Home » Beleggen in goud, Geen categorie, Monetaire systeem

John Hathaway: “Daling goudprijs goede reden om bij te kopen”

Geschreven door op 14 juli 2017 – 12:33
John Hathaway

De daling van de goudprijs van de afgelopen maanden geeft beleggers en spaarders een mooie gelegenheid om bij te kopen. Dat schrijft vermogensbeheerder John Hathaway van Tocqueville Asset Management in zijn nieuwste kwartaalverslag over de goudmarkt. Voor dit fonds beheert hij een portefeuille van $1,3 miljard.

Volgens Hathaway zijn beleggers vandaag de dag veel te optimistisch over het herstel van de Amerikaanse economie, waardoor Amerikaanse aandelen overgewaardeerd zijn geraakt. Zouden beleggers kritischer naar de macro-economische cijfers kijken, dan zouden ze volgens Hathaway veel voorzichtiger handelen en juist nu van de gelegenheid gebruik maken om tegen een lagere prijs goud te kopen.

“We geloven dat de economische vooruitzichten van de Federal Reserve niet op de realiteit gebaseerd zijn en dat haar vastberadenheid om de rente te verhogen waarschijnlijk een nieuwe bear market in aandelen en obligaties zal veroorzaken.

Een kritische blik op de economische cijfers suggereert dat de terugkeer naar de normale situatie van vroeger onhaalbaar is en dat de kapiteins van het economische beleid in een droomwereld leven. Vanuit dat perspectief kijken we met verbazing naar de desinteresse voor goud en naar het grote vertrouwen in de houdbaarheid van het huidige economische systeem, terwijl je maar een kleine hoeveelheid goud nodig hebt om je vermogen te verzekeren, net zoals je een brandverzekering afsluit voor je eigen huis.”

Daling goudprijs

De goudprijs zakte deze week naar $1.220 per troy ounce, in dollars gemeten het laagste niveau in twee maanden tijd. Volgens Hathaway biedt deze prijsdaling een uitgelezen kans om goud bij te kopen, omdat het vooruitzicht voor het edelmetaal er volgens hem nog steeds gunstig uitziet.

“De luiheid van de financiële markten lijkt gebaseerd te zijn op het vertrouwen in een voortgaande economische groei en een geleidelijke en soepele normalisering van het monetaire beleid. Wij zijn van mening dat die twee verwachtingen niet samengaan en nooit op hetzelfde moment bereikt kunnen worden. Een onverwachtse draai van 180 graden in het monetaire beleid van centrale banken zal de prijzen van goud en zilver vrijwel zeker doen stijgen.”

Stijgende rente

Verschillende centrale banken hebben inmiddels hun intenties kenbaar gemaakt om de rente te verhogen en stimuleringsprogramma’s af te bouwen. De Federal Reserve is al begonnen met het verhogen van de rente, al liet Fed-voorzitter Yellen deze week opnieuw doorschemeren dat de rente misschien niet veel verder zal stijgen dan het huidige niveau.

Ondertussen beginnen ook andere centrale banken bij te draaien. De Bank of Canada verhoogde woensdag de rente, terwijl de ECB waarschijnlijk in september zal beginnen met het afbouwen van haar stimuleringsprogramma. Wordt dat beleid doorgevoerd, dan kunnen de Bank of England en de Bank of Japan moeilijk achterblijven.

Een stijgende rente is niet zonder risico’s, omdat de schulden vandaag de dag veel hoger zijn dan in de aanloop naar de vorige crisis van 2008. Overheden, bedrijven en huishoudens hebben nog meer schulden opgebouwd, die bij een stijging van de rente wel eens problematisch kunnen worden.

Deze bijdrage is afkomstig van Frank Knopers van Geotrendlines

Tags: , , , , , ,