Home » Beleggen in goud, Bitcoin

Is dit het moment om winst te pakken op Bitcoin?

Geschreven door op 12 december 2017 – 13:39

De prijs van Bitcoin en andere virtuele munten is het afgelopen jaar spectaculair gestegen. Er gaat op dit moment bijna geen dag voorbij dat er niet over Bitcoin wordt gesproken. En hoewel er steeds meer mensen instappen zijn er ook genoeg beleggers die hoogtevrees krijgen en winst nemen. Maar wat kun je dan het beste doen met je opbrengst?

Financiële bubbels

Om die vraag te kunnen beantwoorden zouden we kunnen kijken naar de geschiedenis, want die leert ons dat er veel voorbeelden zijn geweest van financiële bubbels. Een voorbeeld was de enorme prijsstijging van aandelen van spoorwegmaatschappijen rond 1840 in het Verenigd Koninkrijk en de technologiebubbel van eind jaren negentig.

In beide gevallen was er sprake van een enorme innovatie (respectievelijk spoorwegen en het internet), waarbij beleggers onrealistisch hoge verwachtingen hadden en elkaar gek maakten door steeds hogere bedragen te bieden voor beleggingen die iets met de nieuwe technologie deden. Uiteindelijk werden zijn de spoorwegen als het internet inderdaad onmisbaar geworden, maar in beide gevallen ging daar een financiële bubbel aan vooraf.

Nieuwe technologie

Deze ontwikkelingen uit het verleden zouden we kunnen vergelijken met Bitcoin en de blockchain technologie, want ook dat is een nieuwe innovatie die in potentie grote veranderingen teweeg kan brengen in onze samenleving.

Of de blockchain in de toekomst gebruikt zal worden om productieprocessen te optimaliseren of dat het een revolutie in het geldsysteem teweeg zal brengen is nog maar de vraag, maar beleggers nemen nu al een voorschot op de toekomst door ongekende bedragen neer te tellen voor de virtuele munt.

Op het moment van schrijven kost een Bitcoin $16.500, wat betekent dat de marktkapitalisatie richting de $280 miljard gaat. En daarmee is Bitcoin nu al de vijfde grootste ‘valuta’ ter wereld, indien je deze zou vergelijken met alle munten en bankbiljetten die momenteel in de hele wereld in omloop zijn.

Bitcoin is nu al vijfde grootste valuta, gemeten naar biljetten en munten in omloop (Bron: Smallbusinessprices.co.uk)

Is Bitcoin een bubbel?

De vraag waar niemand het antwoord op heeft is de vraag of Bitcoin momenteel een bubbel is. Kijken we alleen naar de koersontwikkeling, dan vertoont het inderdaad veel kenmerken van een bubbel. Kijken we naar de toegevoegde waarde van de virtuele munt in de reële economie, dan is het ook lastig voor te stellen dat deze zoveel geld waard is. Zeker als je bedenkt dat de munt nog steeds relatief weinig gebruikt wordt voor transacties en dus niet op grote schaal gebruikt wordt als alternatief betaalmiddel.

Kijken we naar het technologische aspect, dan moeten we het onderscheid maken tussen Bitcoin en andere virtuele munten. Het is bekend dat de blockchain van het Bitcoin netwerk maar een beperkt aantal transacties per seconde kan uitvoeren, waardoor de transactiekosten erg hoog kunnen worden. Maar er zijn ook andere virtuele munten in omloop die meer transacties per seconde kunnen verwerken en daarmee meer geschikt zijn als betaalmiddel. De toekomst zal uitwijzen hoe dat zich verder zal ontwikkelen.

Goud kopen met Bitcoin?

Op dit moment staan de aandelenmarkten in de Verenigde Staten op recordhoogte en is het sentiment onder beleggers wereldwijd behoorlijk positief. Tegelijkertijd betalen beleggers ook recordprijzen voor staatsobligaties, aangezien veel landen op dit moment tegen een negatieve rente kunnen lenen.

Door het positieve sentiment durven beleggers weer meer risico’s te nemen, waardoor ze edelmetalen links laten liggen. Zo ligt de goudprijs in dollars 33% lager dan het recordniveau van 2011 en is zilver zelfs 65% goedkoper dan het record van zes jaar geleden.

En dat is opvallend, want goud en zilver hebben een uitstekende staat van dienst als bescherming van het vermogen in tijden van crisis. Anders dan Bitcoin staan edelmetalen al generaties lang bekend als waardevol bezit, ook al kan de prijs van tijd tot tijd fluctueren.

Goudprijs en zilverprijs nog steeds ver beneden record uit 2011 (Bron: Goldsilver.com)

Ook als percentage van alle financiële activa is goud nog vrij klein (Bron: Goldsilver.com)

Vergelijken we het optimisme op de aandelenmarkt en de stijging van Bitcoin met de prijsontwikkeling van goud, dan lijkt het edelmetaal momenteel ondergewaardeerd te zijn. Wil je een deel van je winst in Bitcoin veiligstellen, dan is goud kopen met Bitcoin misschien een interessante optie.