in wordt gepraat.

Uit cijfers van de Zweedse bank Nordbank blijkt dat JP Morgan deze week meer dan 9.000 aandelen van XBT heeft gekocht, een tracker die de prijs van Bitcoin volgt.

https://twitter.com/desantis/status/908865144532344832

Prijsdaling Bitcoin

Deze bevindingen zijn opmerkelijk, want eerder deze week liet de topman van de Amerikaanse bank nog weten dat hij medewerkers die in de virtuele munten handelen het liefst persoonlijk zou ontslaan. Jamie Dimon noemde Bitcoin een vorm van oplichting en een fraude, waarna de prijs van de virtuele munt verder wegzakte.

De prijs van Bitcoin ging deze week hard onderuit, maar dat kwam vooral door maatregelen van de Chinese overheid om de uitgifte van nieuwe virtuele munten aan banden te leggen. Daardoor is er grote onzekerheid ontstaan onder met name Chinese beleggers, die via platformen handelen die door deze regels hun activiteiten niet meer kunnen voortzetten.

Scherpe correctie Bitcoin door nieuwe restricties in China (Bron: Coindesk)

Frauduleus?

Volgens de topman van JP Morgan worden virtuele munten als Bitcoin vooral gebruikt voor illegale activiteiten zoals het witwassen van geld en drugshandel. Een opvallende uitspraak, aangezien JP Morgan zelf ook geen schoon verleden heeft.

Zo is de bank al eens beboet voor omkoping, manipulatie van de Euribor en voor het verkopen van ondeugdelijke beleggingsproducten op basis van risicovolle subprime hypotheken. Voor deze wanpraktijken heeft de bank in totaal meer dan $26 miljard aan boetes betaald. Ter vergelijking, dat is bijna een kwart van de totale marktwaarde van alle virtuele munten die in de wereld verhandeld worden. Daarnaast worden er al jaren rechtszaken gevoerd tegen JP Morgan in verband met goudprijs en zilverprijs manipulatie.

Natuurlijk kunnen Bitcoins en andere virtuele munten gebruikt worden voor criminele transacties, maar dat kan ook met contant geld. De Amerikaanse Dollar wordt hiervoor nog het meeste gebruikt. Met de juiste connecties is het bovendien mogelijk grote bedragen binnen het reguliere banksysteem overmaken. Zo kreeg HSBC een aantal jaar geleden een boete van $1,9 miljard opgelegd voor het witwassen van drugsgeld.

Is Bitcoin bedreiging voor banken?

De blockchain technologie van Bitcoin maakt het mogelijk om elkaar rechtstreeks te betalen, zonder tussenkomst van een bank. Het is dan ook niet vreemd dat de meeste banken niet zo positief zijn over deze innovatie.

Zo lang de virtuele munten aan populariteit winnen zijn financiële instellingen min of meer genoodzaakt deze ontwikkeling in de gaten te houden en waar nodig zelf een virtuele munt te ontwikkelen. Verschillende banken en centrale banken zijn daar ook al mee bezig, om niet achterop te raken met deze nieuwe manier van betalen.

Bitcoin kopen en goud kopen worden gezien als vijand van het huidige bankensysteem. Banken hebben er geen belang bij als mensen op grote schaal hun fiatgeld omzetten in goud of Bitcoin.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Tags: , , , ,

Één Reactie »

  • Sander schreef:

    Heel opmerkelijk dat zo iemand zelf aandelen van XBT heeft gekocht. Daar moet iets achter zitten lijkt mij?