Home » Geen categorie

Jim Rogers: Supercycle duurt nog 2-5 jaar, goud gaat nog veel hoger

Geschreven door op 15 juli 2014 – 10:02 Één Reactie

Legendarische grondstoffen belegger Jim Rogers gaat er vanuit dat de grondstoffen Supercycle die begon in 2000 nog 2 tot 5 jaar gaat duren voordat we in een bubbel terecht komen. Hij is nog steeds zeer positief over de kansen voor goud maar wacht momenteel zijn kans af. Dat het nog maar 2 jaar duurt lijkt hem onwaarschijnlijk maar dat het is zeker nog niet over met al dat geld dat er bijgedrukt wordt! Hij denkt niet dat het nog 10 jaar zal duren maar wie weet. Overheden printen al geruime tijd massa’s geld bij en misschien kunnen zij daar langer mee doorgaan dan iedereen denkt.

“Commodities will end in a bubble by the end of the bull market, whenever that is – whether that is in two years’ time or five years’ time,” the author and hedge fund manager said. “Bull markets normally end in a bubble and this one may be no different.”

De ”key drivers” achter een hogere goudprijs blijven het beperkte aanbod en los monetair beleid (lees: geld printen). Hier hebben wij de volledige gevolgen volgens hem nog niet van gezien! Er worden nog steeds extreme hoeveelheden geld rond gepompt in het systeem die leiden tot kunstmatige oceanen aan liquiditeit. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat centrale banken wereldwijd allemaal tegelijkertijd massaal geld bij drukken. Van Engeland en de EU tot de VS. (hij vergeet Japan te noemen).

“This has never happened before, so this is not over yet.”

Goud super cyle

De VS beperkt momenteel zijn maatregelen om de economie te stimuleren. Voorheen werd er 85 miljard Dollar per maand bijgedrukt om staatsobligaties op te kopen. Dit wordt nu beperkt tot 35 miljard Dollar per maand. Maar de VS heeft sinds de start van de monetaire verruiming in 2008 4000 miljard Dollar bijgedrukt.

Zilvergoudwinkel

In bullmarkten (stijgende markten) zijn vaak consolidatieperiodes. Dit keer is het niet anders aldus Jim Rogers. Hij herinnert zich dat tussen 1982 en 2000 er diverse correcties waren in de aandelenmarkt. In 1987 daalden aandelen wereldwijd 40 tot 80 % en het duurde lang voordat de aandelen weer op het niveau waren van voor de correctie maar de bullmarkt was niet over. We zien dezelfde normale consolidatie momenteel is grondstoffen. 

Jim Rogers is zeer positief over de kans in goud. Ik heb nog steeds goud en koop bij wanneer er zich mooi kansen voordoen om bij te kopen. Dit doe ik omdat goud veel hoger kan. Goud zal één van de laatste grondstoffen zijn die uiteindelijk eindigt in een bubbel.

In september 2011 bereikte de goudprijs zijn all time high van $ 1921,12. Een flinke stijging vanaf $ 250 rond het jaar 2000. Sinds de all time high daalde goud naar $ 1180 waardoor velen zeiden dat de bullmarkt over zou zijn. De afgelopen maand steeg de goudprijs weer stevig naar niveau’s rond de $ 1300.

Bron: Bulliondesk

Één Reactie »