Home » Beleggen in zilver

Is er een tekort aan zilver?

Geschreven door op 7 november 2018 – 17:59
Zilverbaren en zilveren munten

Een vraag die veel beleggers in de zilvermarkt bezighoudt is of er wel of geen tekort aan zilver is. De cijfers van onderzoeksbureaus als het Silver Institute en Thomson Reuters GFMS suggereren dat er bijna structureel sprake is van een tekort, omdat de totale vraag groter is dan het aanbod uit zilvermijnen en recycling.

Keith Neumeyer, directeur van First Majestic Silver, is ook van mening dat er sprake is van een structureel tekort aan zilver. Hij zoekt de verklaring voor de prijsdaling van het edelmetaal in een negatief marktsentiment, omdat beleggers momenteel de voorkeur geven aan Amerikaanse aandelen en de dollar.

De huidige situatie biedt volgens hem juist kansen om te beleggen in zilver, omdat de prijs van dit edelmetaal momenteel uitzonderlijk laag staat ten opzichte van goud. De ratio is opgelopen tot 85, een niveau dat de afgelopen 25 jaar steeds het begin was van een ommekeer in de trend. Hieronder ziet u het interview met Daniela Cambone van Kitco.

Is er een tekort aan zilver of niet?

“Cijfers van de Silver Survey laten zien dat zilvermijnen in 2017 ongeveer 800 miljoen troy ounce produceerden, terwijl hetzelfde rapport laat zien dat de consumptie in dat jaar 1 miljard ounce zilver was. Dat zegt me dat er een tekort is van 200.000 troy ounce. Ik zou niet weten waarom mensen dat ter discussie stellen.

Technisch gezien kan er geen sprake zijn van een tekort, want het zilver moet toch ergens vandaan komen, dus dan maken analisten een inschattingen om dat verschil op te vullen. Niemand weet hoeveel er precies gerecycled wordt en hoeveel er door de smelterijen gaan. Smelterijen houden deze informatie vaak voor zichzelf. Ze vertellen ons niet hoeveel goud of zilver ze verwerken.

Wij hebben nooit een probleem gehad om ons zilver verkocht te krijgen, wat de wereldwijde zilverprijs ook is. Op basis van de cijfers over vraag en aanbod is er duidelijk een tekort.”

Hoe zit het dan met de tekorten aan zilveren munten en baren die we soms zien?

“Er is maar een beperkt aantal munthuizen, dus er is ook een beperkte capaciteit om zilveren munten te maken voor beleggingsdoeleinden. En de markt voor dat soort beleggingszilver is vrij klein, dat fluctueert van 10 tot 15 procent van de markt. De vraag naar zilver voor zonnepanelen was vorig jaar 90 miljoen troy ounce, dat is al meer dan wat er aan beleggingszilver geproduceerd werd.”

Als er een tekort aan zilver is, waarom is de zilverprijs dan niet hoger?

“Dat wordt allemaal door sentiment gedreven. De hele beweging in 2016 werd gedreven door headlines. De daling van de laatste maanden wordt vooral gedreven door groeivertraging in China en de opkomende markten. Beleggingsfondsen kiezen nu massaal voor Amerikaanse aandelen en de dollar en daar tegenover staan de edelmetalen, de mijnbouwsector en de opkomende markten.”

Deze discussie over een tekort aan zilver loopt al minstens sinds 1998. Waarom denk je dat er eigenlijk discussie over is. Zit er iets groters achter?

“Mensen zoeken een reden waarom de zilverprijs op het huidige niveau staat. Alle fundamenten laten zien dat de zilverprijs veel hoger zou moeten zijn dan wat het nu is. Maar dat is niet het geval, dus mensen concluderen dan dat er nog heel veel zilver is. En dat is de verkeerde conclusie.”

Verschillende experts komen met zeer negatieve voorspellingen voor zilver. Zelfs $10 per troy ounce wordt mogelijk geacht. Als directeur van een grote producent van zilver, hoe kijk je daar tegenaan?

“De zilverprijs is nu eigenlijk helemaal niet slecht. Het staat ongeveer op $15 per troy ounce. Dat is niet fantastisch, een aantal van onze mijnen heeft het moeilijk maar twee leveren veel cashflow op. Dus het gaat goed. Maar elke dollar stijging van de zilverprijs betekent voor ons $30 miljoen meer opbrengsten, dat is heel veel. We moeten dus heel vlug zijn in onze besluitvorming, we moeten op dit moment helaas wat personeel ontslaan en andere bezuinigingen doen. We begonnen het jaar op $18 per troy ounce en niemand had gedacht dat we nu op $14,50 zouden staan. We moeten dus snel handelen en wachten op betere tijden.”

Over de goud/zilver ratio

“Nog iets wat ik wil zeggen over zilver is dat er wereldwijd voor iedere troy ounce goud slechts 9 troy ounce zilver wordt geproduceerd. En dat terwijl de ratio tussen goud en zilver op 85:1 staat. En de laatste 25 jaar zagen we iedere keer dat de ratio vanaf dat niveau weer in elkaar stortte. En je weet niet wat het veroorzaakt. We zien een dollar die een top bereikt, we zien zwakte op de aandelenmarkt. Dit kan zo weer een scenario worden als in 2000 en 2001. Van 2000 tot 2003 verloor de Nasdaq 50% van haar waarde en toen deden goud en zilver het goed.”

Is er geen tekort aan zilver?

Volgens sommige analisten worden de statistieken over de zilvermarkt echter verkeerd geïnterpreteerd. Analist Jeffrey Christian zegt al jaren dat er geen sprake is van een tekort, omdat de vraag naar het edelmetaal als beleggingsobject ook uitgelegd kan worden als toekomstig aanbod. Beleggers die zilverbaren en zilveren munten kopen verbruiken dat niet, maar leggen dat weg met als doel het op een later moment weer te verkopen.

De afgelopen jaren hebben beleggers wereldwijd veel zilver gekocht, waardoor de bovengrondse voorraden volgens Christian juist alleen maar verder zijn toegenomen. Dat komt overeen met het gegeven dat de voorraden van zilver-ETF’s de afgelopen jaren alleen maar zijn toegenomen en op recordhoogte staan. Hij zei daar in 2011 het volgende over in een interview met Kitco.

Tags: , , , , , ,