Home » Actueel, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

Inflatie in Amerika

Geschreven door op 28 mei 2021 – 16:38

In Amerika gaan de gasprijzen door het dak heen. Dit is een zure tijd voor automobilisten aangezien het volgens de AAA om de hoogste gasprijzen sinds 2014 gaat, namelijk $3,04 per gallon op nationaal niveau. Dit is ruim $1,00 meer dan vorig jaar. Maar waarom stijgen de benzineprijzen? Het stijgen van de benzineprijs is een van de symptomen die gepaard komen met inflatieproblemen. 

Goud en inflatie

Ook is er chaos wat betreft de Amerikaanse huizenprijzen. Er is een gebrek aan woningen, maar er zijn ook lage rentetarieven en bouwmaterialen die duurder worden. Volgens de laatste CPI-gegevens bedraagt de inflatie 4,2%. De producentenprijzen, vergeleken met vorig jaar, zijn gestegen met 6,2%. Deze piek zou alarmbellen bij beleggers moeten doen rinkelen. De edelmetaalmarkten dienen namelijk in veel gevallen als een indicator van wanneer de inflatie verergert. Wanneer de goudprijs de lucht in schiet, dan is het de tijd dat ook beleggers zich zorgen gaan maken over het risico dat de inflatie met zich meebrengt. Wanneer de goudprijs namelijk flink stijgt in combinatie met inflatie, dan kan dit betekenen dat het vertrouwen in de Amerikaanse valuta afneemt en dat de Fed het monetaire beleid zal moeten verkrappen. Dit maakt de aandelen- en obligatiemarkten kwetsbaar. Laat het nou net zo zijn dat de goudprijs deze week steeg. 

Inflatierisico

Volgens de Fed zal het inflatierisico afnemen wanneer de overheidssteun verminderd. Wanneer de Amerikaanse president Joe Biden echter de infrastructuur en familieprogramma’s goedkeurt, dan kan de Fed in moeilijkheden raken. De uitgaven van alleen dit jaar al zullen de federale begrotingstekorten naar $3,1 biljoen brengen. Dit was voorheen ondenkbaar. Het Witte huis en het Congres hebben echter beide geen gedrag getoond wat doet vermoeden dat ze fiscale discipline zullen nastreven. De hoop is dat steun zal lijden tot een slechts tijdelijke invloed op het prijsniveau.

Veilige haven

Mocht het zo zijn dat inflatie toch meer invloed zal hebben dan gehoopt, dan kunnen goud en zilver als een geschikte veilige haven dienen. Goud bijvoorbeeld is al eeuwen waarde vast. In tijden van inflatie dient het als een manier om de waarde van geld te behouden. Dit komt omdat goud aan de Amerikaanse dollar gelinkt is, waardoor het mee stijgt met de dollar. Zilver biedt net zoals goud bescherming tegen inflatie. Het is een vaak betaalbaardere manier van een veilige haven. Bij de Zilvergoudwinkel kunt u zowel goud kopen als zilver kopen van hoge kwaliteit. Wij hebben en groot assortiment zodat er voor ieder wat wils is. 

Tags: , , , ,