Home » Beleggen in zilver, Deskundigen

Industriële vraag naar zilver toegenomen in 2017

Geschreven door op 13 april 2018 – 17:06 Één Reactie
Zilverbaren

De vraag naar zilver voor industriële toepassingen is vorig jaar voor het eerst in vier jaar weer toegenomen, terwijl de vraag naar zilveren munten en zilverbaren wat daalde. Maar door een afname van de mijnbouwproductie was er onder aan de streep een tekort van 26 miljoen troy ounce. Dat schrijft onderzoeksbureau Thomson Reuters GFMS in het nieuwe Silver Survey 2017 dat in opdracht van het Silver Institute werd samengesteld.

Industriële vraag

De industriële vraag naar zilver steeg vooral door een toegenomen vraag naar zonnepanelen, een toepassing waar door de jaren heen steeds meer zilver voor gebruikt wordt. In 2017 werd er in totaal 94,1 miljoen troy ounce voor dit doeleinde gebruikt, een stijging van bijna 19% ten opzichte van het jaar daarvoor.

Ook werd er vorig jaar meer zilver verwerkt in elektronica. Door de groei van de wereldeconomie is er meer vraag naar elektronische apparaten als computers, tablets en mobiele telefoons. Daarvoor worden kleine hoeveelheden goud en zilver gebruikt, omdat deze edelmetalen zeer goede geleiders zijn die bovendien vrijwel ongevoelig zijn voor oxidatie of roest. De industriële vraag naar zilver was vorig jaar vooral in China en Japan groot, niet geheel toevallig de landen waar veel elektronica geproduceerd worden.

Zilveren munten en baren

Dat de vraag naar beleggingszilver vorig jaar wat lager uitviel komt voor velen niet als een verrassing, want de grootste munthuizen rapporteerden vrijwel zonder uitzondering een sterke daling van de vraag naar zilveren munten. Volgens cijfers van Thomson Reuters GFMS werd er over heel 2017 in totaal 151,1 miljoen troy ounce aan munten en baren verkocht, ongeveer een kwart minder dan de 207,8 miljoen troy ounce een jaar eerder.

Ook zilver-ETF’s zagen de belangstelling onder beleggers vorig jaar afnemen. Werd er in 2016 nog bijna 50 miljoen troy ounce aan de voorraden van de belangrijkste zilverfondsen toegevoegd, in 2017 was dat slechts 2,4 miljoen troy ounce.

Wereldwijde identificeerbare investeringen zilver

Tabel wereldwijd identificeerbare investeringen in zilver

Grafiek investering in fysieke zilverbaren

Grafiek verkochte zilveren munten

Minder vraag naar zilveren munten en baren in 2017 (Bron: Silver Survey 2017)

Productie zilvermijnen daalt

De afgelopen jaren zagen we steeds een toename in de wereldwijde productie van zilvermijnen, omdat er een goede winstmarge zat tussen de zilverprijs en de gemiddelde kosten om het edelmetaal uit de grond te halen. Toch wist de mijnbouwsector deze stijgende trend niet door te zetten, want vorig jaar daalde de wereldwijde productie met 4,1% naar een 852,1 miljoen troy ounce.

De daling van de productie is opmerkelijk, omdat de zilverprijs nog steeds beduidend hoger ligt dan de gemiddelde kostprijs. De total cash cost (TCC) inclusief kapitaalinvesteringen liggen bij 80% van de mijnbouwproductie beneden de $13 per troy ounce, terwijl de prijs van het edelmetaal het afgelopen jaar gemiddeld net iets boven de $17 per troy ounce lag.

Grafiek wereldwijde zilvermijn productie

Wereldwijde productie zilvermijnen daalt (Bron: Silver Survey 2017)

Kosten zilver mijnen

Gemiddelde productiekosten van de mijnbouwsector (Bron: Silver Survey 2017)

Beleggen in zilver

De cijfers uit het Silver Survey 2017 laten zien dat er het afgelopen jaar minder belangstelling was voor zilver kopen. Daardoor is het edelmetaal relatief goedkoop geworden, ook ten opzichte van goud. De ratio tussen beide edelmetalen staat op het moment van schrijven boven de 80, wat in historisch perspectief een relatief hoog niveau is. Kijken we naar de koersontwikkeling van de afgelopen jaren, dan zien we dat er op dat niveau meestal een correctie volgde, waarbij zilver een inhaalslag maakte op goud.

Resultaten uit het verleden bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar tegen de huidige koers ziet zilver er momenteel zeer interessant uit. In vergelijking met andere beleggingen is de prijs de laatste jaren achtergebleven, terwijl het edelmetaal veel industriële toepassingen kent en over de lange termijn een sterke correlatie heeft met goud.

Wil je beleggen in zilver, dan zijn vooral de munten interessant. Deze worden namelijk onder de gunstige btw-margeregeling verhandeld, wat betekent dat je alleen belasting betaalt over de winstmarge van de handelaar. In de praktijk is dat maar een paar procent, terwijl je voor zilverbaren de volledige 21% btw moet betalen.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Tags: , , , ,

Één Reactie »