Home » Beleggen in goud, Beleggen in zilver, Geen categorie

Hoe zilver naar de $100/oz gaat

Geschreven door op 20 september 2016 – 13:29
Monsterbox Maple Leaf munten

De geschiedenis van de zilverprijs is de moeite waard om even van nabij te bestuderen. Het leert ons heel wat over welke richting de curve van de zilverprijs in de (nabije) toekomst kan uitgaan. Hoe wordt die prijs (en die van goud) trouwens bepaald?

De dag dat zilver beter scoorde dan goud

Een van de opmerkelijke vaststellingen die we kunnen doen is de piek die zowel de zilverprijs als de goudprijs haalde op 21 januari 1980. Die piek was nooit eerder gezien, en zilver scoorde die dag beter dan goud. De cijfers spreken voor zich: de goudprijs steeg vanaf zijn laagste punt in 1970 tot en met 1980 met 2.328%, best indrukwekkend maar zilver haalde een nog hogere score van 3.105%.

1980 eens maar nooit weer?

Sommige experts noemden de situatie in 1980 uniek en éénmalig, grotendeels het resultaat van het zilver kopen door de Hunter Brothers om de markt te beïnvloeden. Wellicht hadden zij zeker een bepaalde invloed maar anderzijds was het natuurlijk wel zo dat zowel de goudprijs als de zilverprijs die dag een zeldzaam hoge piek haalden, en de Hunter Brothers hadden niet eens goud gekocht zodat ze de prijs niet konden bespelen. Wanneer we bovendien een blik werpen op de statistieken van zowel de prijs van het goud als van het zilver, dan zien we dat deze beide edelmetalen in de jaren zeventig grotendeels hetzelfde patroon volgden.

36 jaar later hetzelfde verhaal

De geschiedenis herhaalt zich, dat gaat ook op voor de zilverprijs. Bijna vier decennia later zien we hetzelfde patroon: goud steeg sinds begin dit jaar met 24% in waarde, maar zilver deed het met een toename van 36% nog beter. Nadere studie van de cijfers leert ons dat de prijs van zilver sneller op en neer gaat dan die van goud. Ook dat is niets nieuws onder de zon. De reden waarom de zilverprijs meer volatiel is heeft veel te maken met het feit dat het gaat om een beperkte markt. Investeerders hebben dan ook veel minder interesse om te proberen de zilverprijs te beïnvloeden in vergelijking met goud. Dat doet expertz dan ook voorspellen dat zilver bij de te verwachten prijsexplosie van edelmetalen die er zit aan te komen zijn ‘gele neefje’ (goud dus) nog zal overtreffen.

Vastzittende goudprijs

De prijs van het goud lijkt wat vast te zitten. Sinds juli van dit jaar schommelt de prijs van het goud tussen de 1300 en 1366 dollar per troy ounce met als hoogste prijs een top van 1366 dollar op 8 juli 2016. Vergeleken met de goudprijs van een jaar tevoren is dat een stijging van 24%.

Wat is de prijs van goud en zilver?

Heb je interesse in de waarde van goud en zilver uit oogpunt van goud kopen en zilver kopen, dan wil je natuurlijk de juiste prijs hiervan weten. Die kan je zien aan de hand van de koers van goud en zilver. Er zijn tal van edelmetaalbedrijven waarop je de grafieken van de actuele goud- en zilverprijs vindt, en ook kunt vergelijken met het recente en het verre verleden. Je kan deze prijs van minuut tot minuut volgen, want het getal verspringt voortdurend en op die moment weet je steeds wat de actuele waarde van goud en zilver is. Minder voor de hand liggend is hoe deze specifieke koersen tot stand komen en wat dat betekent voor de uiteindelijke prijs die je uiteindelijk zal krijgen of moeten betalen voor de verkoop en de aankoop van goud en zilver. Doorgaans kun je bij verkoop van zilveren munten bij diverse partijen rekenen op 107 % van zilver prijs. 7 % meer dan de zilverprijs zelf dus. Voor goud ontvangt u doorgaan de goudprijs terug voor u munten. Bij zilver verliest u ongeveer 10 % als u vandaag koopt en direct weer verkoopt (theoretisch goed om te weten). Bij goud is het verschil tussen aan- en verkoopprijzen doorgaans 5 %. Fysiek goud kopen en zilver kopen doet u dus niet voor de korte termijn aangezien u dan beter op de beurs kunt handelen. Fysiek zilver kopen en goud kopen doe je echt voor de langere termijn.

Wat is de ‘spotprice’ van goud en zilver?

Wanneer we het hebben over de goudkoers en de zilverkoers bedoelen we in principe eigenlijk de zogenaamde ‘spotprice’. Deze prijs is in feite hetzelfde voor alle edelmetalen. Het verwijst naar de prijs waarvoor de aankopers en de verkopers van goud en zilver bereid zijn om onmiddellijk (in het Engels ‘on the spot’) de eigendom van het bewuste edelmetaal over te nemen of over te dragen. Of die overdracht inderdaad gebeurt en op welke vorm, wanneer en waar deze overdracht plaatsvindt kan van geval tot geval verschillen. Wereldwijd bestaan namelijk tal van koersen, die elk op hun beurt andere vormen van goud en zilver kunnen bevatten. Dit was door de eeuwen heen zo, maar naarmate de wereld verder globaliseerde drong zich steeds meer de noodzaak op om dit complexe systeem te vereenvoudigen.

De noodzaak tot een gestandaardiseerde goud- en zilverkoers

Over de hele wereld groeit het aantal beleggers en investeerders in goud en zilver, zowel overheden, bedrijven en instanties als particulieren. Voor hen was het nodig om te komen tot een simpele, door iedereen te volgen koers van goud en zilver. De klok rond worden er transacties in deze edelmetalen gedaan en een gestandaardiseerde koers was dan ook onontbeerlijk.

De transacties worden uitgedrukt in troy ounces (31,103 gram), zodat er geen misverstanden kunnen bestaan en iedereen het over dezelfde hoeveelheden goud en zilver heeft. Er komt wel wat rekenwerk aan te pas, want bij transacties in andere valuta en bij andere gewichten moet de calculator worden bovengehaald om alles om te zetten naar troy ounces en dollars.

Gelukkig hoeft u dat niet allemaal meer zelf te gaan berekenen, want bij de koersgrafieken die je op internet bij de diverse aanbieders van goud en zilver vindt gebeurt dit automatisch.