Home » Actueel, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

Hoe thuis zilver bewaren

Geschreven door op 28 november 2016 – 12:19

Er zijn heel wat redenen te bedenken voor zilver kopen of goud kopen. Om er zomaar voor de vuist weg enkele op te noemen: zilver kopen is een mooie aanvulling voor je beleggingsportefeuille, er bestaan prachtige zilveren munten, het rendement van zilver zal op termijn dat van goud misschien wel overtreffen en je kan het gemakkelijk aanschaffen. Maar er zit ook een nadeel aan zilver kopen. Eens je zilver begint te verzamelen, zal je tot de vaststelling komen dat zilver door zijn lager soortelijk gewicht meer plaats inneemt dan goud. Om het in concrete cijfers uit te drukken: volgens de huidige prijzen vereist zilver ruwweg ongeveer 70 maal meer ruimte dan goud en dat is toch een factor waar je rekening moet mee houden. Je moet dus zeker goed overwegen waar je zilver zal opslaan voor jet het gaat aankopen.

Thuis zilver opslaan

Als je zilver (en ook goud) thuis wil opslaan, moet je dat kunnen doen op een plek die vlot toegankelijk is. Want het voordeel van investeren in edelmetalen die je thuis bewaart, is dat je niet afhangt van de openingstijden van een bank of publieke kluis, problemen met internet enzovoort. Dat kan interessant zijn op crisismomenten of wanneer je snel geld nodig hebt. Als je zilver ergens in een kluis van de bank hebt opgeslagen en je wil het snel verkopen, dan kan dat natuurlijk niet. Mike Maloney schreef het al in zijn bestseller ‘Guide to investing in gold and silver’: “Ik ben ervan overtuigd dat iedereen wat goud en zilver in zijn bezit zou moeten hebben, goud en zilver waar je snel je hand kunt op leggen. Deze edelmetalen zijn enkele van de weinige bronnen die totaal privaat zijn en geen onderdeel van het financieel systeem uitmaken.” Dit betekent niet dat je al je zilver in je eigen huis moet bewaren. Het gaat er om dat je een voorraad binnen handbereik hebt die je in noodgevallen snel kunt aanspreken. Fysiek goud kopen en zilver kopen is als het ware kopen van een financieel noodrantsoen.

Let op!

Bij het thuis bewaren van zilver moet je zeker met de volgende factoren rekening houden:

Vereisten in verband met de ruimte en het gewicht

Je kan een bedrag van pakweg 50.000 euro aan goud gemakkelijk in één hand houden, maar voor dezelfde hoeveelheid zilver heb je zeker tien grote schoenendozen nodig. Gewicht is dus een factor waar je rekening moet mee houden wanneer je op grote schaal zilver zou willen aankopen. 50.000 euro aan goud weegt tussen de een en de anderhalve kg, maar hetzelfde bedrag aan zilver vertegenwoordigt een gewicht van zowat 90 kg. De meest populaire vorm van zilver kopen in Europa is de klassieke munt van één ounce Maple Leaf Zilver. De meest populaire vorm om de Maple Leaf Zilver te kopen is de zogenaamde monsterbox, een box met 500 zilveren munten van één ounce, verdeeld over 20 tubes van elk 25 munten. De afmeting van deze monsterbox is 38 cm x 22 cm x 11 cm.

Het persoonlijk niveau van comfort

Hoeveel munten zou je in je huis willen, met andere woorden met welk aantal voel je je nog comfortabel? De twee voornaamste risico’s bij het bewaren van zilver (en uiteraard ook goud) in je huis zijn diefstal en natuurrampen. Hou rekening met volgende checklist van vragen waar je zeker een antwoord op moet geven voor je zilver in huis haalt. Hoeveel mensen zijn er van op de hoogte dat je zilver in je huis bewaart? En zouden ze het aan iemand anders vertellen, zelfs als zijn ze onschuldig? Weten je kinderen er ook van? Zouden ze het, afhankelijk van hun leeftijd, ook aan anderen vertellen? Ligt je inkomen hoog genoeg om van jou een mogelijk doelwit voor dieven te maken? Valt je rijkdom op? Heb je ooit tegenover iemand op een positieve manier over goud en zilver gesproken, dit met inbegrip van de sociale media? Heb je een goed alarmsysteem om je goud en zilver te beschermen? Dat zal misschien niet elke inbraak voorkomen, maar het kan helpen wanneer je de politie belt en het is ook goed wanneer je een schadeclaim bij je verzekering wil indienen na een diefstal. Dekt uw inboedelverzekering thuisbezit van edelmetaal? Heb je het zilver op een verstandige, veilige en goed verborgen manier verstopt? Om hier een juist antwoord op te geven moet je denken als een dief: hoelang duurt het voor die je geheime schuilplek zal vinden? Gebruik je een kluis? En is die tegen brand bestand? Welke bescherming biedt je safe tegen omstandigheden van de natuur? Is je safe klein genoeg voor een dief om er gewoon mee weg te wandelen? Is de safe op een of andere manier aan de vloer bevestigd, en wat zou je antwoorden wanneer een dief de safe heeft gevonden en je vraagt om ze onder bedreiging te openen? Heb je eventueel valse munten en zogenaamde kostbaarheden liggen waarmee je een dief kunt foppen? Heb je de zilvervoorraad niet te goed verborgen? Met andere woorden, weet je zelf nog wel waar je zilver ligt? En na je overlijden je eventuele erfgenamen?

Tips bij het opbergen van je zilver

Het indoor opslaan van je zilver is aan te raden voor kleinere hoeveelheden. Er zijn in je huis wellicht tientallen plekken te bedenken waar je dit op een veilige manier kunt doen. De kunst bestaat erin om je zilver te bewaren op een plek die niet te moeilijk toegankelijk is maar aan de andere kant ook weer niet voor de hand ligt. Hier enkele mogelijke locaties: Geen valse kruiken, rotsen, uitgekerfde boeken. Deze zijn voor een dief te vanzelfsprekend, en je ziet ze in tal van films. Ook niet achter een schilderij! Een goed tip bestaat er in om je zilver drie lagen diep te bewaren. De meeste dieven hebben haast en zijn geneigd om datgene mee te graaien wat letterlijk binnen handbereik ligt. Een goed voorbeeld is een safe in de vloer onder een vloerwand met daarop dik tapijt en eventueel nog een meubelstuk daarop. Met andere woorden: wees creatief en gebruik je gezond verstand. Zo kan je ’s nachts goed slapen en word je hopelijk ook rijk van je zilver.

Bron: https://goldsilver.com/blog/how-to-store-silver-at-home/