Home » Informatief

Is Zwitserland het beste voorbereid op een crisis?

Geschreven door op 20 december 2017 – 14:54
Zwitserland

Zwitserland is een van de weinige landen in Europa die door de jaren heen haar relatief onafhankelijk is gebleven. Dat zien we niet alleen in het feit dat bijna alle landen in de wereld daar hun bankzaken kunnen doen en rijke mensen van over de hele wereld daar hun kostbaarheden bewaren, maar ook in de samenleving van Zwitserland.

Zo heeft het land nog steeds een sterk regionaal bestuur, waarin de verschillende zogeheten ‘kantons’ zelf over heel veel zaken kunnen beslissen. En daarin heeft ook de lokale bevolking veel zeggenschap, want Zwitserland is een van de weinige landen in de wereld waar het model van directe democratie met referenda goed lijkt te werken.

Zwitsers voorbeeld

Ook als we kijken naar de Zwitserse steden valt op dat er is nagedacht over crisissituaties. Het land kent een goede infrastructuur en een hoogwaardig spoorwegennet. In de grote steden vinden we tal van fonteinen en waterputten waar de bevolking water kan tappen op het moment dat de centrale watervoorziening wegvalt. Tevens slaan de Zwitsers veel voedsel op, en er wordt veel voedsel opgeslagen en hebben zij met behulp van stuwdammen een noodstroomvoorziening gemaakt. Zwitserland is op deze manier goed voorbereid op crisissituaties.

Ook hebben de Zwitsers door de jaren heen ontelbaar veel tunnels en ondergrondse schuilplaatsen gebouwd, waar de bevolking in tijden van oorlog kan schuilen voor eventuele bombardementen. Er zijn zelfs ondergrondse waterkrachtcentrales, die beschermd zijn tegen luchtaanvallen.

En hoewel het land sinds 1815 al geen groot militair conflict heeft meegemaakt wordt de bevolking nog steeds goed voorbereid op een mogelijke militaire confrontatie. Zo kent het land nog steeds een dienstplicht, waardoor een groot deel van de populatie in staat een zwaar vuurwapen te hanteren.

Veilige haven voor goud en zilver

Door haar ligging in het hart van Europa, de bescherming van het bergachtige landschap en de vele voorzieningen voor de lokale bevolking is Zwitserland door de jaren heen een belangrijke schakel geworden in de wereld van waardeopslag en waardetransport. Zo kent het land een groot aantal goudsmelterijen en opslagplaatsen voor goud en zilver.

In de talloze kluizen, waarvan sommige letterlijk in de bergen zijn uitgehakt, bewaren de meest vermogende mensen van deze wereld hun goudbaren, gouden munten en andere kostbaarheden als kunst en zeldzame sieraden. Zelfs de nieuwe generatie van Bitcoin miljonairs weet de kluizen in Zwitserland inmiddels te vinden voor de opslag van de virtuele munten.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Tags: , ,