Home » Beleggen in goud, Beleggen in zilver

Handelaren JP Morgan verdacht van manipuleren goud en zilver

Geschreven door op 25 september 2019 – 21:06

In de Verenigde Staten is een nieuwe rechtszaak gestart tegen verschillende handelaren van JP Morgan. Ze worden verdacht van het manipuleren van de prijzen van goud en zilver door middel van spoofing, een praktijk die sinds 2011 verboden is. De handelaren plaatsten orders om bijvoorbeeld goud of zilver te kopen, om deze orders vervolgens weer te annuleren. Op die manier wisten ze de prijzen van verschillende edelmetalen te beïnvloeden, met als doel daar geld aan te verdienen.

Volgens de openbaar aanklager hebben de handelaren zich zeker acht jaar lang schuldig gemaakt aan deze illegale marktpraktijken. Daarmee hebben ze door de jaren heen miljoenen dollars verdiend, ten koste van andere marktpartijen. Die kregen onbetrouwbare informatie over de koersen en volumes, waardoor ze beslissingen namen die ze anders niet genomen zouden hebben.

Georganiseerde misdaad

Volgens procureur-generaal Brian A. Benczkowski hebben de handelaren jarenlang opzettelijk de markt voor edelmetalen gemanipuleerd. Daarmee hebben ze het vertrouwen in de markt ondermijnd, waardoor een zware aanklacht gerechtvaardigd is. Hier volgt een passage uit de aanklacht.

In duizenden opeenvolgende gevallen hebben de gedaagden en hun mede-samenzweerders naar verluidt misleidende orders geplaatst voor goud, zilver, platina en palladium futurescontracten die worden verhandeld op de New York Mercantile Exchange Inc. (NYMEX) en Commodity Exchange Inc. (COMEX), grondstoffenmarkten die beheerd worden door de CME Group Inc.

Door misleidende orders te plaatsen probeerden de gedaagden en hun mede-samenzweerders valse en misleidende informatie over de echte vraag en aanbod voor futurescontracten voor edelmetalen in de markten te injecteren.

Manipulatie edelmetalen

De openbaar aanklager beschuldigt drie handelaren van JP Morgan van deelname aan georganiseerde misdaad, fraude en prijsmanipulatie. Het gaat om Gregg Smith, Christopher Jordan en Michael Nowak. Vooral die laatste naam is opvallend, omdat deze handelaar naast zijn activiteiten voor de edelmetalendesk van JP Morgan ook al een paar jaar een bestuursfunctie bij de London Bullion Market Association (LBMA) vervulde.

Deze organisatie houdt zich naast het faciliteren van de handel in goud ook bezig met het handhaven van standaarden ten aanzien van de productie en winning van het edelmetaal. Ook zet de LBMA zich in voor meer integriteit en transparantie in de goudmarkt. Het is dan ook opvallend dat juist één van hun bestuursleden nu verdacht wordt van het manipuleren van de prijzen van edelmetalen. Pas toen het nieuws over deze rechtszaak door de media werd opgepikt besloot de LBMA om bestuurslid Nowak uit zijn functie te zetten.

Rechtszaken

Het is niet voor het eerst dat handelaren van banken worden beschuldigd van manipulatie van goud en zilver. De afgelopen jaren hebben verschillende banken of hun handelaren zich moeten verantwoorden. Zo trof Deutsche Bank in 2016 een schikking voor $38 miljoen voor het manipuleren van de zilverprijs, terwijl Barclays twee jaar eerder al een boete van £26 miljoen moest betalen voor misbruik van de goudprijs fixing. Dat gebeurde toen nog telefonisch door een vijftal banken, die tijdens het vaststellen van de prijs waardevolle koersinformatie kregen. Daar konden handelaren van de bank op inspelen door alvast posities in te nemen.

Ook andere banken maakten de afgelopen jaren misbruik van hun machtspositie. Deutsche Bank publiceerde eind 2016 een aantal gesprekken van haar eigen edelmetalendesk. Daaruit kwam naar voren dat de handelaren met andere banken samenspanden om de zilverprijs te beïnvloeden. Het ging dan vooral om het manipuleren van de prijs op bepaalde momenten, niet om het structureel onderdrukken van de koersen.

Tags: , , , ,