Home » Beleggen in zilver

India wil zilvermarkt versterken met World Silver Council

Geschreven door op 28 december 2015 – 14:17

De Indiase vereniging van goudhandelaren en juweliers, de India Bullion and Jewellers Association (IBJA), wil meer standaardisering in de zilvermarkt en lanceert daarom binnenkort het World Silver Council (WSC). Deze organisatie moet de belangen van de zilvermarkt behartigen, net zoals de World Gold Council dat doet voor de goudmarkt.

India heeft al jaren een eigen afdeling van de World Gold Council, maar zilver was altijd het ondergeschoven kindje. Omdat er geen duidelijke standaardisatie is in de Indiase zilvermarkt krijgen consumenten vaak maar de helft van de zilverwaarde uitgekeerd als ze zilver verkopen.

“De lancering van het World Silver Council brengt veel gemak voor consumenten qua zilver kopen, omdat het spoedig een zuiverheidsstandaard zal neerzetten, die door alle leden gevolgd zal worden als een standaard voor de industrie”, zo verklaarde een woordvoerder tegenover de Indiase Business Standard.

World Silver Council
De WSC zal de belangen behartigen van zilvermijnen, smelterijen, juweliers en producenten van zilveren munten en zilverbaren. “Het primaire doel van de World Silver Council is om een benchmark te zetten vergelijkbaar met de standaarden voor goud (99,9 voor zuiver goud en 99,5 voor standaard goud). Dit brengt transparantie en zal vertrouwen brengen in het systeem”, zo verklaarde Mohit Kamboj van de India Bullion and Jewellers Association (IBJA).

De World Silver Council is een initiatief van Ramnath Kovind, gouverneur van de Indiase deelstaat Bihar. In januari 2016 wordt de organisatie officieel gelanceerd als een zelfstandig orgaan. De India Bullion and Jewellery Association zal slechts een monitorende en controlerende functie vervullen binnen de WSC.

De standaardisering die de World Silver Council nastreeft moet ertoe leiden dat zilver kopen voor de consument eenvoudiger wordt. De zilvermarkt in India groeit snel, want dit jaar importeerde het land een recordhoeveelheid van 9.500 ton zilver, een stijging van 34% ten opzichte van een jaar geleden.

Goudbeurs in India
De IBJA heeft naast de lancering van de World Silver Council nog een tweede project lopen, namelijk de lancering van een Indiase goudbeurs naar het voorbeeld van de Shanghai Gold Exchange. India is samen met China de grootste afzetmarkt voor fysiek goud ter wereld, maar de handel in goud is in India nog niet op landelijk niveau gestandaardiseerd.

Nog geen reacties »

1 Pingbacks »