Home » Beleggen in goud, Beleggen in zilver

Handelaren gearresteerd voor manipulatie goudmarkt

Geschreven door op 1 februari 2018 – 13:26
Tradinggrafiek

Drie banken en verschillende handelaren zijn deze week aangeklaagd voor het manipuleren van de goudmarkt en de markt voor andere edelmetalen. In een grootschalig onderzoek van de CFTC, het Amerikaanse ministerie van Justitie en de FBI werden deze banken en handelaren schuldig bevonden aan spoofing, een techniek waarmee het mogelijk is de markt te manipuleren.

Wat is spoofing?

Spoofing is het plaatsen van aan- of verkooporder, zonder de intentie om deze order daadwerkelijk uit te voeren. In plaats daarvan trek je de order weer in voordat iemand een deal wil sluiten. Op deze manier creëer je aanbod of vraag die er in werkelijkheid niet is, met als doel de prijs van de onderliggende waarde te manipuleren.

Deze techniek om de markt te manipuleren was in het verleden vrij onschuldig en gemakkelijk te herkennen door andere handelaren, maar door de toename van anonieme en razendsnelle geautomatiseerde handel (high frequency trading) kunnen de gevolgen anno 2018 veel groter zijn. Als je de koers van de onderliggende waarde onder een bepaald niveau weet te krijgen, dan kan dat automatische verkooporders in gang zetten die de koers nog verder laten dalen. Daardoor kan een watervaleffect ontstaan.

Volgens verschillende autoriteiten in de Verenigde Staten heeft deze vorm van manipulatie ook een rol gespeeld in de flash crash van mei 2010, toen de Dow Jones index in een half uur tijd met 9% daalde en er ongeveer $1 biljoen aan waarde op de beurs verdampte. In reactie op deze flashcrash werd spoofing in dat jaar via de Dodd-Frank Act verboden.

Manipulatie goudmarkt

Volgens de CFTC hebben Deutsche Bank en UBS zich van begin 2008 tot tenminste eind 2013 schuldig gemaakt aan deze vorm van marktmanipulatie, terwijl HSBC dat slechts op incidentele basis deed. Het is dan ook geen toeval dat de eerstgenoemde twee banken de hoogste boetes moeten betalen.

Deutsche Bank zou zich schuldig hebben gemaakt aan het manipuleren van de futurescontracten voor edelmetalen op de COMEX, met als doel het stop-loss niveau van klanten te raken. Daarmee handelde de bank opzettelijk tegen het belang van haar klanten. Daarom legde de CFTC de hoogste boete op aan Deutsche Bank, namelijk $30 miljoen.

Ook het Zwitserse UBS gebruikte spoofing technieken om de goudprijs en de zilverprijs op de COMEX te manipuleren, waarmee ze volgens de CFTC ook opzettelijk het stop-loss niveau van klanten probeerde te raken. Voor deze praktijken moet de bank nu een boete van $15 miljoen betalen.

HSBC heeft ook een aantal keren geprobeerd de futures in goud en andere edelmetalen op de COMEX te beïnvloeden. Dat gebeurde volgens de CFTC vanuit het kantoor van HSBC in New York. Voor deze activiteiten moet de bank een boete van $1,6 miljoen betalen.

Handelaren aangeklaagd

De CFTC pakt niet alleen de banken aan die zich schuldig hebben gemaakt aan manipulatie, maar ook alle de betrokken handelaren en personen die deze manipulatie mogelijk maakten. In de verklaring van de Amerikaanse toezichthouder lezen we dat de handelaren Krishna Mohan, Jiongsheng Zhao, James Vorley, Cedric Chanu en Andre Flotron zich ook moeten verantwoorden voor hun bijdrage aan het manipuleren van de goudprijs en de zilverprijs.

Ook Jitesk Thakkar van het bedrijf Edge Financial Technologies werd op het matje geroepen, omdat hij met zijn bedrijf de software zou hebben geleverd aan de handelaren om het proces van spoofing te automatiseren.

Hoe schadelijk is deze manipulatie?

Niet iedereen is ervan overtuigd dat spoofing een schadelijk effect heeft op de financiële markten. Volgens Martin Armstrong is het geen goede zaak om deze activiteit te verbieden, omdat het volgens hem een positieve bijdrage levert aan de liquiditeit in de markt.

Hij verwacht dat er door het verbieden van spoofing de komende jaren steeds minder grote handelaren overblijven en dat de markt daardoor minder liquide zal worden. Volgens hem was het vroeger heel gebruikelijk om door middel van deze techniek de markt in een bepaalde richting de duwen en op die manier een betere prijs te krijgen.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Tags: , , , , , , ,